İş Güvenliğini Herkes Öğrenecek / Arif Temir
(16.02.2018)
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuata göre bütün çalışanlara verilmesi gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği eğitimini kamu ve özel sektörde...

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuata göre bütün çalışanlara verilmesi gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği eğitimini kamu ve özel sektörde çalışan memurlar, işçiler, gemi adamları, gazeteciler gibi bir çok çalışan kesimin alması gerekiyor. Bu eğitimin çalışanlara verilmesinden işveren sorumludur. Devlet kurumlarında ise ilgili idare sorumludur. 

Eğitim konuları 
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi;  genel, sağlık ve teknik konular olmak üzere üç ana başlıkta verilecek. ( Geniş bilgi için bakınız. Arif Temir, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Yaklaşım Yayınları, Ankara, Haziran,2014).  

Eğitimi kim verecek  
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; 
 İşyerinde görevli iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından, 
 İşçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri, üniversiteler, kamu kurumlarının eğitim birimleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumları ve ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından, 
Eğiticilerin eğitim programında yer alan konulara göre uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenmesi kaydıyla verilecek 

Eğitim kaç saat ? 
Çalışanlara verilecek eğitimler, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince belirlenen periyotlar içinde; 
Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat, 
Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat, 
Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat 
Olmak üzere her çalışan için verilecek. 

Mesaiden sayılacak 
Eğitimde geçen süre çalışma süresinden sayılacak. Örneğin bir işyerinde haftada 45 saat çalışılıyorsa, 45 saate ilaveten  haftada 5 saat iş sağlığı ve güvenliği dersi işçilere veriliyorsa işçilere haftalık 5 saat fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyor. 
Her yıl yapılacak mı? 
Eğitimlerin 
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa, 
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa, 
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa, 
Verilmesi gerekiyor. Ancak  değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak düzenli aralıklarla eğitim tekrarlanacak. 

Çalışanın eğitim masrafı  
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılmayacak. Eğitim için işveren yapmış olduğu harcamaları eğitime katılan işçilerden/çalışanlardan isteyemeyecek. 

Eğitim vermeyene ceza 
Çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeyen işverenlere eğitim vermediği  çalışan başına 2018 yılında 626 lira para cezası uygulanacak. Örneğin 5 işçi çalıştıran bir işyerinde işçilere eğitim vermeyen işverene 3.130 lira para cezası uygulanacak. 



Kaynak: Güneş Gazetesi