Taşeron İşçilerinde Son Durum / Mustafa İşcan
(13.01.2018)
Değerli okurlar, bugün taşeron işçilerine verilen kadro haklarından ve müracaat sonrası süreçten bahsedip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel...

Değerli okurlar, bugün taşeron işçilerine verilen kadro haklarından ve müracaat sonrası süreçten bahsedip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin taşeron işçisini ilgilendiren kadro düzenlemesi kapsamında, kadroya geçme şartlarını karşılayan taşeron işçilerin 10 günlük yasal başvuru süresi 11 Ocak mesai saatinin bitimiyle sona erdi. Kadroya geçme şartlarını karşılamalarına rağmen söz konusu süre içerisinde başvurmayanların kadroya geçiş hakları da yanmış oldu. Önümüzdeki hafta müracaat eden işçi sayılarını belirten istatistiklerin açıklanması bekleniyor.

ÇALIŞANI MAĞDUR OLAN ÖZEL BÜTÇELİ KURULUŞLAR

Taşeron düzenlemesinde, Anadolu Ajansı, BOTAŞ Genel Müdürlüğü, Çay-Kur, Darülaceze Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğü, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü gibi birçok özel bütçeli kuruluşlar kapsam dışı kalması sorunu halen çözülmüş değil ve bu işyerlerinde çalışmakta olan işçiler ile Kamu hastanelerinin laboratuarlarında çalışanlarda yeni bir KHK düzenlemesi beklemektedirler. Ayrıca çalıştığı kurumda taşeron olduğunu zanneden ancak taşeron dahi olmayıp mağdur olanlar da bir düzenleme beklemektedirler.

 

SINAVLAR MART AYI İÇİNDE YAPILACAK

Taşeron işçilerin kurumlarda kadroya geçiş süreçlerini yürütecek tespit komisyonu en az üç kişiden oluşacak, komisyonun iki yedek üyesi olacak. Başvuruların ardından tespit komisyonu incelemesi ve hak sahiplerinin ilanının 12 Ocak-20 Şubat, ilana itirazların 21-23 Şubat, itirazların incelenmesi ve kesin listenin ilanının 24 Şubat-2 Mart, sınavın yapılmasının 3-22 Mart, sınav kuruluna itirazın 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanının ise 27-31 Mart tarihlerinde yapılması yönündeki tavsiye niteliğindeki takvim işletilecek. Sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan alma şartı aranacak. Sürecin ardından şartları karşılayıp sınavda başarı gösterenler, en geç 2 Nisan’a kadar topluca kadroya geçirilecektir.

VERGİ VE ODA KAYITLARI İLE BAĞKURLU OLMAK

MERVE IŞIK

Eşim 1965 doğumlu. 1988 ile 1991 yılları arası maliye ve oda kayıtları mevcut olup ancak Bağkur’a kayıt olmadı, Bağkur’a pirim yatırmadı. Emekli olabilir mi, ne yapması gerekli?

Merve hanım, eşinizin vergi ve oda kayıtları olup Bağkur’a kaydı olmadığından dolayı şu an emeklilik için bu tarihler baz alınmaz. Ancak ileriki zamanda eşiniz gibi vergi ve oda kayıtları olanlara yapılacak bir düzenleme sonrası emeklilik hesabında dikkate alınır. Bu tarihten önce veya sonra SGK girişi var ise o tarihi ve günlerinizi belirten yeni bir soruyu mail atarsanız cevaplayacağım.

1 YIL ERKEN EMEKLİ OLURSUNUZ

MURAT GÜLDAL

Doğum tarihim 05.12.1966. Bağkur giriş tarihim 09.11.1993. Şimdiye kadar aralıksız devam ediyor. Askerliğimi Bağkur’dan önce yaptım. Ne zaman emekli olurum? Kaç gün askerlik borçlanırsam 1 yıl erken emekli olurum?

Murat bey, 09.11.1993 tarihili 4-b (Bağkur) başlangıcınızla 9000 gün 54 yaşında emekli olursunuz, ancak 1 yıl askerlik borçlanması yapar öderseniz 53 yaşında emekli olursunuz.



Kaynak: Milli Gazete