SSK Emekli Aylıklarına Zam Yüzde 6,5’ten Az mı Yapıldı? / Şevket Tezel
(27.01.2020)
Emekli maaşı zammı açıklanıp SGK’nın sitesindeki SSK maaş hesap programı güncellendiğinden beri sosyal medyada bir...

Emekli maaşı zammı açıklanıp SGK’nın sitesindeki SSK maaş hesap programı güncellendiğinden beri sosyal medyada bir şikâyettir gidiyor. Bilmeyen için dışarıdan bakışta haksız da değil. Bu konuda hiç mütevazı olamayacağım, Türkiye’de geçmişten bugüne tüm emekli maaş sistemlerine vakıf on kişi varsa biri benim. Önce bu yoğun feryada sessiz kaldım, bakalım kim açıklayacak?

Anahtar cümle şu; Aralık maaşı ile Ocak maaşı arasındaki tek fark Ocak zammı değildir. İşte bu nedenledir ki her senenin son 3-4 ayında o yıl sonuna doğru emekli olacakların önemsemesi gereken bir soru vardır. Bu yıl sonu mu emekli olayım yoksa Ocak ayını mı bekleyeyim? Kimi yıl geçen sene olduğu gibi Ocak ayını beklemek mantıklıdır. Geçen sene Ocak ayını bekleyenlerin matrah ve gün dağılım durumlarına göre kimi 80 TL kimi 600 TL kadar daha fazla aylığa sahip olmuştur. Bu yıl ise beklemeyip en geç Aralıkta emekli olmak daha mantıklı olmuştur. Bu farkın nedeni bir önceki yılın Temmuz – Temmuz dönemi arası ile Ocak – Ocak arası dönemlerin TÜFE ve büyüme farklarından kaynaklanır.

Zira emekliler aylıklarına Ocak ve Temmuz zamlarını alırken emekli olmayanların yılda bir eklenen yeni güncelleme katsayısı ile kazançları güncellenmektedirler. Yıl içinde emekli olan aylıkları bakımından o yılın Ocak – Temmuz zamlarından da faydalanır. Emekli olduktan sonra artık yeni güncelleme katsayılarından yararlanamamaya başlar.

Bu önemin farkına varan ve o yıl için doğrusunu öğrenen ilk başlangıçta bu farkı alır ve hep üstüne koyar gider.

Sigortalılara yüzde 2,5 ya da yüzde 3-3,5 zam yapılmış dedirten şey 2019’da mı yoksa 2020 de mi emekli olayım diyen bilinçli sigortalılara o dönemlerde verdiğimiz cevabın özüdür.

Yani aslında SSK ve Bağ-kurlu herkese Ocakta yüzde 6,5 zam yapıldı. Ama Aralıkta sorgu ekranında görülen ve hesaplanmış olan aylık 2019 aylığıydı, Ocak ayında ekranda görülen aylık ise 2020 aylığıydı.

Bilinçli vatandaş gelip hesaplamasını yaptırarak 2018-2019 ayırımında yani geçen yıl Ocak ayını bekleyerek kaç aylık kaybedeceğini ama kaç TL kazanacağını görmüş ve isabetli davranmıştı. 2019-2020 ayrımında yani bu yıl ise gelenler Ocak ayını beklemeyip 2019 yılı içinde dilekçe vermesi halinde kaç TL avantajları olduğunu öğrendiler.

Elbette emekliliği örneğin Ekim ayında gelen bir sigortalının avantajlı diye Ocak ayını beklemesi için bu üç aylık maşa kaybedeceğini de bilmesi ve avantajın bu kaybı da tolere etmesi gerekiyor.



Kaynak: Alitezel