Gurbetçilere Kötü Haber Bizdendi, Müjde de Bizden Olsun / Şevket Tezel
(22.07.2014)
Başbakan Recep Tayip Erdoğan imzasıyla TBMM’ye sevk edilen 639 sıra sayılı Torba Kanun tasarısının 24 üncü maddesiyle 3201 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrasına aşağıdaki cümle ve aynı...

 Başbakan Recep Tayip Erdoğan imzasıyla TBMM’ye sevk edilen 639 sıra sayılı Torba Kanun tasarısının 24 üncü maddesiyle 3201 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrasına aşağıdaki cümle ve aynı maddeye iki fıkra eklenmesi öngörülüyordu.

Eklenen ilk fıkra ile Türkiye ile sözleşmeli kimi ülkelerdeki yurtdışı çalışma başlangıcının Türkiye’deki emeklilik hesaplamalarında da esas alınması öngörülüyor, ancak üzerinde hiç müjde haberi verilmeyen diğer fıkra ile de borçlanmada seçim hakkı kaldırılarak bağlanacak aylıkların düşük kalması yönünde düzenleme yapılmak isteniyordu.

Yurtdışı çalışma hakkında Türkiye ile sözleşmeli kimi AB ülkelerindeki başlangıcının davasız olarak Türkiye'de de geçerli olması ve mavi kartlılara borçlanma hakkı tanınması gibi iki olumlu düzenlemenin arasında vatandaşa sunulan bu gizli kazıkla (!) ilgili  bu olumsuzluğu 6 Haziran 2014 günkü yazımızda duyurmuştuk. 

Değişiklik ihtiyacı

Bu konudaki tehlikeyi ilk olarak yazılarımızdan öğrendiniz. Gurbetçilerimiz arasında hızla yayılan bu konudaki rahatsızlık yasayı yapanları tedirgin etmiş olacak ki Genel Kurul aşamasında değiştirme ihtiyacını hissettiler.

Komisyonlarda yasa tasarısına yapılan eklemelerle 30 uncu madde olarak düzenlenen ve son olarak Plan ve Bütçe Komisyonundan da bu şekilde geçen Torba Kanun düzenlemesine ilişkin 20 Temmuz 2014 günkü Genel Kurul görüşmeleri esnasında bu maddeye İstanbul milletvekili Mehmet Doğan Kubat ve arkadaşlarının değişiklik teklifi damga vurdu.

Ne idi ne oldu?

Söz konusu madde;

"Ancak, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.

Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilir. Başvuru sahiplerinin kısmi borçlanma taleplerine istinaden yapılacak borçlanma süresinin tespitinde ibraz edecekleri belgelerde kayıtlı bulunan tarihler arasındaki son tarihten geriye doğru olmak üzere gün sayıları esas alınır."

Şeklindeydi.

Söz konusu Teklif sonucu maddenin;

"MADDE 30 - 3201 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ancak, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir."

biçimine çevrilmesi, yani hak kaybı öngören ve dolayısıyla da rahatsızlık doğuran ikinci fıkranın madde metninden çıkarılması kabul edildi.

Bu ne demek?

Borçlanılacak sürelerin tespitine ilişkin hükmün madde metninden çıkarılmasını amaçlayan teklif ile yurtdışı borçlanmasında aylığın düşük bağlanmasına neden olacak tuzak fıkra ortadan kaldırılmış oldu. Yani 500 TL’lere varan negatif aylık farkı doğuracak olumsuz değişiklik şimdilik rafa kalktı.

Tuzağı üzülerek ilk biz duyurmuştuk, gurbetçilerimiz arasında geniş bir yankı bulmuştu, bu şekilde düzeltilmesine önemli bir katkı sağladık, şimdi de müjdeyi duyurmaktan sizler adına mutluyuz.



Kaynak: Alitezel.com