Yurtdışı Projelere İşçisini Gönderen Müteahhite Teşvik / Okan Güray Bülbül
(30.09.2014)
Torba yasayla ikili güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere işçi gönderen işverenin ödeyeceği primin üst limiti düşürülüyor. TORBA yasa, yurtdışına işçi gönderen müteahhit firmalar için yeni...

 Torba yasayla ikili güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere işçi gönderen işverenin  ödeyeceği primin üst limiti düşürülüyor.

TORBA yasa, yurtdışına işçi gönderen müteahhit firmalar için yeni bir teşviki yarın itibarıyla hayata geçiriyor. 2013'te 55 bin 369 kişi yurtdışına işçi olarak gönderilmiş. Aileleriyle birlikte yaklaşık 220 bin kişiye yurtdışı müteahhitlik hizmetleri gelir kapısı olmuş.

26 ÜLKEYLE SÖZLEŞME VAR

Geçtiğimiz dönemde Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere işçi gönderen Türk müteahhitlik şirketlerine genel sağlık sigortası priminde yüzde 5’lik bir indirim sağlanmıştı. Şimdi de bu durumdaki işçilerin prime esas kazançlarının üst limitinde değişikliğe gidilerek müteahhitlik şirketlerine yeni bir teşvik uygulanacak. Torba yasa, Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere işçi gönderen işverenlerin işçileri için ödeyeceği primin üst limitini düşürerek önemli bir teşvik sağlıyor. Ülkemizin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığı ve yürürlüğe girmiş 26 ülke bulunuyor. Bu ülkeler içerisinde Slovakya’dan Libya’ya kadar pek çok ülke var. Fakat inşaat sektörünün iş üstlendiği ülkeler Irak, Suudi Arabistan, Türkmenis-
tan gibi ülkelerle Türkiye arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmuyor. Yani bu ülkeler teşvik kapsamına giriyor. Yurtdışına gönderilen işçiler için şirketler yüzde 2 kısa vadeli sigorta kolları primini ve yüzde 12.5 genel sağlık sigortası primini Türkiye’ye yani SGK’ya yatırıyor. Bir iş kazası veya hastalık halinde Türkiye’de çalışan işçiye hangi yardımlar sağlanıyorsa, bu işçiye de o yardımlar sağlanıyor. Torba yasaya göre, bu ülkelere giden işçilere ödenebilecek en yüksek prim asgari ücretin 3 katı olarak sınırlandı.  

NE KADAR TEŞVİK VAR?

Yurtdışına işçi gönderen müteahhitlik şirketi, işçisinin primlerini asgari ücret ile bunun 6.5 katı arasındaki bir rakamdan yatırıyor. Yani işveren brüt ücreti 1.134 TL olan işçi için aylık 164,43 TL prim yatırırken, ücreti 7.371 TL ve üzerinde olan işçisi için 1.068,79 TL prim ödüyor. Düzenleme sonrası prim üst limiti asgari ücretin 3 katıyla sınırlandırıldı. Yani artık işveren ücreti 3.402 TL ve üzerinde olan bütün işçiler için en fazla 493,29 TL prim ödeyecek. 

3 SORU 3 CEVAP

Asıl işi yapana kadro verilecek 

Soru: Torba yasada taşeron olarak çalışan sayaç okuma elemanlarına kadro geliyor mu? Bir de hangi sendikaya üye olsak bize neler getirir veya götürür? (Hüseyin Gül)
CEVAP: Yaptığınız iş bu listede yer almıyorsa size kadro verilmesi gerekiyor. Diğer yandan ekimde Meclis gündemine gelmesi beklenen yasa tasarısında mahkeme kararıyla  asıl işi yaptığı tespit edilenlere kadro verilecek. İşkolunuzdaki örgütlü sendikaları inceleyerek, buna karar vermeniz gerekir. 

Yardımcı işler listesine bağlı 

Soru: İzmir’de bir üniversitenin işlettiği otelde çalışıyoruz. Otelin kazandığı para üniversiteye gidiyor. Fakat bizim maaşları taşeron bir firma ödüyor. Yeni çıkan yasadan biz de faydalanabilecek miyiz? (Çağlar Güngör)
CEVAP: Torba yasa yaptığınız işin yardımcı bir iş olduğuna karar verirse taşeron olarak çalışmaya devam etmenizi öngörüyor. Fakat yardımcı iş listesinde yer almayan bir işte çalışıyorsanız sizin durumunuzdakilere kadro verilmesi gerekiyor.

Bakanlar Kurulu kararı

Soru: Hastanede taşeron tıbbi sekreterlik yapıyoruz, asıl işçi olduğumuzu kanıtlamak adına mahkemeye verme gibi imkanımız yoktu çünkü iş güvencemiz yok. Mahkeme kararı olmadığı için kadroya geçebilme durumumuz 
var mı? (Çiğdem Kılıç)
CEVAP: Elinde mahkeme kararı olanlar için ekim ayında yeni bir yasa çıkmasını bekliyoruz. Sizin durumunuzda olanlar için ise Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanacak yardımcı işler listesi hayati önemde. 



Kaynak: Akşam Gazetesi