Kadınlar Doğum Borçlanmasında Müjdeyi Haketmiyor Mu? / Mustafa İşcan
(04.03.2015)
01.10.2008’de yürürlüğe giren kanunla artık kadınlar da erkekler gibi bir borçlanma hakkına sahip olmuştur. Ancak sigortalı olmadan önceki yapılan doğumların borçlanılmaması en büyük sorun...

 01.10.2008’de yürürlüğe giren kanunla artık kadınlar da erkekler gibi bir borçlanma hakkına sahip olmuştur. Ancak sigortalı olmadan önceki yapılan doğumların borçlanılmaması en büyük sorun olmuştur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde veya Anneler Günü’nde bu hakkın tüm kadınlara bir müjde olarak en yetkili ağızlardan duyurulmasını istiyoruz. SGK reformunun Meclis’te görüşüldüğü 2007’de, dönemin ve şimdiki Çalışma Bakanı sayın Faruk Çelik beyin Meclis kürsüsünde söylemiş olduğu “kadınlara da tıpkı erkeklerin askerlik borçlanması gibi borçlanma hakkı” verilmesi için gündemde olan torba yasaya bir önerge ile eklenerek bir an önce kanunlaşmasını dileyerek, şu an yürürlükte olan doğum borçlanmasından bahsedeli

Kimler borçlanma talebinde bulunabilir?

SSK’lılar, Bağ-Kur’lular (esnaf, muhtar, şirket ortağı, vergi mükellefi, gelir vergisinden muaf küçük esnaf, kendi adına ve hesabına iş yapanlar ve kendi tarlasında tarımsal işlerle uğraşanlar vd) ile Emekli Sandığı sigortalıları (memur, 657’nin 4/-b’sine tabi olanlar, seçimle gelenler vd.), 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile bunların hak sahipleri, diğer şartları da sağlaması halinde doğum borçlanması yapabiliyor.

 

Doğum borçlanmasının koşulları ve süreleri nelerdir?

Kanuna göre sigortalı kadının doğum nedeniyle çalışamadığı iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için;

* Sigortalı kadının doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortalılık şartını yerine

getirmesi, (tescil edilme ve prim ödeme)

* Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.

* Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla 3 defa olmak üzere 2’şer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir) borçlanabilir.

* Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır

* Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.

* İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süre borçlanılabilir.

 

2015 yılında doğum borçlanması talebinde bulunacaklar günlük ne kadar öder?

01.01.2015-30.06.2015 tarihleri arasında doğum borçlanması talebinde bulunacaklar için günlük borçlanma tutarı = 12.81 TL.

01.07.2015-31.12.2015 tarihleri arasında doğum borçlanması talebinde bulunacaklar için günlük borçlanma tutarı = 13.57 TL.

 

Çalışanlarının ünvanı yükselip maaşı düşen bir kurum!

Duyunca çok şaşırdığım ve herhalde dünyada sadece bize özgü bir olaydan bir durumdan bahsetmek istiyorum. Ünvanı yükselip maaşı düşen bir kurum çalışanları var, evet evet şaka gibi değil mi? Ama maalesef şaka değil, gerçek.

Memur kadrosunda iken kurumun açmış olduğu Görevde Yükselme Sınavı (GYS) sonuçlarına göre şefliğe atanmış, ünvanı yükselmiş, sorumluluğu katbekat artmış ama buna karşın 666 sayılı KHK’nin 2’nci maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 11’inci maddesinde; “…bulundukları kadro veya pozisyon unvanlarında isteğe bağlı olarak değişiklik olanlar ile istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir” denilmekte.

Bu hüküm gereğince, kurumlarca açılan GYS sonucu şef olan veya diğer unvanlara atananların fark tazminatı kesilmiş, bu da görevde yükselme  sınavında başarılı olanların cezalandırılması gibi bir duruma yol açmıştır. Şef kadrosunda çalışanlar bir kez daha haksızlığa uğramış, ek ödemeleri düşürülmüş, özel hizmet tazminatları ise artırılmamıştır.

Bu adaletsiz uygulamalar neticesinde, 2 bin 500’ü aşkın şefin alacağı maaş düşmüştür. Şeflerin tazminat oranlarının neredeyse memurla aynı tutulması, şefle memur arasında 30 lira, müdürle şef arasında ise yaklaşık 1030 liralık maaş farkına neden olmuştur. Kurumda memurlar, vatandaşlar ve üst düzey yöneticiler arasında köprü vazifesi gören SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ŞEFLERİ’nden bahsediyorum. Ünvanı, görevi ve sorumluluğu hem devletine hem de vatandaşına karşı artan şeflerin maaş ve diğer özlük haklarının yetkili bürokratlarca ilgili yerlere duyurularak bir an önce iyileştirilmesini temenni ederiz.

MUSTAFA CANDAN / MANİSA

21.05.1972 doğumluyum. Ağustos 1992-Kasım 1993 yılı arasında 15 ay askerlik yaptım. 1987 çıraklık eğitim SSK giriş numaram var. Aynı numara ile 04.11.1996 SSK girişim ve 688 günüm var. 01.01.2003’ten itibaren tarım Bağkuruna devam ediyorum. Hangi kurumdan ne zaman emekli olabilirim? SSK geçiş yapmalı mıyım? Askerlik borçlanması yapmalı mıyım?

Muhterem okurumuz, 04.11.1996 sigorta girişiniz ile 56 yaş 25 yıl 5825 gün ile emekli olursunuz. 1 yıl askerlik borçlanması yapar ve öderseniz 25 yıl 55 yaş 5750 gün ile emekli olursunuz. Bağkur’dan 25 yıl 9000 gün ile emekli olursunuz, ancak (4-a) SSK’dan emekli olmak avantajlıdır.

KADRİYE ŞENOL / KÜTAHYA

25.02.1970 doğumluyum. 01.06.1988 tarihinde ilk defa SSK’lı işe başladım. 5400 günüm var. Ne zaman emekli olurum? 2 doğumum var. SSK’lı olduktan sonra doğum borçlanması yapmama gerek var mı?

01.06.1988 işe girişiniz ile 20 yıl 45 yaş 5300 gün ile emekli olursunuz, doğum borçlanması yapmanıza gerek yoktur. 25.02.2015 tarihinde emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.



Kaynak: Milligazete.com