İstifa Edip Emekli Olursunuz Ama 6 Ay İçinde Başvuru Şart
(22.12.2014)
10 yıl memur olarak çalıştıktan sonra istifa edenler, Emekli Sandığı'na primlerini kendileri ödeyerek memur statüsünden emekli olabiliyorlar. 7 Soru 7 Cevap Bugün geçtiğimiz hafta boyunca...

 10 yıl memur olarak çalıştıktan sonra istifa edenler, Emekli Sandığı'na primlerini kendileri ödeyerek memur statüsünden emekli olabiliyorlar.

7 Soru 7 Cevap

Bugün geçtiğimiz hafta boyunca yayımladığımız yazı dizisi sonrası siz okurlarımızdan gelen soruların bir kısmını cevaplamaya çalışacağız. 

SORU: 10 Kasım 1999 - 10 Kasım 2008 arası uzman çavuş olarak görev yaptım. 15 Mart 2009 - 15 Ağustos 2014 arası İzmir Büyükşehir Belediyesinde memur olarak çalıştım ve 15 Ağustos'ta istifa ettim ve 9 yıllık uzman çavuşluğum için her yıla 3 ay yıpranmam eklendi. 15 Aralıktaki yazınızı okudum. Bu yasa şuan geçerli mi, çıkması mı bekleniyor? İstifa edeli 4 ay oldu ne yapabilirim ve ne zaman emekliliği hak edebilirim? Ramazan Çetinkaya
CEVAP: 1 Ekim 2008 öncesinde ilk kez memur olan kişiler istifa ettikten sonra kendi primlerini ödeyerek memur statüsünde emekli olabilir. Ancak bunun için en az 10 yıllık memuriyeti olması gerekir. Siz de bu haktan yararlanabilirsiniz. 6 aylık süreyi geçirmemeniz için bir an önce başvuru yapmanızda fayda var.

GERİYE DÖNÜK İŞLEMİYOR 

SORU:  Babam 18 sene öğretmenlik yaptı sonra istifa ederek SSK'dan emekli oldu. Bu konu babamı da kapsar mı? Yalçın Yazıcıoğlu
CEVAP: Babanız istifa ettikten sonra isteğe bağlı iştirakçi olarak emekli sandığına prim ödeseydi memur olarak emekli olabilirdi. Fakat şu an SSK emeklisi olmuş. Yani geriye dönük olarak bu haktan yararlanması
mümkün gözükmüyor. 

ASTSUBAYLAR DA KAPSAMDA

SORU: 15.12.2014 tarihli yazınızda 10 sene boyunca çalışmış memurlar için istifa ettiklerinde, istifa ettikten sonra kendisi SGK keseneklerini öderlerse diğer memurlar gibi emekli olabileceklerinden bahsetmiştiniz. Söz konusu durum TSK'da çalışanlar (Astsubaylar) için de geçerli mi? Abdurrahman (Soyadı Yok)
CEVAP: TSK’da çalışan astsubaylar da memur statüsünde oldukları ve geçmişte emekli sandığı mensubu oldukları için gerekli koşulları sağlıyorlarsa bu haktan yararlanabilirler. 

Maaşınızdan SGDP kesilir 

SORU: 1980 yılından itibaren 2 yıl sigortalı olarak. 1988’den itibaren de 26 yıl 657 tabi memur olarak çalıştıktan sonra 52 yaşında önümüzdeki yıl emekli olmayı düşünüyorum. Emekli olduktan sonra bir sendikada ücretli olarak çalışabilir miyim? Bu durumda emekli maaşımdan + sendikadan aldığım maaştan bir kesinti olur mu? Ahmet Akşin
CEVAP: 4/c’li olarak emekli olacağınız için sendikada çalışmanız yani 4/a’lı olmanız halinde emekli aylığınız kesilmez fakat maaşınızda SGDP kesintisi yapılması gerekir.

Ya sildir ya yapılandır

SORU: 2012 Mayıs ile Kasım ayları arasında işsiz kaldığım dönemde 626 TL borç çıkartmışlar her gün işleyen faiziyle 760 TL borçlandırmışlar. Ne yapmam gerekiyor? Serkan (Soyadı Yok)
CEVAP: İşsiz kaldığınız dönemde gelir testi yaptırmanız ve gelirinize göre primi ödemeniz gerekiyordu. Torba yasada prim borçlarına yapılandırma söz konusu olduğu için borcunuzu eğer geliriniz düşükse sildirmeniz, değilse yeniden yapılandırarak faizinden kurtulmanız mümkün.

Evin gelirine bakılıyor

SORU: Annem 65 yaş üstü herhangi bir geliri yok ve özürlü raporu %75 benimle kalıyor bütün bakım masraflarını ben karşılıyorum kızı olarak. Belediyede işçiyim ve dulum 2100 tl maaş alıyorum ve 1000 TL ev kredisi ödüyorum başka hiçbir gelirim yok. Anneme özürlü bakım parası alabilir miyim?
CEVAP: Evde bakım parası alabilmeniz için bakıma muhtaç engelliye bakan kişi olarak yaşadığınız hane içerisindeki gelirin aylık net asgari ücretin 3’te ikisinden az olması gerekir. Diğer yandan annenize 65 yaş aylığı bağlanması için de annenizin yaşadığı hanedeki gelirin net asgari ücretin 3’te birinden az olması gerekiyor. Bu koşullar altında her iki aylıktan da yararlanmanız mümkün değil.

Giriş tarihi geri gider

SORU: Ben askerlikten sonra sigortalı oldum. İşe girişim 1989. Ne zaman emekli olurum askerliği ödememe gerek var mı varsa bana ne gibi faydaları olur? Hüseyin Canoğlu
CEVAP: Emekli olacağınız tarih gerekli yaş koşuluna bağlıdır. Yani doğum tarihinizi bilmemiz gerekir. Fakat askerliğiniz sigortalılık öncesi olduğu için askerliğiniz borçlanmanız halinde ilk kez sigortalı olduğunuz tarih geri gider ve emeklilik koşullarınız değişir. Dolayısıyla askerliğinizi borçlanmanız erken emekli olmanızı sağlayabilir.



Kaynak: Dünya Gazetesi