Resmi Bayramda Çalışana Hak Edişi Verilir İzin Kullandırılmaz / Vedat İlki
(24.04.2014)
2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanununda ; 2.Maddesinin (A) /(1.) ‘’23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır’’denilerek Resmi Bayram statüsüne alınmıştır. Resmi Daire...

 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanununda ;

2.Maddesinin (A) /(1.)   ‘’23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır’’denilerek Resmi Bayram statüsüne alınmıştır.

 

Resmi Daire ve Kuruluşlar tatil edilir denmiştir.

 

Özel işyerleri için tatil edilir diye bir kavram yer almamıştır.

 

Buradan hareket edildiğinde bir çok işyeri çalışmaya devam eder,çalışanlara karşılığı parasal yada izin kullandırma ile ödeme esası getirilir.

 

4857 sayılı İş Kanununa tabi işyerleri için 44.Madde açıklamaya yer verilmiştir.

 

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma

Madde 44 - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

 

Çalışanından onay alınması halinde Resmi Bayram günü ‘’Genel Tatil’’ günü olduğundan çalışabilir.

 

Çalışanlardan toplu yada bireysel iş sözleşmesi ile Genel Tatil günü çalışma esasları kararlaştırılır.

 

Ücret ödeme esasına geldiğimizde 4857/47’inci Maddesi ile ödeme hükümleri belirlenir.

 

Genel tatil ücreti

Madde 47 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.

 

Kanunda net olarak ödeme biçimi açıklanmıştır.

 

Genel tatil günü çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmadan o günün ücretini alırlar,tatil yapmayarak çalışmaları halinde her gün için bir günlük ücret ödenir.

 

Kısaca ücret ödenir denilmiş,karşılığında çalışmış ise bir gün ücretli tatil izni verilir denilmemiştir.

 

Örnek:

 

AVM bulunan mağazalarda 23.Nisan.2014 Resmi Bayramda çalışanlara işverenleri tarafından 1yevmiye ilave ücret verilecektir.

 

Bu işyerlerinde 23.Nisan.2014 günü çalışanlara ayrıca ben sana 1 yevmiye vermem ,karşılığında izleyen haftalarda ücretli izin kullan denilemez.

 

AVM çalışanlara Nisan Ücret Hesap Pusulasında 30 Gün karşılığında 23.Nisan çalışması karşılığı 1 yevmiye de tahakkuk edilecektir.

 

Çalışanın 1200 TL/Brüt aylığı var ise karşılığında 1230TL/Brüt aylık tahakkuk edecektir.

 

Toplu İş Sözleşmesine tabi işyerlerinde bu çalışmalar karşılığında %50,%100;%150;%200 olmak üzere artırımlı ödemelere de yer verilmiştir.

Bu yönde yanlış hareket eden işverenleri  Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine şikayet ettiğinizde haklarında inceleme yapılacaktır.

 

4857/44 ve 47’inci Maddesine dayanılarak İPC uygulamasına yer verilmemiştir.

 

Çalışanlar için  bu konuda  imzalı ücret bordrolarında ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından daha fazla çalışıldığının ileri sürülmesi mümkün değildir.

Ancak, çalışanın alacağının bordroda görünenden daha fazla olduğu yönünde bir itirazı kaydının bulunması halinde, ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının ispatı her türlü delille yapılabilir.

Buna karşın, bordroların imzalı ve itirazı kayıtsız olması durumunda dahi, çalışanın geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olanın dışında ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının yazılı delille kanıtlaması gerekir.



Kaynak: Alitezel.com