Kısa Çalışma, İşsizlik Maaşından Düşmez
(25.11.2021)
Salgın boyunca kısa çalışma ödeneklerinin işsizlik aylığına hak edilmiş süreden mahsup edilmeyeceği yönünde karar...

Salgın boyunca kısa çalışma ödeneklerinin işsizlik aylığına hak edilmiş süreden mahsup edilmeyeceği yönünde karar yayımlandı. Kısa çalışma ödeneği alanlar, sözleşme feshi durumunda işsizlik maaşı alabilir.

SORU: Geçen yıl işyerinde kısa çalışmaya gidilince, kısa çalışma ödeneği almıştım. Şimdi işyeri kapanıyor. İşsizlik maaşı alabilir miyim yoksa kısa çalışma ödeneği aldığım için bu hakkımı kayıp mı ettim? (Hakan Yalçın)

CEVAP: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için son 120 gündür iş sözleşmesi bulunmak ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik primi ödenmiş olması gerekiyor. Ancak salgın döneminde bu şart esnetildi ve son 60 gün iş sözleşmesi bulunmak ve üç yıl içerisinde 450 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması yeterli hale geldi. Diğer yandan yine salgın süresi boyunca kısa çalışma ödeneklerinin işsizlik ödeneği hak edilmiş süreden mahsup edilmeyeceği yönünde Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Dolayısıyla siz işyerinizin kapanması nedeniyle iş sözleşmeniz feshedildiğinde işsizlik ödeneği alabileceksiniz. ÖdeneK aldığınız süre üzerinden 600 gün geçmediği için, işsizlik ödeneği alabileceğiniz süre kısa çalışmaya gidilmeden önceki son üç yıl içerisinde adınıza ödenen işsizlik sigortası primi eğer 600 gün ise 6 ay, 900 gün ise 8 ay, 1.080 gün ise 10 ay boyunca işsizlik ödeneği alabileceksiniz.

OCAKTA DİLEKÇE VERİN

SORU: 1 Ocak 1970 doğumluyum. 1990'da sigortalı çalışmaya başladım. 52 yaşında emekli olabileceğim. Yıl bitmeden dilekçe verebilir miyim, yoksa 2022'yi mi beklemeliyim? (Kazım Sarı)

CEVAP: Emekli olmak için 52 yaş, 5.525 gün ve 25 yıl sigortalılık şartlarına tabisiniz. 25 yıl sigortalılık şartını sağlamış durumdasınız, 5.525 prim günü de dolmuşsa aylık talep tarihindeki yaşınıza göre aylık bağlanıp bağlanmayacağına karar verilecek. 1 Ocak 1970 doğumlu olduğunuz için aylığınız 1 Ocak 2022'den itibaren bağlanacaktır. Ancak talep tarihiyle yaş şartının dolması arasında 1 aydan az süre varsa SGK'ya dilekçenizi 1 Aralık 2021 ve sonrasında da verebilirsiniz. Dilekçeyi 2022'de vermeniz avantajlı olacaktır.

UZAKTAN ÇALIŞMADA SÖZLEŞME ÖNEMLİ

SORU: Yılbaşında bir yabancı şirkette uzaktan çalışmaya başlayacağım. Sigortam Türkiye'den yatırılacak, işlerimi de evden yürüteceğim. Maaşım da TL olarak ödenecek. İşveren evimde çalışacağım ortamın fotoğraflarını istedi ve risk değerlendirmesi yapacağını ve gerekli malzemeleri temin edeceğini iletti. Bu malzemeleri iş bittiğinde iade etmem gerekecek mi? (Emre Başak)

CEVAP: Uzaktan Çalışma Yönetmeliği uyarınca uzaktan çalışmada mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçlarının işveren tarafından temin edilmesi gerek. Temin edilecek malzemelerin belirlenmesi için çalışma ortamınızın görüntülenmesi makul bir istek. İş bitiminde iade etmeniz gerektiği belirtilirse ekipmanları iade etmeniz gerekecektir. Bu nedenle sözleşmenizi derinlemesine inceleyip buna göre hareket etmeniz yerinde olacaktır.

BOŞANMADAN ÖLÜM OLDUYSA AYLIK BAĞLANIR

SORU: Mayısta eşimle boşanma davası açmıştık. Dava sonuçlanmadan eşim vefat etti. Eşimden dolayı dul aylığı alabilir miyim? (Yasemin Kurt)

CEVAP: Boşanma davası devam ederken eşin ölümü halinde SGK'nın ilgili genelgesine göre işlem yapılıyor. Eşinizin mirasçıları tarafından boşanma davasına devam edilmemişse, evlilik boşanmayla değil ölümle sonuçlandığından size ölüm aylığı bağlanacaktır. Ancak eşinizin mirasçılarından birinin davaya devam etmesi ve mahkeme kararıyla boşanmada sizin kusurlu olduğunuzun tespit edilmesi halinde size aylık bağlanmaz.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi