Çalışanların Maaşını Da Güncelleyin
(22.10.2014)
Ekonomi hedeflerinde yaşanan revizyon ve keskin sapmalar, özel-kamu tüm çalışanların maaşında kapsamlı bir güncelleme gerektiriyor. Milyonlarca çalışanın enflasyon karşısında eriyip kuşa dönen...

 Ekonomi hedeflerinde yaşanan revizyon ve keskin sapmalar, özel-kamu tüm çalışanların maaşında kapsamlı bir güncelleme gerektiriyor. Milyonlarca çalışanın enflasyon karşısında eriyip kuşa dönen maaşlarına 2014 büyük sapmasını telafi edecek zammın yapılması artık ekonomik ve politik zorunluluk haline geldi.

Maaşın 10’da 1’i buhar oldu

Hükümet yıl sonunda enflasyonun yüzde 5,3 değil 9,4 olacağını resmen açıkladı. Demek ki bu yıl hayat pahalılığı yüzde 9 ila 10 aralığında artmış olacak. Maaşlar yüzde 10 oranında eriyecek. Bu yıl hiç zam almayanlar yıl sonunda maaşlarının yaklaşık 10’da 1’ini kaybetmiş olacak.

Emeğiyle çalışan sabit gelirlilerin kendilerini enflasyondan korumaları ancak işverenin maaşlara yapacağı zamla mümkün. Kamu çalışanlarının işvereni olan devlet, bu yıl memura seyyanen net 124 lira, memur emeklilerine seyyanen net 146 lira zam yaptı. Bu zammın oransal karşılığı kimi memurda yüzde 1, kimi memurda yüzde 7-8 oldu. En düşük maaşlı düz memurdan, nitelik ve sorumluluk taşıyan en tepedeki memura kadar kimin bordrosuna bakarsanız bakın, enflasyon karşısında hepsi eridi. Kimi az eridi, kimi buhar oldu. Sonuç itibariyle memur enflasyona yenik düştü, belki de düşürüldü.

Özel sektörde sıfır zam

Özel sektör çalışanlarının durumu daha da vahim. Önemli bir bölümü, ekonomideki yavaşlama gerekçe gösterilerek zamdan mahrum bırakıldı. Bir bölümüne yapılan zam Merkez Bankası’nın hedeflediği yüzde 5’lik enflasyon oranıyla sınırlı tutuldu. Enflasyon karşısında özel sektör çalışanının bordrosu da yüzde 9-10 oranında erimiş olacak. Bir tek asgari ücretle çalışanlar bu yıl yüzde 11 zam aldılar ki, 940 liralık asgari ücretin geçim maaşı olduğunu kimse iddia edemez. Üstelik yüzde 15’e dayanan gıda enflasyonu düşünüldüğünde bu geniş kesim de fakirleşti.

Hazır zammı konuşurken 2015 bütçesiyle ortaya çıktı ki, milletvekillerimize önümüzdeki yıl bin lira, emekli vekillerimize 700 lira zam yapılacak. TBMM’de görev yapan vekillerimizden 400’ü aynı zamanda emekli maaşı alıyor. Dolayısıyla vekillerimizin maaşı değil, sadece aldıkları zam bin 700 lira. Yani asgari ücretin iki katına yakın para zam olarak vekillerimize verildi. Bu zamla, aynı zamanda emekli maaşı da alan milletvekilinin aylık geliri 23 bin 200 liraya ulaşacak. Enflasyonun bu düzeyde bir maaşa pek uğrama şansı yok!

Gelin uçurumu kapatın

Görünen o ki patronu devlet ya da özel sektör olan milyonlarca çalışan bugün ekonomiyi finanse eder hale geldi. Enflasyon karşısında eriyen maaşlar nedeniyle kamu çalışanları bütçeyi, özel sektör çalışanları şirketleri finanse ediyor. Basit bir hesapla dahi memur ve memur emeklilerinin bu yıl bütçeye sağladığı katkının 5 milyar liradan daha az olmadığı ortada. Bu kaynak, dar gelirli orta direğin sofrasından kesildi, bütçeye yama oldu. Çok daha fazlası özel sektör işçisinin kursağına değil, şirketlerin kasasına girdi. Bugün karşı karşıya kalınan durum açıkça kaynak transferidir. Dar gelirlilerden çıkan kaynak devlet ve özel sektöre transfer oldu. Eğer bu çark düzeltilmezse gelir dağılımı adaletsizliği daha da artacak. Zenginle yoksul arasındaki uçurum daha da büyüyecek.

Mali disiplin memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmesi pahasına sağlanamaz. Şirketler, çalışanların sofrasından kesilen lokmalarla kurtarılamaz. Gelin masada galip geldiğiniz toplu sözleşmeyi güncelleyin. Sendikacıları daha fazla utandırmadan memuru ve emeklileri enflasyona ezdirmeyin. Ezdirmeyin ki çalışanını masada alt etmiş devleti değil, hakkın her koşulda teslim edileceğini gösteren devleti örnek alan özel sektörümüz olsun…



Kaynak: Bugün Gazetesi