Sosyal Yardımlarda İyileşme Var! / Resul Kurt
(18.05.2018)
Kamu kurumu borçlarının yapılandırılmasını içeren 7143 Sayılı Kanun, aynı zamanda birçok sosyal yardımın da iyileştirilmesini düzenliyor. Emeklilere, muhtaçlara ve genç girişimcilere önemli...

Kamu kurumu borçlarının yapılandırılmasını içeren 7143 Sayılı Kanun, aynı zamanda birçok sosyal yardımın da iyileştirilmesini düzenliyor. Emeklilere, muhtaçlara ve genç girişimcilere önemli menfaatler veriliyor.

***
Haziranda 65 yaş aylığı artıyor!

7143 Sayılı Kanun’la 65 yaş aylığı veya diğer adıyla 2022 aylığı yükseltilmiştir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe aylık ödenmektedir. Aylık tutar, yeni düzenlemeyle (2.332)’den (4.387)’ye çıkarılan gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak. 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ödenek tutar; 476,21 Türk Lirası olacak.

65 yaş aylığı alanlar üç ayda bir 1,428 Türk Lirası alacak.

***
Emekliye bayram ikramiyesi!

SGK tarafından gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1000’er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenecektir.

Bu ödemenin yapılmasında;

a) İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranı,

b) Hak sahiplerinin hisseleri oranı,

c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerden, ölümü iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmayanların hak sahiplerine, sigortalıya gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi üzerinden hak sahiplerinin hisseleri oranı,

ç) Yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranı esas alınacaktır.

***
Genç girişimciye 1 yıl prim desteği

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre genç girişimci kazancından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlara 1 yıl süre sigorta prim desteği verilecektir.

1 Haziran 2018 tarihinden sonra ilk defa 4/1-b kapsamında “Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi” olarak sigortalı olan genç girişimcinin primleri 1 yıl süreyle prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazine'ce karşılanacak.



Kaynak: Dünya Gazetesi