Sosyal Güvenlik Kurumları Neden Vatandaşa Çözüm Sunamıyor? / Özgür Erdursun
(22.12.2014)
Almanya’dan Türkiye’ye gelip emekli olmak isteyen bir vatandaşımız ofisimizi ziyaret etti. Bana ilk söylediği “Özgür Bey Türkiye’deki memurlar neden çok gergin ve kızgın, soru sorduğumuzda neden...

 Almanya’dan Türkiye’ye gelip emekli olmak isteyen bir vatandaşımız ofisimizi ziyaret etti. Bana ilk söylediği “Özgür Bey Türkiye’deki memurlar neden çok gergin ve kızgın, soru sorduğumuzda neden yüksek sesle azarlayarak bilgi veriyorlar’’ dedi. Ben de o kişiye cevabını bildiğim soruyu sordum “Peki Almanya’da bu işler nasıl oluyor?” dedim.

Cevabı bizim de yıllardır Türkiye’de olmasını istediğimiz, özlemini çektiğimiz gibi tabii ki: “17 yıldır Almanya’da çalışıyorum, Almanya’da sosyal güvenlik kurumuna gittiğimde güler yüzlü çalışanlar beni karşılıyorlar ve nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorlar.”

Bu kişi Almanya’da 1989 yılında çalışmaya başlamış. Kendisine verilen yazılı bilgilerde şu ana kadar ödenen primlere göre emekli olduğunda alacağı emekli maaşının 1.373 Euro olduğu fakat 65 yaşına kadar parasının 1.069 Euro daha değer kazanacağı ve bundan sonra hiç çalışmasa dahi 2.298 Euro emekli maaşı alacağı tarafına yazılı olarak bildirilmiş.

Ülkemizde ise Sosyal Güvenlik konularında sorunu olanlar kuruma gittiklerinde detaylı bilgi aldıkları çok iyi niyetli, tecrübeli, bilgili memurlarla karşılaştıkları gibi, kurum içinde iş yapmak istemeyen, vatandaşlara kötü davranan iş bilmez memurlara da rastlıyorlar. Bu kötü niyetli memurlar hem iyi niyetli arkadaşlarına hem yöneticilerine hem de siyasi yöneticilerine haksızlık yapmaktadırlar. Bu kötü niyetli memurlar yüzünden koskoca kurumlar zedelenmektedir.

Bazı memurlar vatandaşın vekalet verdiği profesyonelce bu işi yapan uzmanlara tepeden bakarak sen de kimsin, sen git vatandaşın kendisi gelsin demeleri yerine işi bilen profesyonel uzmanların çoğalması sağlanılmalı ve vatandaş ile kurum arasında profesyonel uzmanlar sosyal güvenlikteki sorunları birlikte çözmelidirler diye düşünüyorum.

Nasıl ki vergi dairelerinde işletmelerle vergi daireleri arasında işi bilen mali müşavirler varsa, adli konularda avukatlar, varsa sosyal güvenlikte de bu işi çözecek memurlar ile vatandaşlar arasında kanunları bilecek, yorumlayacak kişiler olmalıdır. Aksi halde uzman kişiye sen git vatandaşın kendisi gelsin dediğinizde vatandaş hangi konularda ne gibi hakları olduğunu nereden bilecek, sizden ne talep edecek? Tabii akla şu da gelmiyor değil: Vatandaş ne de olsa kanunları bilmiyor ne dersek yapıyorlar, uzmanlar ise kanunları biliyor ve bizi köşeye sıkıştırırlar mantığı mı güdülüyor...

Size bir örnek vereyim, Bursa ve İstanbul’da iki firmada çalışması olan bir kişinin SGK tavan ücretinin üzerinde yatırılan primlerin parasını almak istiyor. Yaklaşık bir yıl önce Bursa SGK’ya bu konuda talebi olduğu halde sonuç alamıyor, yani parasını alamıyor. Kuruma gittiğinde memur benim yapacağım bir şey yok İstanbul’a bu konuyu yazdım cevap gelmedi diyor ve işi geçiştiriyor. Amaç vatandaşın işini çözmek değil de sadece iş yapıyormuş gibi görünmek mi acaba?

 

BİLGİ

 

*Askerlik borçlanması ilk defa sigortalı olduktan sonra askere giden kişilerin işe başlama tarihlerini geriye çekmez. Bu nedenle askerden önce sigortalı olanların prim gün sayıları eksik ise askerlik borçlanması yapmaları prim gün sayılarını tamamlamaları açısından yararlı olur fakat yaş olarak daha erken emekli etmez.

 

SORU- CEVAP

 

15.10.1979 doğumluyum. 13.08.1995 tarihinde 16 yaşında işe başladım. 18 yaş öncesi primlerin sayılmayacağı yönünde duyumlar alıyorum doğru mudur? Ben ne zaman emekli olabilirim? Hakan COŞGUN

Hakan Bey, 18 yaş öncesi için yanlış bilinen olay, sigortalılık süresi ile işe başlama tarihinin karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. Ne zaman emekli olacağınıza bakılırken 18 yaşından önce de olsa işe giriş tarihinize bakılır, sadece sigortalılık süresinin hesabında 18 yaşından önceki süreler dikkate alınmaz, siz 55 yaşında 5750 prim günüyle 15.10.2034 tarihinde emekli olacaksınız. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda 18 yaş şartı vardır. SGK’da böyle bir durum yok.



Kaynak: Olay.com