SGK’dan 4-B’lilere Yapılandırma Mağduriyeti / Mustafa İşcan
(17.11.2018)
Değerli okurlar, bugün sizlere 4-b Bağ-Kur yapılandırmasını geçen ay ödemek isteyip ancak sistemde yapılandırması görünmediğinden dolayı ödeyemeyen esnafların yapılandırmalarının bozulması konusunu...

Değerli okurlar, bugün sizlere 4-b Bağ-Kur yapılandırmasını geçen ay ödemek isteyip ancak sistemde yapılandırması görünmediğinden dolayı ödeyemeyen esnafların yapılandırmalarının bozulması konusunu işleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

Bildiğiniz gibi 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 01.06.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girerek 31.072.018 tarihinde müracaatlar sona ermesi beklenirken önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi Bakanlar Kurulu’na verilen yetkiyle 1 ay daha uzatılabilirdi. Ancak 31.07.2018 tarihinde saat 4 civarı yapılandırma müracaatları için beklenen uzatma haberi 1 ay değil de 27 gün olarak açıklandı. Yapılandırmada son başvuru 27.08.2018 tarihi olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde 4-b Bağ-Kur’luların daha önceki yıllarda dondurulan veya silinen günlerinin ve borçlarının ihya müracaat işlemleri de 27.08.2018 tarihine kadar uzatılmıştı.

SON ÖDEME SÜRESİ UZATILMAMIŞTI

Yapılandırmanın uzaması nedeni ile yüz binlerce vatandaşımız bu uzatmadan faydalanarak müracaatlarını yapmıştır, ancak her şey bu kadar güzel giderken Bakanlar Kurulu’nun vermiş olduğu uzatma yetkisi sadece müracaatlara kullanılması yeni sorunlar doğurmuştu. Yapılandırmanın bitiminden 3 gün sonra ödeme tarihleri geldiğinden birçok vatandaşımız ödemenin de 1 ay uzatıldığını düşünerek ilk taksit ödemesini kaçırmış oldu ve yapılandırmaları kanun gereği iptal oldu.

2. İPTAL SANAL TERKLERDEN DOLAYI OLDU

İlk ödemesini yapanlar ise 2. ay bankalara ödemek için gittiğinde 31.05.2018 tarihine kadar olan yapılandırmada sanal terklerin geç yapılmasından kaynaklanan bir sorundan dolayı yapılandırmalarını ekranda borç çıkmadıklarından ödeyememişler ve ilk taksitini zamanında ödeyip 2. taksitte ödeyemediklerinden dolayı yüz binlerce vatandaş mağdur olmuş ve yapılandırmaları iptal olmuş durumdalar.

Bu durumda olan vatandaşlardan gelen yüzlerce maillerde SGK tarafından mağdur duruma düştüklerini bundan sonra ne gibi bir yol izlemelerini sormuş ve bu konuyu köşemde gündeme getirmemi istemişlerdir.

Ben de bu konuda öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızdan yetkisini kullanarak ya ilk 2 taksitlerini çeşitli sebeplerle ödeyemeyenler için bir sefere mahsus 1 düzenleme yapılmasını veya Sayın Bakan Zehra Zümrüt Selçuk hanımefendinin vereceği talimatla hiç olmazsa 2. taksitini ödemek için bankalara giden ve ödeyemeyenler için yeni bir hak verilmesi uygun olur düşüncesindeyim.

2019 OCAK AYINDA YENİ AF NEDEN OLMASIN

Yapılandırmalar birbirine yakın olduğundan keşke tüm yapılandırmalar iptal edilip, 7143 sayılı yasa ile tekraren yapılandırılıp düzenlenseydi, halen 6736 sayılı kanundan faydalananlar için 2 taksit ödenmek için var, bunun dışında 7020 sayılı ve 7143 sayılı toplamda 3 adet yapılandırmanın hem takibi ve ödemesi vatandaş adına epeyce zor olup sıkıntı vermektedir. Piyasaların bu kriz ve sıkıntılı dönemi gözetilerek son 1 sefere mahsus 2018 yılı sonu itibari baz alınarak yeni bir yapılandırma imkanı verilmesi ve tüm bu 3 yapılandırmanın tek kalemde toplanması vatandaşa epey bir rahatlama imkanı verip bir nefes aldırır ve piyasalara da olumlu bir hava estirilmiş olunur.

MAAŞA EKSİK ZAMMI YAPILDI

YÜKSEL ÜREK

Mustafa Bey, kardeşim %40 engelli statüsünde özel bir okulda 9 yıldır çalışmakta, 2015 senesi asgari ücret net 1000 TL iken 1250 net maaş alıyordu, 2016 yılında asgari ücret artışında maaşı 1300 TL oldu yani sadece asgari ücret artışı kadar zam yapılmadı.  Kardeşimin hak kaybı var mıdır işyeri bunu yapabilir mi?

Yüksel bey iş sözleşmesinde, işçi ücreti belli zamanlarda yapılması kararlaştırıldığı halde zam yapılmaz ise, bu durumda iş sözleşmesinde belirtilen şartlara uyulmadığı gerekçesi ile işçi açısından iş sözleşmesinin feshi de haklı nedenle bir fesih olacaktır ve işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. İşçiye zam yapılıp yapılmayacağı, işyeri şartı veya iş sözleşmesi eki niteliğinde sayılan yönetmelikler ile de kararlaştırılabilir. Bu durumda kardeşinizin iş sözleşmesine veya daha sonra yapılan yönetmeliklere bakılır ve zam oranları dönemleri açık belirtilmiş ama işveren bu sözleşmeye uymamışsa yani eksik veya hiç zam yapmamışsa bu durumu noter kanalı ile ihtarname çekilir ve gerekli zammı yapması için süre verilir yine bu sürede yapılmamışsa haklı neden olarak sözleşme fesih yapabilirsiniz. 

Ancak kardeşinizin sözleşmesi, işyeri şartı veya iş sözleşmesi eki niteliğinde sayılan yönetmelikler yoksa ve sözleşmede zam tarihleri ve oranları belirtilmemişse işverenin durumuna göre belirleyeceği zam oranı geçerli olur.



Kaynak: Milli Gazete