Kamu İhalelerinde Yeni Dönem
(18.08.2014)
Kamu İhale Genel Tebliği, kamu mal alımı ve kamu hizmet alımı ihale yönetmeliklerinde yapılan değişiklikleri Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre, Genel Tebliğde yapılan değişiklikle serbest...

 MEHMET KAYA

ANKARA - Kamu İhale Genel Tebliği, kamu mal alımı ve kamu hizmet alımı ihale yönetmeliklerinde yapılan değişiklikleri Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre, Genel Tebliğde yapılan değişiklikle serbest bölgelerde faaliyet gösteren Türk vatandaşları gerçek kişiler ile, Türkiye kanunlarına göre kurulmuş yabancı sermayeli firmalar yerli üretici sayılabilecek. Yerli üretici olduğunu ispat ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alınacak belgeyle yapılacak.

Mal ve hizmet alımlarına yönelik değişiklikte, başta yüzde 15 zorunlu yerli malı tercihi limiti olmak üzere avantajlardan yararlanmak ve Ar-Ge süreçlerini desteklemek için tasarlanan ‘teknolojik ürün deneyim belgesi’ de esaslara bağlandı. Buna göre, teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıfl ar veya uluslar arası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, teknogirişim sermaye desteklerlerinden yararlanılan projelerde ortaya çıkan ve yerli malı belgesine sahip, piyasaya arzedilebilir-arzedilmiş ürünler Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan teknolojik ürün deneyim belgesi alabilecek. Her bir ürün için ayrı ayrı belge alınabilecek. Ürünün geliştirilmesi sürecinde birden fazla kişi etkinse, her bir ürün için, her bir kişiye ayrı belge verilebilecek.

Kapsamdaki ihalelerde, grup olarak giren ortaklardan, pilot ortağın teknolojik ürün deneyim belgesi sunması durumunda, asgari iş deneyim tutarının en az yüzde 20’sini pilot ortağın sağlamış olması şartı uygulanmayacak.

Mal Alım Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, yerli malı teklif edilmesinin kolaylaştırılması amacıyla, ihalelerde kısım kısım teklif alınmasına yönelik düzenleme de yapıldı. Buna göre ihale kısmi teklife açık olarak açıklanabilecek ve yeril malı teklif eden istekliler her bir kısma ayrı ayrı teklif verebilecek. Değerlendirmede de her bir kısım için ayrı oranda yerli malı fiyat avantajı uygulanabilecek. Buna ilişkin hesaplama modeli, “Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur” şeklinde tanımlandı.

Önceki düzenlemeye paralel olarak, Kamu İhale Kurumu’nun her yıl Ocak ayında orta ve yüksek teknolojili ürünleri listesini ilan etmesi ve bu listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fi yat avantajı sağlanması zorunlu olduğu belirtildi.



Kaynak: Dünya Gazetesi