15 Yıl 3.600 Günle İstifa Eden Kıdem Tazminatını Alır / Okan Güray Bülbül
(22.06.2017)
Bugünkü kıdem tazminatı sistemine göre, 8.9.1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler, 15 yıl, 3.600 günle istifa ederek, kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bunun için SGK’dan yazı alıp...

 Bugünkü kıdem tazminatı sistemine göre, 8.9.1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler, 15 yıl, 3.600 günle istifa ederek, kıdem tazminatına hak kazanabilir. Bunun için SGK’dan yazı alıp işverene verilmesi gerekir.

1. Soru: 1974 doğumluyum. 1990'da stajyer girişim var. 16 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. 7.000 iş günüm var. Yeni kıdem tazminatı yasası çıkarsa hem tazminatımı alıp hem işime devam edebilir miyim? (Murat Kocaoğlu)
Cevap: Bugünkü mevcut kıdem tazminatı sistemi uyarınca 8.9.1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler, 15 yıl, 3.600 günle istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Bunun için önce SGK’dan yazı alıp işverene verilmesi gerekir. Bu yazıyı aldıktan sonra kıdem tazminatınızı alıp, başka bir işyerinde çalışmaya devam edebilirsiniz. Belirli bir süre geçtikten sonra işveren sizi çalıştırmaya devam etmek isterse aynı işyerinde de çalışmayı sürdürebilirsiniz. Kıdem tazminatı fona dönüştüğünde mevcut çalışanların durumu netleştiğinde yeni sistem için bir değerlendirme yapmak mümkün olabilecektir. Şu an kıdem tazminatı fonuna mevcut çalışanların geçişi nasıl olacak belli olmadı. Ancak 15 yıl çalışmanız olduğu için yeni sisteme geçseniz de kıdem tazminatınızı almanız mümkün olacaktır.

Fonla kayıp olmayacak

2. Soru: Ola ki çalışırken işveren bizi işten çıkardı. Ekonomik olarak zorda kaldık. Yeni yasada bu durum nasıl güvence altına alınacak? 15 yıl gibi süreden bahsediliyor kıdem tazminatı alabilmek için. (Halil Kandemir)

İşsizlik sigortasından

Cevap: Kıdem tazminatı fona dönüşürse, işten çıkış anında tazminat ödenmesi söz konusu olmayacak. Kıdem tazminatı fonundan tazminat alabilmek için ancak gerekli şartlar sağlandığında tazminatın alınması mümkün olabilecek. Bu nedenle işsiz kalınan dönemde gelir güvencesi sağlanması adına işsizlik sigortası fonundan yararlanmanın koşullarında esneklik sağlanması gerekebilir. Bu sayede işsiz kalan kişiler kıdem tazminatlarıyla sürdürebilecekleri rutin ödemelerini işsizlik sigortası fonundan sağlayarak, çalıştıkları süreleri de kıdem tazminatı fonuna aktararak hiçbir kayıp olmadan çalışma hayatlarını sürdürebilirler. Kıdem tazminatının fona dönüşmesi netleştiğinde bu gibi detaylarla ilgili düzenlemeler de kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Taşeronda düzenleme sürüyor

Soru: Taşeron meselesi ne oldu? Bir gelişme var mı? (Müslüm Akkuşcu)

Cevap: Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesiyle ilgili şu an netleşen bir husus yok. Bu yöndeki çalışmaların sonuçlanması sonrası kamuda hangi taşeronlara kadro yolunun açılacağı netleşecek. Ancak şu an için bu konuda bir gelişme maalesef yok. Daha önce yürütülen çalışmaların son noktaya geldiğinden bahsediliyordu. Fakat ortada konuyla ilgili bir düzenlemeye ilişkin herhangi bir çıktı henüz yok.

Kadın çalışanlar için iki yol var

Soru: Annem özel bir şirkette 12 senedir sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor. Şimdi istifa etmesi durumunda tazminatını alabilir mi? (Hakkı Çağlı)

Cevap: Kıdem tazminatının bugünkü uygulamasında kadın işçiler için istifa halinde kıdem tazminatının alınabilmesi iki durumda söz konusudur. Kadın işçiler evlendikten sonra bir yılda istifa ederlerse kıdem tazminatlarını alabilirler.

8 eylül 1999 kritik tarih

Diğer yandan kadın işçinin ilk kez sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999 ve öncesinde ise 3.600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartı sağlandığında da istifa ederek kıdem tazminatı alınabilir. Annenizin ilk kez sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999 ve öncesi ise 3.600 prim günü mevcut olduğu için kıdem tazminatını alabilir. Ancak işverenin annenizi kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten çıkartması gerekmektedir.



Kaynak: Akşam Gazetesi