Mevsimlik Tarım İşçisine Sigorta Zorunluluğu Var / Okan Güray Bülbül
(07.07.2015)
En son Manisa'da yaşanan trafik katliamı, gözleri yeniden mevsimlik tarım işçilerine çevirdi. Tarlasındaki ürünlerin toplanması işlemi 30 günden fazla sürecek işveren, çalıştırdığı işçileri...

 En son Manisa'da yaşanan trafik katliamı, gözleri yeniden mevsimlik tarım işçilerine çevirdi. Tarlasındaki ürünlerin toplanması işlemi 30 günden fazla sürecek işveren, çalıştırdığı işçileri sigortalatmak zorunda... 

ÖNCEKi gün Manisa’da 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazası mevsimlik işçi gerçeğini yeniden akıllara getirdi. Ülkemizde mevsimlik işçilerin maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalar ne yazık ki ocakları karartmaya devam ediyor. Ekmek parası için evlerinden yüzlerce kilometre öteye giden mevsimlik tarım işçileri bazen para kazanmak için geldikleri yerlerden bir daha geri dönemeyebiliyorlar. 

İŞÇİ COĞRAFYASI GENİŞ 

Mevsimlik tarım işçileri Karadeniz Bölgesi'nde fındık ve çay, Akdeniz Bölgesi'nde pamuk, Ege Bölgesi'nde zeytin topluyorlar. İşçiler için kurulan çadırlarda çıkan yangınlar nedeniyle geçmişte pek çok kaza yaşanmıştı. Yani mevsimlik işçiler yolda hayatlarını kaybetmezlerse, yaşadıkları yerlerde ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalıyorlar. Özellikle bu çadırlardaki sağlıksız çalışma koşulları bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bebek ve çocuklarda kalıcı hasar bırakabilen bu hastalıklar mevsimlik işçilerin kaderi haline geliyor. 

SİGORTASIZLAR... 

İş Kanunu’na göre mevsimlik tarım işçiler kapsam dışılar. Yani mevsimlik işçiler hakkında İş Kanunu hükümleri uygulanmıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre de süreksiz iş niteliğindeki işlerde çalışan mevsimlik işçilere sigorta yaptırılması zorunluluğu yok. Böyle olunca mevsimlik işçiler hiçbir sosyal koruma altında olmaksızın çalışıyorlar. 

30 gün kritik sınır 

Diğer yandan 30 günden fazla sürecek bir tarım işini yaptıran kişi de, yani tarlasındaki ürünün toplanması 30 günden fazla sürecek kişi de çalıştırdığı işçileri sigortalatmak zorunda. Bu durumdaki bir işçinin yaşadığı trafik kazası da eğer işyerine yani tarlaya ulaşma sırasında gerçekleşmişse iş kazası olarak değerlendirilecektir. 

Radikal tedbirler lazım 

Mevsimlik tarım işçilerinin asgari çalışma koşullarının belirlenmesi, ücretle ilgili kararların merkezi bir şekilde alınması gerekiyor. Dünyanın pek çok ülkesinde bu nitelikteki çalışmalar söz konusu ancak bu kadar sık kaza yaşanmıyor. Dünya uygulamaları incelenerek tedbirler alınabilir. 

İş kazası olarak değerlendirilir mi?

Mevsimlik işçiler süreksiz nitelikteki bir tarım işinde, yani 30 günden az süren bir tarım işinde çalışıyorlarsa sigortalanmaları zorunlu değil. Bu durumdaki bir işçinin yaşadığı trafik kazası da iş kazası olarak değerlendirilmiyor. Ancak mevsimlik işçiler bir aracı şirkette sigortalı olarak çalıştırılırken trafik kazası geçirirlerse ve bu kaza işyerine yani tarlaya ulaşım esnasında gerçekleşmişse iş kazası olarak değerlendirilecektir. Bu durumda geride kalanlara ölüm aylığı bağlanması veya trafik kazası sonrası sakat kalan mevsimlik işçilere sürekli iş göremezlik geliri bağlanması mümkün olacaktır. 



Kaynak: Akşam Gazetesi