SGK’dan Gurbetçilere Büyük Şok / Mustafa İşcan
(04.08.2018)
Değerli okurlar, bugün sizlere yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin Türkiye’ye dönmeden önce birikimlerinin bir bölümü ile yurtdışı borçlanması yaparak ileride Türkiye’den emekli olup yaşlılığında...

Değerli okurlar, bugün sizlere yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin Türkiye’ye dönmeden önce birikimlerinin bir bölümü ile yurtdışı borçlanması yaparak ileride Türkiye’den emekli olup yaşlılığında rahat ve huzurlu bir yaşamı düşünürken SGK’nın çıkarmış olduğu genelge ile bu düşüncelerinin sadece hayal olarak kalacağı bir durumdan bahsetmek istiyorum.

24 Haziran seçimleri üzerinden daha 1 ay geçmemişken gurbetçiye büyük şok. 25 Temmuz tarihinde yazmış olduğum “Dağ gibi sorunları bulunan SGK’ ya Zümrüt bakan” yazımda SGK’nın vatandaş yönünden acil sorunlarını belirtip çözüm beklerken yazımın başlığında belirttiğim gibi çözüm yerine gurbetçilerimize yeni sorunlar üretmişlerdir, oysa gurbetçiler en kötü günlerimizde hem kazançlarını Türkiye’ye getirip burada değerlendirirken hem de oy konusunda oylarıyla iktidara destek vermişlerdir ve bunun ödülü de bu olmamalıydı bence. Bizzat şahit olduğumuz olayda seçimlere başka partinin adayı olarak giren Prof. Emre Bağce hocamızın önce açıklanan milletvekilliği yurtdışından gelen gurbetçi oylarıyla daha sonra değişerek iktidardaki partiye geçmiştir. Saadet Partisi 3 milletvekilliği ile temsil edilecekken şuan Meclis’te 2 milletvekilliği ile temsil edilmektedir. Bence Prof. Emre Bağce hocamız gibi zeki, naif ve kibar birinin Meclis’te olmaması büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Bunun gibi birkaç vekillik sıralamasının iktidar partisi yönünde daha değiştiği duyumlarını almıştım. Konumuza daha fazla siyaseti karıştırmadan devam edeyim, SGK 19.07.2018 tarihinde çıkarmış olduğu 2018/27 sayılı genelge ile yurtdışı borçlanma ve bu borçlanma sonucunda emeklilik aylıklarında olumsuz düzenlemeler yapmıştır. Dünyada tek ülkede uygulanan bir borçlanma şekli olan yurtdışı borçlanmasında artık sona doğru mu yaklaşılıyor soruları gelmiyor değil aklımıza. Aktüeryal denge konusu içinde karşılıklı fedakârlıklarla ortak bir noktada uzlaşılabilir. Ama bu, “Ben yaptım oldu” mantığıyla getirilen düzenlemelerle değil karşılıklı uzlaşma ile olmalı yoksa getirilen düzenlemeler hukuk yolu ile çözülebilecek sorunlardır.

GURBETÇİLER İÇİN HANGİ DÜZENLEMELER DEĞİŞTİ?

1-Ev kadınlarının doğum sonrası ödenen bakım paralarının Türkiye’de SGK ilk başlangıç olarak değerlendirilmemesi.

2-Ev kadınlarının 1992 öncesi ikamet borçlanmaları için pasaport ibrazı mecburiyeti.

3-Borçlanmadan vazgeçmenin kaldırılması. Hatalı borçlanma yapıp maaşını bankadan çekmeyenler için hatanın düzeltilmesi amacı ile borçlanmadan vazgeçilmesi artık imkânsızlaşmıştır.

4-Emeklilik aylığı için borçlanılan tutarların değerlendirilmesi süreci ile bağlanacak emekli aylıklarında yarı yarıya bir düşüş olacaktır. 2.000 TL civarı bağlanacak aylıklar 1.000 TL civarına düşecektir.

5-Yurtdışı kısmi aylıklarında yapılan düzenlemeler ile bazı hak kayıpları yaşanacaktır.

6-İkamet belgelerinden istenen tercümeler artık çalışma belgelerinden de istenecektir.

7-Eksik evrakla yapılan müracaatlar direk ret edilecek, müracaatlarda eksik evraka önceden 3 ay bu eksikliğin giderilmesi için süre verilirken artık direkt ret verilecektir.

TAKİPTE  OLACAĞIZ

Kaleme aldığım bu yazımın inşallah bir etkisi olur ve yurtdışında yaşayan gurbetçilerimize getirilen bu düzenlemelerin tekrar gözden geçirilerek ve neticesinde kaldırılarak bu genelge ile gelen düzenlemeler yerine uzlaşma ortamında daha mantıklı bir düzenlemeler getirilmesi. Bizler de SGK’nın bu konudaki sürecini takip edip olumlu ya da olumsuz durumları sizlerle paylaşacağız.



Kaynak: Milli Gazete