İstifa Edip, İşsizlik Maaşı Alınabilir mi?
(12.08.2020)
Kısa çalışma bu ay da devam ederken, bazı işverenler uygulamayı sonlandırıp işyerini açabiliyor. Ancak işyerinde gerekli...

Kısa çalışma bu ay da devam ederken, bazı işverenler uygulamayı sonlandırıp işyerini açabiliyor. Ancak işyerinde gerekli tüm tedbirler alınmamışsa, çalışan iş sözleşmesini feshederek, tazminat ve diğer haklarını talep edebilir.

Nisan ayında 3 milyon 243 bin, mayısta 3 milyon 282 bin, haziranda ise 2 milyon 321 bin işçiye toplamda 13 milyar 762 milyon TL kısa çalışma ödeneği ödendi. Kısa çalışma ödeneği alınan günler için İŞKUR işçiler adına genel sağlık sigortası primi ödüyor. Yani hem işçi, hem de bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocukları sağlıktan faydalanmayı sürdürüyor. Ancak uzun vadeli sigorta kollarına yani emeklilik için ödenmesi gereken primler ödenmiyor. Bir işçinin hem kısa çalışma ödeneği alıp hem de tam süreyle çalıştırılması mümkün değildir.

PARA CEZASINA DİKKAT!

İşçi eğer 10 gün kısa çalışma ödeneği alıp 20 gün çalışıyor gösteriliyorsa fakat fiilen ayın tamamında çalışıyorsa ve bu durum tespit edilirse, işçiye ödenen kısa çalışma ödenekleri yasal faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecektir. Örneğin 5 ay boyunca kısa çalışma ödeneği ödenen asgari ücretli bir işçinin, fiilen bu 5 ay sürekli bir şekilde çalıştığı tespit edilirse, işçiye ödenen toplam 7.903 TL yasal faiziyle işverenden tahsil edilecektir. Ayrıca işçinin bu dönemde sigortasız çalıştırılması söz konusu olduğu için SGK işverene yaptırım uygulayacak ve işveren en az 29.430 TL idari para cezası ödeyecektir.

İŞÇİ İHTAR ÇEKEBİLİR

Kısa çalışma uygulanan işyerlerinde işverenin kısa çalışmayı sonlandırması halinde işçinin işe dönmesi zorunludur. İşçi eğer işyerinde koronavirüse karşı gerekli önlemlerin alınmadığını düşünüyorsa bu durumda işvereni bu yönde bilgilendirmesi gerekir. Bu bilgilendirmeye rağmen işveren tedbir almamışsa bu durumda işçi bu nedenle işverene ihtar çekip süre vererek önlemler alınmadığı taktirde iş sözleşmesini feshedeceğini belirtebilir. İşçinin önce arabulucu sonra mahkeme kanalıyla tazminat ve diğer haklarını talep etmesi zorunluluğu doğacaktır.

TAM MESAİ YAPTIRILAMAZ

İşyerinde kısa çalışma uygulamasına gidilmiş olmasına rağmen işçinin tam mesai olarak çalıştırılmaya devam edilmesi halinde işçi de, iş sözleşmesini işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle feshedebilir ve işten ayrılabilir. İşçinin iddialarını doğrulayacak şekilde gerekli olan delilleri üretmesi ve mahkeme ya da arabulucuya sunmak üzere saklaması bu süreçte yerinde olacaktır. Diğer taraftan kısa çalışmadaki işçi, uzaktan da çalıştırılamaz.

İSTİFA EDİP, İŞSİZLİK MAAŞI ALINABİLİR

Kısa çalışma ödeneği alan işçi, işsizlik ödeneğine hak kazanmış oluyor. Bu durumda işçi kısa çalışma süresi sonunda istifa etse ya da işsizlik maaşı hak etmeyecek bir şekilde işten ayrılsa bile işsizlik ödeneği alabiliyor. Örneğin 1 Nisan tarihinde kısa çalışmaya gidilen işyerinde son 3 yıldır kesintisiz çalışan ve 5 ay süreyle kısa çalışma ödeneği almış işçi, 1 Eylül tarihi sonrasında istifa ederek işten ayrılırsa 10 ay süreyle işsizlik maaşı alabilir. İşsizlik maaşı almak isteyen kişilerin kısa çalışma ödeneği başlangıç tarihinden önceki 3 yıl içerisindeki prim sayılarını kontrol etmeleri önemli. Ancak işveren bu şekilde istifa etmek isteyen işçilere yasal yoldan kıdem tazminatı ödeyemez. 



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi