Yedek Subaylık SGK Başlangıcı Sayılır Mı? / Mustafa İşcan
(14.09.2019)
Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen ve epey biriken sorulardan seçtiklerimin bir bölümüne cevaplar vereceğim...

Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen ve epey biriken sorulardan seçtiklerimin bir bölümüne cevaplar vereceğim.

ANNEMDEN MAAŞ BAĞLANIR MI?

CANAN HANIM

2015 yılında annemi kaybettim (4-a emekli), ben asgari ücretle çalışıyorum, dulum ve bir kızıma bakıyorum, hayat şartlarım zor, bu durumda annemden maaş alabilir miyim? Babam da 4-a SSK’dan emekli maaşı alıyor, ayrıca annemin maaşı da babama bağlandı.

Canan Hanım, dul, yetim kızlarının anne veya babadan maaş alma şartlarından biri de kendisi çalışmıyor veya kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı almamasıdır. Bu kuralı sadece memur çocukları bozuyor, anneniz memur emeklisi olsaydı çalışsanız dahi annenizin emekli aylığından siz de pay alabilirdiniz ancak anneniz SSK emeklisi olduğundan dolayı siz annenizin emekli aylığından pay alamazsınız.

3600 GÜNLE NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

FUNDA ATİCİ

Mustafa Bey, 1993 yılında çalışmamdan dolayı SSK girişliyim ve halen sigortalı olarak çalışıyorum, 1970 doğumlu bir kadınım, 3600 günden emekli olmam mümkün mü ve ne zaman olurum?

Funda Hanım, 1993 sigorta başlangıcınız ile 3600 gün ile 58 yaşında emekli olabilirsiniz veya 46 yaş 5375 günü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

YEDEK SUBAYLIK SGK BAŞLANGICI SAYILIR MI? 

ÇETİN SOĞANCI

19.01.1979 doğumlu olup 2001 Mart-2002 Ağustos ayları arasında yedek subay olarak TSK’da görev yaptım (toplam 16 aylık süre), bu süre içinde 12 ay boyunca emekli sandığına maaşımdan kesinti yapıldı. Sorum, şu an 4a SGK hizmet süreme yedek subaylık süresi eklenir mi? Ve ayrıca çalışma yıl başlangıcım SGK için 24 Mart 2006 mı yoksa emekli sandığına prim ödemeye başladığım Temmuz 2001 mi olacaktır?

Çetin Bey, yedek subay olarak askerlik yapanlar da yedek subay okullarında geçen süreleri borçlanabiliyor. Ancak asteğmen olarak görev yaptıkları süreler ise onların emeklilik hesabında kullanılıyor. Askerliği yedek subay olarak yapanlar, asteğmenliğe geçtikleri andan itibaren Emekli Sandığı (4-C) kapsamında sigortalı sayılıyor. Dolayısıyla bu süreler emeklilik hesabında kullanılıyor. 4-C’li oldukları tarih yedek subaylık süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülerek işe başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Yani burada 3 aylık Fiili Hizmet Zammı uygulanıyor. Sizin asteğmenliğe geçtiğiniz Temmuz 2001 yılı sigorta başlangıcı sayılır. Ve bu tarih fiili hizmet süreniz kadar geriye çekilir.

BAĞ-KUR’DAN NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

KEMAL CANITEZ

Mustafa Bey, ben 11.01.1981 doğumluyum. 19.10.2003 tarihinde Bağ-Kur girişim var, hâlâ ödeme yapıyorum, toplam prim günüm 5743 gün, ne zaman emekli olabilirim, bir de prim dolunca yaş beklemek için prim ödemeyi durdursam sakıncası olur mu?

Kemal Bey 19.10.2003 tarihli Bağ-Kur başlangıcınızla 60 yaş 9000 günü doldurduğunuzda veya 5400 gün 62 yaşında kısmi emekli olabilirsiniz. Prim ödemeyi durdurabilmek için vergi mükellefi iseniz vergi kapanışı yapmanız veya Ltd. şirket ortağı iseniz şirketteki hisseleri devretmeniz gereklidir.

YÜKSEK ENGELLİ RAPORU EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRIR MI?

MURAT AĞAÇ

2018 yılı Nisan ayında %40 vergi indirimi ile 4/a (SSK) emeklisi oldum. 2019 yılında yüzde 55 engelli raporu aldım. Bu raporum emekli maaşımda bir artış sağlar mı?

 Murat Bey, engelli raporu, vergi indirim belgesi alınmasına bağlı olarak ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde ve emekliliğe hak kazanılmasında avantaj sağlar. Zaten emekli olmuşsunuz. Emekli aylıklarından da vergi kesintisi yapılmıyor. Dolayısıyla yeni yüksek engellilik raporunuz emekli aylığınızda artış sağlamaz.



Kaynak: Milli Gazete