Bu Yönetmelik İç Talebi Canlandıracak / Zekeriya Mutlu
(29.09.2016)
İç talebi artırmayı ve bu şekilde piyasaları canlandırmayı hedefleyen

 İç talebi artırmayı ve bu şekilde piyasaları canlandırmayı hedefleyen "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik", 27 Eylül 2016 tarihli, 29840 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Düzenleme, kredi kartlarında ve tüketici kredilerinde vadeleri uzatmakta, konut kredilerine kolaylık getirmekte, kredi kartı ve tüketici kredisi bakiyelerini ödemekte zorlanan vatandaşların borçlarının 72 aya kadar yapılandırılmasına imkan vermektedir.
Yaklaşık 275 milyar civarındaki borç stoğunun yapılandırılmasını hedefleyen yönetmelik, kanaatimizce orta vadede ekonomiyi rahatlatacaktır.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, yapılandırılan borçlara uygulanacak faiz oranlarının yüksek tutulmaması olacaktır. Faiz oranları makul olmalı, borçlarını yapılandıran insanları rahatsız etmeyecek düzeyde kalmalıdır.
Yönetmelikte gıda harcamalarına taksitlendirme getirilmemesi, perakende sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin lehine olmuştur.
Öte yandan cari açığı körükleyebileceği düşüncesiyle cep telefonlarına taksitlendirme getirilmemesi, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında taksit süresinin 9 aydan 6 aya düşürülmesi de, bu alanlarda faaliyet gösteren küçük esnafımızı üzmüştür.

İÇ PİYASA HAREKETLENECEK

Yeni yönetmeliği ana hatlarıyla incelersek;
Kredi kartları ile gerçekleştirilen mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerde uygulanan 9 taksit, 12 taksite çıkarılmıştır.
Tüketici kredilerinin vadesi 36 aydan 48 aya çıkarılmıştır.
Kredi kartı ve tüketici kredisi bakiyelerini ödemekte zorlanan vatandaşlara borçlarını 72 aya kadar vadeyle yapılandırma imkanı tanınmıştır.
Konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75' ten, yüzde 80'e çıkarılmıştır.
Ana hatları ile yeni yönetmeliği olumlu karşılıyor, canlanacak iç talebin esnaf sanatkarların iş potansiyelini de artıracağına inanıyoruz.
Türkiye'de insanların büyük çoğunluğu (özellikle bankalara) borçludur. İnsanlar gelirlerinin önemli kısmını borç ödemelerine ayırmakta, tüketimlerini kısmakta, zorunlu ihtiyaçları dışında harcama yapmamaktadırlar.

ÜYELERİMİZİN LEHİNE

İç talebin bu denli durağan olması da, doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş hacimlerini düşürmekte, üyelerimizin ekonomik açıdan sıkıntı yaşamalarına yol açmaktadır. Gelinen noktada, yeni yönetmelikle tüketiciler finansal açıdan rahatlayacak, daha uygun koşullarda harcama yapma imkanı bulan insanların tüketimlerini artırmaları söz konusu olacaktır.
Çiftçinin, emeklinin, öğretmenin, köylünün, memurun, işçinin, kısacası toplumu oluşturan kesimlerin daha fazla harcama yapmaya başlamaları, ihtiyaçlarını ertelememeleri, onların talebini karşılayan esnaf sanatkarları da rahatlatacaktır.
Ticari sirkülasyonları canlanacak olan üyelerimizin gelirleri de artacak, borçlarını, çeklerini, senetlerini daha kolay ödeyebilecekler, işlerini geliştirme imkanı bulabileceklerdir.
Tüm bunlara ilaveten, yemek, gıda, alkollü içecek, hediye kart, hediye çeki gibi büyük marketlerin ve onların mahalle aralarına kadar giren uzantılarının ağırlıklarını hissettirdikleri alanlarda taksitlendirmeye gidilmemesi de esnaf kesimi için artı puan olmuştur.
Gıda ve benzeri ürünlere de taksit imkanı getirilmesi, tüketicilerin harcamalarını büyük marketlere yönlendirecek, perakende sektöründe faaliyet gösteren ve zaten zor günler geçiren üyelerimizi mağdur edebilecekti.
Ancak esnaf kesiminin bu endişesini dikkate alan hükümetin hassasiyet göstererek esnaf sanatkarları adeta korumaya alacak şekilde yönetmeliği çıkarması camiamızı memnun eden bir başka etken olmuştur.



Kaynak: Yeni Asır