Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Mutsuz / Mustafa İşcan
(06.11.2019)
Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen sorulara değil de SGK çalışanlarının sorunlarını gündeme getireceğiz...

Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen sorulara değil de SGK çalışanlarının sorunlarını gündeme getireceğiz. Tüm vatandaşlarımızın sosyal güvenlik ile alakalı iş ve işlemlerini personel yetersizliğine rağmen yapmaya çalışan SGK çalışanlarının sorunlarını gündeme getirip hükümet kanadı ile çözümüne bir nebze de olsa yardımcı olmaya çalışacağız.

SGK çalışanları, kurmuş oldukları çeşitli dernekler vasıtası ile personelin sorunlarını gündemde tutmaya çalışmaktadırlar. Kurum çalışanlarının özlük ve sosyal haklarına yönelik çalışmalarıyla tanıdığımız derneklerden biri olan Sosyal Güvenlik Ailesi Derneği’nin (SOGÜAD) bize göndermiş olduğu yazıyı da burada yayınlıyorum. SGK çalışanlarının sorunlarını gündemde tutmak ve sorunların çözülmesi için çalışan tüm derneklerden gelecek yazıları da SGK çalışanlarının sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak adına köşemde yayınlayacağım.

666 SAYILI KHK İLE FAZLA MESAİLER KESİLDİ

“80 milyon vatandaşımız ve yurtdışında yaşayıp yurtdışı borçlanma yapmış ve yapacak olan gurbetçilerimiz ile 100 milyonu bulan bir kitleye 28 bin çalışanı ile hizmet veren SGK personeli, vatandaşın doğumundan ölümüne kadar devam ettiği, ölümü halinde ise geriye kalanlara aylık, gelir, ödenek ve her türlü sağlık hizmeti vermekte olan kurumumuzun mevcut işlerini binlerce genelge ve genel yazı ile sunmaktadır.

Halihazırda, bu kadar iş yükü altında olmasına rağmen eksik personelle işlemleri yürüten, vatandaşa en iyi hizmeti sunmaya çalışan kurum personelinin, 666 sayılı KHK ile ikramiyeleri, ek ödemeleri ve fazla mesai ücretleri kesilmiş, SGK çalışanlarının ekonomik haklarında gerileme olmuş, çalışanlar mağdur olmuştur.”

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” DENDİ ÇALIŞAN DAHA FAZLA EZİLDİ

“Eşit işe eşit ücret adı altında yapılan düzenlemeler ile Sosyal Güvenlik Kurumu gibi iş yükü oldukça ağır olan bir kurumun çalışanları daha fazla ezilmeye mahkum edilmiştir. Başka kamu kurumlarda hizmet tazminatı, denge tazminatı, uzmanlık vb adlar altında bu mağduriyetler giderilmiş fakat SGK personeli çaldığı her kapıdan eli boş dönmüş çaresiz kalmıştır.

Mali ve özlük haklarda yaşanan bu kayıplar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu personeli başka kurumlara geçmek istemektedir. Bunun için Başkanlığa ve Bakanlıklara onlarca çalışan tarafından Kurum değiştirme dilekçeleri verilmektedir.”

SGK ÇALIŞANLARI DA UZMANLIK TALEP EDİYOR

“Vatandaşlarımıza kaliteli ve kesintisiz bir hizmet sunumu için teknolojinin etkin kullanımı son derece önemlidir. Ne kadar teknoloji kullanılırsa kullanılsın hizmeti sağlayan insan, yani çalışandır. SGK açısından hizmette kalitenin yolu, hizmeti sunanların mutluluğu ve yetkinliği ile de doğrudan ilgilidir.

Sosyal Güvenlik alanında Avrupa standartlarının üçte bir oranında kadrosu ile ülkemizin her vatandaşına özverili, adil, erişilebilir ve güvenli bir şekilde hizmet vermekte olan kurumumuz çalışanları için bazı özlük ve maaş haklarında düzenlemelerin yapılması kurum personeli tarafından dört gözle beklenmektedir.

İlk önce Maliye Bakanlığı ve arkasından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Milli Emlak  çalışanlarının “uzmanlık” kadrolarına alınması için TBMM’ye sunulan ve kabul gören kanun tasarıları SGK personelini iyice üzmüş ve moral motivasyonunu bozmuştur. SGK çalışanları yalnızca hak ettiği uzmanlık kadrosunu talep etmektedir. Uzmanlaşma 2023 Türkiyesi’nin büyüme çağdaşlaşma hedeflerine ulaşmasının, Sosyal Güvenlik Sisteminin sağlam temellerde gelişmesinin olmazsa olmazıdır.”

“AYRICALIK İSTEMİYORUZ”

Biz SGK çalışanları olarak ayrıcalık talep etmiyoruz. Sadece hakkımız olduğu halde diğer kurumlara verilen UZMANLIK kadrosunun bizlere de verilmesini talep ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun saygın adı altında hizmet vermekten şeref duyan SGK çalışanları olarak daha iyi bir gelecek için sesimizin duyulmasını ve bu çifte standarda bir son verilmesini istiyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”



Kaynak: Milli Gazete