SGK Akupunktur Tedavisini Karşılar Mı? / Ali Şerbetçi
(29.08.2019)
Yaşadığım bir sağlık sorunu nedeniyle yakınlarım bana alternatif tıp yöntemlerine başvurmamı öneriyor. Birçok alternatif ...

Yaşadığım bir sağlık sorunu nedeniyle yakınlarım bana alternatif tıp yöntemlerine başvurmamı öneriyor. Birçok alternatif tıp yöntemi varmış. Bu yöntemlerden birinden yararlanmak istesem, SGK tedavi giderlerimi karşılar mı?
Akupunktur tedavisi benim için oldukça cazip görünüyor. A. GÜVEN
Son yıllarda ülkemizde birçok sağlık kuruluşunda geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yapılmaya başlandı. Bu nedenle basında da sık sık akupunktur, sülük, mezoterapi, hipnoz, hacamat, fitoterapi, refleksoloji, homeopati, osteopati, ozon, apiterapi, proloterapi, larva, müzikterapi gibi yöntemlerle ilgili haberler ve bu yöntemlerin doktorlar tarafından önerilebileceği yönünde görüşler yer alıyor. Ancak 5510 sayılı Kanun'un 64. Maddesi'ne göre "Geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları ve Sağlık Bakanlığı'nca izin veya ruhsat verilmeyen sağlık hizmetleri ile Sağlık Bakanlığı'nca tıbben sağlık hizmeti olduğu kabul edilmeyen sağlık hizmetleri" SGK tarafından finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetleri arasında sayılmıştır.
Bu nedenle, başvurmak istediğiniz geleneksel, tamamlayıcı veya alternatif tıp yönteminin bilimsel geçerliliği doktorunuzla sizin aranızda görüşülecek bir konu olmakla birlikte, bu yöntem için SGK size tedavi yardımı sağlamayacak, tedavi giderlerinizi karşılamayacaktır.

■ Hangi hallerde ücretten kesme cezası verilir? 5...014386 Nolu SMS
4857 sayılı Kanun'un 38'nci Maddesi'ne göre ücret kesme cezasının uygulama koşulları şu şekilde sıralanabilir:
 İşveren, toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. (4857 sayılı Kanun md. 38/1).
 İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. (4857 sayılı Kanun md.
38/2).
 İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1979 doğumluyum. 07.07.1995 girişliyim. 2500 günüm var. 5...780126 Nolu SMS
İşe başlangıcınıza göre 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabisiniz. 55 yaşınızın dolacağı 07.07.2034 tarihine kadar 5750 günü tamamlayıp emekli olursunuz..



Kaynak: Takvim Gazetesi