Askerlik Nedeniyle Fesihte Karar İşçinin
(07.10.2021)
İşçi bedelli askerlik nedeniyle kıdem tazminatını talep ederse, işveren bunu ödemek zorunda. Fakat işçi bu süreçte...

İşçi bedelli askerlik nedeniyle kıdem tazminatını talep ederse, işveren bunu ödemek zorunda. Fakat işçi bu süreçte ücretsiz izinli sayılıp, askerlik dönüşü işe devam etmek isterse kıdem tazminatı ödenmez.

CEVAP: İşçinin çalıştığı işyerinde bir yıllık kıdemi olması ve askerlik görevini yapmak üzere işten ayrılması halinde kıdem tazminatı ödenmelidir. Bedelli askerlikle ilgili yapılan düzenlemede işçinin bedelli boyunca ücretsiz izinli sayılacağına dair hüküm ilgili kanuna eklendi. Ancak İş Kanunu'nun kıdem tazminatıyla ilgili hükmü de yürürlükte olduğu için bu noktada karar işçiye aittir. İşçi eğer bedelli askerliğe gidecek olması nedeniyle işverenden kıdem tazminatını talep ederse işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Bu konudaki mahkeme kararları da işçinin yanında. İşçi eğer ücretsiz izinli sayılıp dönünce işine devam etmek isterse bu durumda kıdem tazminatı ödenmez.

YETİM AYLIĞI ŞARTLARI

SORU: 20 yıl memur olarak çalıştım ve emekli oldum. Babamı 2005'te kaybettim. Boşanınca yetim aylığı bağlatmak istedim ancak Emekli Sandığı emeklisi olduğum için alamayacağım söylendi. Kız çocuğuna boşanması durumunda babasından aylık bağlanmıyor mu? (Hafize Sadık)

ssk'da iş değişiyor

CEVAP: Yetim aylığı bağlanma koşullarında emekli sandığı mensupları için 1 Ekim 2008 öncesinde iştirakçi olmaları durumunda Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK'lıların geride kalan hak sahipleri için ise ölüm tarihindeki kanun yani eğer 1 Ekim 2008 tarihi sonrası ölüm gerçekleşmişse 5510 sayılı Kanun, öncesinde ise 506 sayılı Kanun hükümleri uygulanıyor. Siz emekli olduğunuz için evli olmasanız da babanızdan yetim aylığı alamazsınız. Ancak babanız Emekli Sandığı mensubu, siz SSK'lı olsaydınız bu durumda babanız 1 Ekim 2008 tarihi öncesi emekli sandığı iştirakçisi olduğu için size aylık bağlanırdı. Yani SSK'dan ya da Bağ-Kur'dan emekli olsanız da aylık alabilecektiniz.

'İHYA' İLE EMEKLİLİK MÜMKÜN

SORU: Annem 2002-2012 yılları arası Bağ-Kur'luydu, sonra terk verdik. 2020 yılının 12. ayında tekrar açtırdık Bağ-Kur'u. Emekli olması için ne yapmamız gerekiyor, doldurduğumuz günleri ihya edebilir miyiz? (Zeki Dağdelen)

CEVAP: Anneniz Bağ-Kur'dan 58 yaşında, 9 bin gün primle emekli olabilir. 2002 ila 2012 yılları arasında prim borçlarının tamamını ödememiş. Bu süreleri ihya edip yapılandırarak ödeyebilirsiniz. Bu sayede 10 yılı kazanmış olur anneniz. 2020 yılının aralık ayından itibaren ödediğiniz primlerle birlikte toplamda 10 yıl 10 aylık primi olmuş olacak. Diğer yandan 31 Aralık 2035'e kadar 5 bin 400 gün primi tamamlayabilirse annenizin 61 yaşında yaştan emekli olması da mümkün. 9 bin güne prim tamamlamadan bu şekilde yaştan emekli de olabilir.

Çeyiz parası bir kez alınır

SORU: Babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum. 7 yıl önce ilk evliliğimde çeyiz parası almıştım. Ancak eşimle boşandık. Önümüzdeki ay tekrar evleneceğim. Bu evliliğimde de çeyiz parası alabilir miyim? (Halime Koçak)

CEVAP: Çeyiz parası yalnızca bir kez ödenen bir ödenektir. İkinci kez SGK'dan çeyiz parası alamazsınız. İlk evliliğinizde çeyiz parası almamış olsaydınız şimdi alabilirdiniz ancak bir kez çeyiz parası aldığınız için tekrar çeyiz parası alamazsınız.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi