“Mini Ekonomi Paketi” Geliyor
(11.05.2021)
TBMM 'ye sunulan 10.05.2021 tarihli ve 142 sayılı "Mini Ekonomi Paketi" ile Pandemi sonrası dönemin ekonomik yapılmasına...

TBMM 'ye sunulan 10.05.2021 tarihli ve 142 sayılı "Mini Ekonomi Paketi" ile Pandemi sonrası dönemin ekonomik yapılmasına uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümenin sağlanması için ekonomik sistemin iyileştirilmesi hedefleniyor.

Mini Ekonomi Paketinde, 18 yaş altı vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınması, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan hizmet sunucularının BES'e aktarımına imkan sağlanması ile Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında kalan konuların yeniden düzenlenmesi ana unsurları oluşturmaktadır.

Yeni pakete göre küçük ölçekli firmalara istihdam sağlamaları şartıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi sağlanması uygulaması da yasal olarak başlatılmış bulunmaktadır. Bu düzenleme ile ilk kez mevzuatımıza istihdamın arttırılması ve işyerine ilave istihdam yapılması halinde KGF garantili uygun faiz ve vade ile kredi alabilme uygulaması girmektedir. Bu çerçevede mikro ve küçük ölçekli işletmelerin likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı desteklemek hedeflenmiştir.

Kapsama giren işletmelerin ilave olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerinin Hazine destekli kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hakim sermayedar olduğu bankalardan 30.06.2022 tarihine kadar kullanacakları kredilerde kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülmesine olanak sağlanmaktadır.

Yeni KGF garantili kredi imkanı teşvikinden şu koşullarla yararlanılabilecektir:

*İşyerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında tescil edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na 2021 yılı Mart ayına/dönemine ilişkin bildirilen MUHSGK'daki sigortalı sayısı 50'nin altında olan özel sektör bir işyeri olması gerekmektedir.

*İşyerince 01.07.2021 ile 30.06.2022 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) bendi kapsamında işe alınan sigortalılarının işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) ve 4/1-(c) bendi kapsamında sigortalı bildirilmemiş olmaları gereklidir.

*Sigortalının iş alındığı işyerinden bir önceki takvim yılında bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya MUHSGK'lardaki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması gereklidir.

*12 ay süreyle bu sigortalılar için primlerin yasal süresi içinde ödenmesi gereklidir.

*Bu kapsama giren işyerleri ilave olarak işe aldığı en fazla beş sigortalı için bu destekten yararlanabilecektir.



Kaynak: Resul Kurt / Star Gazetesi