Torba Yasada İşverenlere Destek / Mustafa İşcan
(07.02.2018)
Değerli okurlar, bugün 02.02.2018 tarihinde meclise gönderilen torba yasayı inceleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim. Bildiğiniz gibi Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde...

Değerli okurlar, bugün 02.02.2018 tarihinde meclise gönderilen torba yasayı inceleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

Bildiğiniz gibi Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisine 02.02.2018 tarihinde sunuldu. Meclise sunulan torba yasada işçiyi emekliyi kadınları ilgilendiren hangi maddeler var diye incelediğimizde halkın, çalışanların ve emeklilerin beklentilerine cevap veren bir torba yasadan çok işverenlere bol destek var.

İşçiler konusunda daha öncede defalarca gündeme getirmiş olduğumuz vergi dilimlerinden dolayı asgari ücretin altına düşen maaşların bir daha düşmemesi için köklü bir çözüm getirilmesi haricinde halkın beklentilerinden uzak bir torba yasası olmuş.

Kadınlar için sigortalı olmadan önceki doğumlar gibi, emeklilikte yaşa takılanlar, intibak yasası bekleyen emekliler ve vergi mükellefi ile meslek oda kaydı olup 4-b’li (Bağkur) olamayanlar gibi direkt halkın birinci önceliği olan çözüm bekleyen konulardan uzak bir yasa olmuş.

 

TORBA YASADA İŞVEREN TEŞVİKLERİ

- İşverenlere 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan, 100 lira tutarındaki asgari ücret desteği uygulamasına 2018 yılında da devam edilecek.

- İşe alınan sigortalılar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki öngörülüyor.

- İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilave işe alınacaklar için daha yüksek tutarda sosyal güvenlik primi desteği sağlanacak.

- Kadın, genç ve engelli istihdamında teşvik süresi 12 ay yerine 18 ay olacak.

- İmalat sektöründe çalışan küçük işletmelerimize ve esnafımıza, 2018 yılında uygulanmak üzere, 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük en fazla iki kişi ilave istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği verilecek.

- Kadınların iş hayatına katılmalarını teşvik amacıyla kadın hizmet erbabına işverenlerce kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle doğrudan veya asgari ücretin aylık brüt tutarının % 15’ini geçmemek üzere sağlanan menfaatlere gelir vergisi istisnası getirilecek

Önümüzdeki günlerde torba yasayı daha detaylı bir şekilde inceleyip inceleme sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.

İŞ GÖRMEZLİK VE YAŞLILIK AYLIĞI

İRFAN DEMİREL

Babam 1955 doğumlu ve ilk sigorta girişi 1972 tarihli olup 1976’da geçirdiği iş kazası sonucu %48 oranında raporlu olarak iş göremezlik aylığına hak kazanmış ve o günden beri bu aylığı almaktadır. Aynı zamanda 1982’den beri esnaf olarak vergi mükellefidir. Kaza sonrası ile 2008 arası herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna ait primi bulunmamaktır. Babama 2013 yılında 2008’den beri Bağkur’a otomatik olarak kayıt olduğu ve bunun sonucunda 5 yıllık prim borcunu ödemesi gerektiğiyle ilgili bir tebligat geldi. Babam da bu borcu yapılandırdı ve ödemesini tamamladı. Ayrıca 2014 yılı 27 Kasım itibariyle aralıksız olarak sigortalı çalışmakta, yaklaşık 5 ay sonra son 7 yıl içerisinde sigortalılık süresi Bağkur’dan fazla olmak kaydıyla ve kaza öncesiyle beraber sigorta Bağkur toplamda 3920 gün civarı primi olmuş olacak. Bu durumda emekli olabilir mi? Emekli olduğunda iş göremezlik aylığını alabilir mi?

İrfan Bey, babanız 1972 yılı sigorta başlangıcı ile 5000 gün 25 yıl şartını tamamladığında normal veya 3600 gün 55 yaşını tamamladığında kısmi halk deyimi ile yaşlılıktan emekli olabilir. 1976 yılında geçirmiş olduğu iş kazasından aldığı sürekli iş görmezlik gelirini normal emekli olduğunda da almaya devam eder. Sürekli iş görmezlik geliri kesilmez ancak emekli aylığını tam iş görmezlik gelirinin yarısını alır.

 

ENGELLİ EMEKLİLİĞİ

NURETTİN PEKDEMİR

02.04.2002 tarihinde %40 engelli raporum ile engelli kadrosunda memur olarak işe başladım. Şimdi ben emekli olmak istersem emekli olabilir miyim? Emekli olurken tekrar rapor istenir mi?

Nurettin Bey, doğuştan engelli olup, kamu kurum ve kuruluşlarına engelli kadrosu ile atanan %40 ve üzerinde engelli olanlar 5400 günü tamamlarsa emekli olurlar. Sizin de vermiş olduğunuz bilgilere göre emeklilik hakkınız dolmuş olup istediğiniz zaman emekliliğe ayrılabilirsiniz. Siz eski kanuna tabi olduğunuzdan dolayı emeklilik esnasında ilave rapor istenmez sizden. İlk memurlukta vermiş olduğunuz engelli raporunuz geçerli olmaktadır.



Kaynak: Milli Gazete