36 Bin Liralık Hibeyi Patron Ödeyecek! / Okan Güray Bülbül
(05.03.2015)
Başbakan Davutoğlu'nun müjdesini verdiği engellilere hibe desteğinin ayrıntıları belli oldu: Program için para, engelli istihdam etme zorunluluğu bulunmasına rağmen bu şartı yerine getirmeyen...

 Başbakan Davutoğlu'nun müjdesini verdiği engellilere hibe desteğinin ayrıntıları belli oldu: Program için para, engelli istihdam etme zorunluluğu bulunmasına rağmen bu şartı yerine getirmeyen işverenlere kesilen cezalardan sağlanacak.

Başbakan Davutoğlu engellilerin kendi işlerini kurmalarını teşvik etmeye yönelik projelerin desteklenmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu’nun açıkladığı destek programı çerçevesinde engelli istihdam etmeyen işverenler ödedikleri idari para cezaları ile engellilerin kendi işlerini kurmalarına ve kendi işlerinin patronu olmalarını sağlamış olacaklar. 4857 sayılı Kanun uyarınca 50 ve daha fazla işçisi olan özel sektör işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 3’ü kadar engelli istihdam edilmek zorunda. Hesaplama yapılırken 0,5 ve üstü kesirler tama yuvarlanıyor. Dolayısıyla 50 işçisi olan işveren 2 engelli istihdam etmek durumunda kalıyor. İstihdam edilen engellilerin sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı da devlet tarafından karşılanıyor.  

23 BİN KİŞİLİK KONTENJAN BOŞ

2014 yılında Türkiye’de 50 ve daha fazla işçisi olan ve engelli istihdam etmek zorunda olan işyeri sayısı 17 bin 773. Bu işyerlerinde toplam 108 Bin 343 engellinin istihdam edilmesi zorunluluğu bulunuyor. Ancak 84 bin 706 engelli istihdam edilmiş durumda. Dolayısıyla 23 bin 637 engelli zorunluluğu bulunmasına rağmen istihdam edilmemiş. Engelli istihdamı zorunluluğu kapsamında istihdam etmek zorunda olduğu engelliyi çalıştırmayan işveren çalıştırmadığı her bir engelli ve her ay için 2.096 TL idari para cezası ile karşılaşıyor. Örneğin 50 işçisi olan bir işyeri 1 yıldır engelli istihdam etmiyorsa 50.304 TL idari para cezası ile karşılaşıyor. İstihdam edilmek zorunda olduğu halde engelli istihdam etmeyen işyerlerinde toplam 23 Bin 637 engelli kontenjan açığı olduğu için en az 49 milyon 543 bin 152 TL İŞKUR’un bu nedenle kesilmiş idari para cezalarının toplandığı havuzda birikmesi gerekiyor. İşte İŞKUR, ödenen bu cezaların değerlendirilmesi için kendi işini kurmak isteyen engellilere hibe desteği veriyor.  

Son tarih 28 Haziran 

İŞKUR, engellilere kuruluş işlemleri için 2 bin TL’ye kadar, işletme gideri desteği için 4 bin TL’ye kadar ve kuruluş desteği için 30 bin TL’ye kadar hibe sağlayacak. 28 Haziran 2015 tarihine kadar kendi işini kurmak isteyen engelliler projelerini Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine teslim edecekler ve başarılı bulunan projelere destek verilecek. Proje verecek engellilerin kuracakları işin doğrudan başında olmaları gerekiyor. Vasilerinin kuracakları işler için destekten yararlanmak mümkün değil.

120 bin kişiye iş fırsatı

BAŞBAKAN Davutoğlu’nun grup toplantısında açıkladığı bir diğer konu 120 Bin kişinin fidan dikimi için istihdam edileceğiydi. İŞKUR’un toplum yararına çalışma olarak adlandırdığı program çerçevesinde İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden, 18 yaşını geçmiş olanlar, açıköğretim hariç öğrenci olmayanlar ve emekli, malul dul veya yetim aylığı almayanlar bu programdan 9 aya kadar yararlanabiliyor. Asgari ücretle çalıştırılacak kişiler adına kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primi ile genel sağlık sigortası primi de yatırıldığı için toplum yararına çalışan kişilerin bu dönemde gelir testi yaptırmalarına gerek olmadığı gibi bu süre emekliliklerinde de dikkate alınıyor. İŞKUR bu kapsamda 2014 yılında toplam 216 bin 108 kişiye istihdam imkanı yaratmış durumda. Bu kişiler okul boyamak, fidan dikmek gibi toplum yararına işler olarak adlandırılan işlerde istihdam edilerek hem asgari ücretten maaş alıp, hem de sigortalarının yatırılması ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkına kavuşmuş durumdalar.

2 SORU 2 CEVAP

Emeklilik için 10 yıl bekleyeceksiniz

SORU: 08.07.1987 girişliyim şu anda 8700 iş günüm var. 08.08.1975 doğumluyum ne zaman emekli olurum ne kadar maaş bağlanır? Ceyhun E.
SORU:Emekli olmak için gerekli prim ödeme gün sayısını tamamlamış durumdasınız. Siz de emeklilikte yaşa takılanlar grubundasınız. 2025 yılında 50 yaşınızda emekli olabilirsiniz. Emekli maaşınız prime esas kazancınız doğrultusunda yani SGK’ya ödenmiş prim miktarına göre belirlenmektedir.

Gönüllü çalışma sigortaya sayılmaz 

SORU: 98 yılından 2006'ya kadar fahri olarak görev yaptım . 2006 dan sonra kadro aldım ve halen çalışmaktayım. Fahri olarak görev yaptıgım dönemleri sigortaya saydırabilirmiyim ve ne zaman emekli olabilirim giriş 11.11.2002. Ahmet Özbek
CEVAP: Gönüllü olarak çalıştığınız süreler sigortaya tabi olmadığı için bu dönemi sigortaya saydırmanız mümkün değil. Belirttiğiniz tarihlere göre 60 yaşında ve 25 yıllık hizmet süresini doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.



Kaynak: Akşam Gazetesi