İşyeri Kapanırsa Kıdem Tazminatı Alabilir Miyim?
(14.10.2020)
Değerli okurlar; bugün sizlerden gelen ve epey biriken soruların bir bölümüne yanıtlar vereceğim. HATİCE KURALBabam...

Anne ve Babadan 2 Maaş Bağlanır Mı?

Değerli okurlar; bugün sizlerden gelen ve epey biriken soruların bir bölümüne yanıtlar vereceğim. HATİCE KURALBabam 07 Kasım 2018’de vefat etti. Kendi...

Değerli okurlar; bugün sizlerden gelen ve epey biriken soruların bir bölümüne yanıtlar vereceğim.

HATİCE KURAL

Babam 07 Kasım 2018’de vefat etti. Kendisi Bağ-Kur emeklisiydi. Annemin rahmetli anne ve babası da SSK emeklisiydiler. Annem Bağ-Kur dul maaşı ile birlikte, anne veya babasından da yetim aylığı alabilir mi?
Hatice Hanım, babanız 1 Ekim 2008 tarihinden sonra vefat ettiğinden, annenize 5510 sayılı Kanun’a göre babanızdan aylık bağlanıyor. Anne ve babasından dolayı hak sahipliği de yine babanızın vefatıyla 5510 sayılı Kanun’a göre oluşuyor. 5510 sayılı Kanun’a göre hem eşinden hem de anne ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da anne ve/veya babasından aylık bağlanıyor. Bu durumda annenize hem babanızdan hem de anne ve/veya babasından aylık bağlanmaz, tercih yapabilir. Anne ve/veya babasından bağlanacak aylığı tercih ederse yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı bağlanır.

YILLIK İZİN SÜREM NE KADAR?
MURAT AY

1 Mart 1974 doğumluyum. 14 Mayıs 1995’te SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 6130 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? 14 yıldır aynı firmada çalışıyorum, kendim çıkarsam tazminat alabilir miyim? Yıllık izin sürem ne kadar? Sadece geçen yıl 21 gün izin kullandım. Önceki yıllar hep 15 gün kullanmıştım.
Murat Bey, emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 prim günü ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Yaş dışında kalan şartları sağlamışsınız. 51 yaşınızı dolduracağınız 1 Mart 2025 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız. SGK’dan alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işvereninize ibraz ederek işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alabilirsiniz. İlk beş yıl için yıllık 14, altıncı yıldan itibaren ondördüncü yılın sonuna kadar yıllık 20, onbeşinci yıldan itibaren 26 iş günü izin hakkınız var.

ÇALIŞAN KADINA YETİM AYLIĞI BAĞLANIR MI?
ZEHRA YANIK

Mustafa Bey, ben SSK’lı çalışan dul bir bayanım. Annem ve babam Emekli Sandığından maaş almaktalar. Allah geçinden versin tabi ki ama ikisinden birinin vefatından sonra maaşını alabilecek miyim? Tutar yüzde kaç olur?

Zehra Hanım, Allah gecinden versin anne veya babanızdan birinin vefatı halinde, sağ kalan anne veya babanıza yüzde 50, sizden başka aylık bağlanacak çocuk yoksa size yüzde 30 oranında aylık bağlanır. Her ikisinin de vefatı halinde her ikisinden ayrı ayrı aylık bağlanmaz. Ancak yüksek olan aylığı tercih edebilirsiniz ve aylık bağlama oranınız yüzde 50’ye yükselir.

İŞYERİ KAPANIRSA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR MİYİM?
GÜVEN ASLAN

Mustafa Bey, 13 senedir bir işyerinde çalışıyorum. İşyeri kapanırsa kıdem tazminatı alabilir miyim?
Güven Bey, işveren işyerini kapatıyorsa, kıdem ihbar ve yıllık izin sürelerin ücretlerini vermek zorundadır. 13 yıllık çalışmanızın kıdem tazminatını, kapatma tarihinden önce yazılı olarak ihbar önelinde bulunmadıysa, (işten çıkartacağını 8 hafta önce haber vermediyse) 8 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı, varsa kullanmadığınız yıllık izin sürelerinizin ücretini ödemesi gerekir.

2 AYLIK ALABİLİRSİNİZ
HİLAL ER

Mustafa Bey, SSK emeklisi dul bayana, Emekli Sandığı emeklisi vefat eden babasından aylık bağlanabilir mi?
Hilal Hanım, SSK emeklisi dul bayan, vefat eden Emekli Sandığı emeklisi babasından dolayı yetim aylığı alabilir. Hem kendi emekli aylığını, hem de babasından dul aylığını birlikte alır.

SSK’LI ÇALIŞMAYA BAŞLASAM NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
GÜRKAN KOÇ

1969 doğumluyum. 1994 yılında SSK girişim var ve 2 ay prim ödendi. Sonra 2002 yılında Bağ-Kur’lu oldum, 16 yıldır Bağ-Kur’luyum. Bağ-Kur’dan SSK’ya geçsem ne zaman emekli olurum?
Gürkan Bey, tarihleri sadece yıl olarak vermişsiniz. Gün, ay ve yıl olarak verseydiniz, daha net yanıt vermem mümkün olurdu. 1994 yılındaki sigorta başlangıcınız 23 Mayıs’tan önce ise 5675 prim günüyle 54, sonra ise 5750 prim günüyle 55 yaşınızı doldurduğunuzda 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilirsiniz. Ancak 4/a statüsünden emekli olabilmeniz için mevcut prim gününüz yeterli olmakla birlikte, Bağ-Kur’dan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim ödemeniz olması gerekiyor.



Kaynak: Mustafa İşcan / Milli Gazete