Gençlere Ücretli Tecrübe Kazanma Fırsatı / İsa Karakaş
(22.07.2019)
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı; 2019 yılı nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre...

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı; 2019 yılı nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 116 bin kişi artarak, 4 milyon 202 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,4 puanlık artış ile %13,0 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde; genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6,3 puanlık artış ile %23,2 olarak gerçekleşti.

Görüldüğü üzere gençlerde işsizlik oranı genel işsizlik oranından çok fazla. Keza iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler hep iş tecrübesi ve mesleki deneyim şartı ile karşılaşıyor. Keza iş piyasasına yeni girecek olan gençlerin iş başvurusunda en önemli handikaplarından biri de tecrübe şartının aranmasıdır.

Diğer yandan işverenler için de kalifiye ve deneyimli çalışan bulmak en önemli problemlerden biri. İşte bu problemlere çözüm bulmak amacıyla Türkiye İş Kurumu tarafından “İşbaşı Eğitim Programı” geliştirildi. Program hem gençler için hem de işverenler için çok avantajlı.

Okulların da tatil edilmesi ile birlikte hem para kazanmak hem de deneyim kazanmak isteyen öğrencilere özelikle bu programların geleceğin mesleklerine yönelik olanlarını tercih etmelerini tavsiye ediyorum.

 

15 YAŞINI TAMAMLAYANLAR BAŞVURABİLİR

 

Programa katılıp işbaşı eğitimi alıp çalışmak isteyenler açısından ise 15 yaşını doldurmak, İŞKUR’a kayıtlı olmak ve işsiz olmak yeterli.

Ön lisans dâhil üniversite öğrencisi olanlar da imkânlardan faydalanbilir.

Aranan diğer şartlar ise gidilecek iş yeri işverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak. Ayrıca

  • Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
  • Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak ile
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak gerekiyor.

Diğer yandan tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanların da işbaşı eğitim programından yararlanmasının mümkün olduğunun altını çizmek isterim.

Bunun için 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirsiniz.

 

GENÇLERİN ELDE EDECEĞİ KAZANÇ VE AVANTAJLAR

 

Program süresine bağlı olarak katılımcılara; günlük 77,70 TL,

  • Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 85 TL
  • Öğrenciler için 58,27,
  • İşsizlik ödeneği alanlar için 38,85 TL, katulımcıların zorunlu giderleri için verilmektedir.

         Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanmaktadır.

         Katılımcı gençlere İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası yapılarak primleri İŞKUR tarafından ödenmektedir. Ayrıca  genel sağlık sigortası olmayanlara bu sigorta da yapılarak bunun da prim giderleri karşılanmaktadır.

         Bütün imkânlardan hiç kuşkusuz daha önemli olan; program sonucunda elde edilecek tecrübe ile daha kolay işe girmek olacaktır.

 

AVANTAJLI ALANLAR VE PROGRAM SÜRESİ

 

İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki iş yeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay, muhabirlik ile ilgili mesleklerde en fazla 9 ay, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ise MEB Hayat Boyu Öğrenme Modüllerinin asgari süresinden az olmayacak şekilde uygulanmaktadır. 

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanmaktadır.

Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir.

              ***

“Teknolojiyi tümüyle yermek, tuzdan arındırılmış deniz suyu ile yeşeren bahçeleri görmezlikten gelmek, onu gözü kapalı övmek ise Hiroşima'yı unutmak demektir.”  Stuart Chase



Kaynak: Türkiye Gazetesi