Mizan Kontrol Listesi (Excel)
(19.11.2018)
1994 Yılında Tek Düzen Hesap Planının zorunlu olarak uygulanmaya başlamasıyla birlikte, işletmelerin faaliyetlerinin ve faaliyet sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi...

Değerli Meslek Mensupları,

1994 Yılında Tek Düzen Hesap Planının zorunlu olarak uygulanmaya başlamasıyla birlikte, işletmelerin faaliyetlerinin ve faaliyet sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi sağlanmıştır.

Bilgi teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm Muhasebe ve Muhasebe Mesleğini de çok önemli bir şekilde etkilemiş ve etkilemeye de devam etmektedir. Muhasebede kağıt ortamında tutulan ve tutulması zorunlu olan her defter ve belgenin önüne “e” gelmiş, elektronik dönüşüm Mesleğimizi ve İş yapma şekillerimizi de etkileyerek değiştirmiştir.

2004 Yılında e-bildirge ile başlayan süreç, 2005 yılında e-bildirge, 2014 yılında e-fatura ve 2015 yılında e-defterle birlikte Muhasebenin süreçlerini ve fonksiyonlarını etkilemiştir.  Muhasebe de kaydedilen, sınıflandırılan ve özetlenen işlemler mali tablolar aracılığı ile sonuç aşamasına gelir. Sonuç aşaması ise Raporlamadır. Mali tabloların hazırlanmasında başlangıç noktası olan mizanın doğruluğu diğer mali tablolarında doğruluğunun kanıtıdır.

Kaydedilen, sınıflandırılan, özetlenen, analiz edilen ve yorumlanan işlem ve olaylar ile ilgili veriler, işletme ile ilgisi bulunan kişi ve kuruluşlara bilgilendirme amacı ile sunulur. Bilgilerin herkesin anlayacağı evrensel bir dil ile sunulması gerekir. İşletmenin bilgileri ile ilgilenen kişi ve kuruluşların ilgi nedenleri birbirinden farklıdır.

Hazırladığımız Raporların, Mali Tabloların, Beyannamelerin ve Bildirimlerin en önemli tarafı hiç kuşkusuz Maliye Bakanlığı ve Bağlı Birimleridir. Bakanlık yetkisini kullanarak elektronik ortamda alınan verileri test ve analiz ederek çapraz kontrolleri yapmakta elde ettiği bu veriler ışığında çıkardığı Kanun ve Tebliğlerle Vergi Denetiminin yasal alt yapısını oluşturmaktadır. Bu amaçla 25 Temmuz 2017 tarih ve 30134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 482 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile İzaha Davet müessesesi ihdas edilmiştir. Bu Tebliğin amacı, Vergi Usul Kanununun yeniden düzenlenen 370 inci maddesinin verdiği yetki çerçevesinde, izaha davetin kapsamını ve şeklini, ön tespitin niteliğini, izaha daveti yapacak ve yapılan izahı değerlendirecek mercii, davet yapılacakları, yapılan izahta kullanılacak bilgi ve belgeler ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemek ve vergiye gönüllü uyumun artırılmasına katkı sağlamaktır.

Tebliğin 6.2. Verginin Ziyaa Uğratılmadığına İlişkin Yapılan İzah Üzerine Yapılacak İşlemler bölümünde;

6.2.1. Yapılan İzahın Yeterli Bulunması halinde mükellef hakkında söz konusu tespitle ilgili olarak vergi incelemesine ve takdir komisyonuna sevk işlemi yapılmaz.

6.2.2. Yapılan İzahın Yeterli Bulunmaması, Yapılan izahın yeterli bulunmaması ve mükellef tarafından Vergi Usul Kanununun 370 inci maddesinde öngörülen işlemlerin gerçekleştirilmemesi durumunda incelemeye veya takdire sevk işlemleri yapılır. Denilmektedir.

Yapılan İzahın yeterli bulunmaması halinde mükellef vergi incelemesine sevk edilir. Vergi İncelemesi; Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır. Diye tanımlanmıştır. 6009 Sayılı Kanun ile 01.01.2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere incelemeler, Tam İnceleme ve Sınırlı İnceleme olarak iki bölüme ayrılmış; İncelemede uyulacak Esaslar Vuk nun 140. Maddesinde açıklanmıştır. Tam ve Sınırlı incelemenin altında randıman, ihbar, aramalı inceleme, üretim, özel amaçlı vb başlıkları ile Konu Usul ve İşlem bazlı vergi incelemelerini sınıflandırmak mümkündür.

Maliye Bakanlığı tarafından kurulmuş elektronik alt yapıya çıkarılan Kanun ve Tebliğler ile; Meslek Mensupları tarafından mükelleflerin verileri bilgi, kayıt, tablo ve rapor şeklinde girmeleri sağlanmakta, alınan bu veriler diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarından yine elektronik ortamda alınan veriler ile birleştirilerek kısa adı RAM olan Risk Analiz Merkezinde 600’ den fazla Risk Senaryosu ile test edilmekte, çapraz kontrolleri yapılmakta ve sonuç olarak öncelikli İncelenecek Sektör ve Mükellef Grupları belirlenmektedir.

İzaha Davet ile yaklaşık 16 farklı konu , Risk Analiz Merkezi ile 600’ den fazla Risk Senaryosu ile öncelikli İncelenecek Sektör ve Mükellef grupları içerisinde yer almamak için Tek Düzen Hesap Planı ile tuttuğumuz Muhasebe kayıtları ve bu kayıtlara dayanarak hazırladığımız Mizan, Bilanço ve Gelir tablosunun doğru bir şekilde Raporlanması gerekir. 

Meslek Mensuplarımızın işlerini kolaylaştırmak için Excell ortamında hazırladığımız “Check List” ile amacımız hem Muhasebe kayıtlarının hem de Mali Tablolara dayanak teşkil eden Mizanın, Geçici Vergi ve Dönem Sonu İşlemlerinde daha sağlıklı bir şekilde hazırlanmasını sağlamaktır. Bu “Check List” ile;

  • Mizanda gözüken Hesapların Denetimi,
  • Nakit Sermaye Artışlarında Faiz İndirimi Uygulaması,
  • Cari Hesap Adat Hesaplaması,
  • Kasa Adat Hesaplaması,
  • Reeskont Faiz Hesaplaması,
  • Kredi Geri Ödeme Tablosu Hesaplaması, yapabilirsiniz.
  •  

(Programın eksiklikleri olabilir, Meslek Mensuplarımızdan gelecek talepler doğrultusunda güncellenecektir.)

Bu programın hazırlanmasında çok ciddi bir mesai ve emek harcayan SMMM Murat İşlek ve SMMM Melek Özer’e şükranlarımızı sunuyoruz. Meslek Mensuplarımıza ve kullanıcılara faydalı olması dileğiyle, Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim. Saygılarımla.

Ertuğrul KOCACIK

Oda Başkanı

 Mizan  kontrol listesi İçin tıklayınız.



Kaynak: sakaryasmmmo