Kadroya Geçen Taşeronun Yıllık İzni En Baştan Başlar / Okan Güray Bülbül
(20.02.2019)
Geçen yıl 800 bin taşeron işçi kadroya alınırken, yıllık izinler kafa karıştırıyordu. Bakanlık devreye girdi ve işçilerin...

Geçen yıl 800 bin taşeron işçi kadroya alınırken, yıllık izinler kafa karıştırıyordu. Bakanlık devreye girdi ve işçilerin yıllık izin hesabının ilk kez çalışmaya başladığı tarih temel alınarak hesaplanacağı netleşti.

Geçen yıl yaklaşık 400 bin işçi kamu kurumlarının kadrolarına sürekli işçi olarak geçirilirken, 400 bin işçi de belediye şirketlerinde kadrosuna geçirildi. Böylece toplamda 800 bin işçi kadroya geçti. Taşeron işçisiyken kamu işçisi kadrosuna geçirilen kişilerin çalışma sürelerine bağlı olan yıllık izin ve kıdem tazminatı hakları açısından nasıl değerlendirileceği konusu net değildi. Aynı kamu kurumunda aynı işi yapmaya devam eden işçiler, işi alan şirketin, yani taşeronun değişmesi nedeniyle yıllık izin haklarını kullanamıyordu. Bu sorunun önüne geçmek amacıyla İş Kanunu’nda düzenleme yapılmıştı.

20 GÜNLÜK HAKKI VAR

Söz konusu düzenlemeye göre, örneğin Sağlık Bakanlığı’nda güvenlik görevlisi olarak beş farklı taşeronda birer yıl çalışan işçi, 20 gün yıllık izin hakkına sahip oluyor. Aynı işyerinde çalışmaya devam eden ancak taşeron şirketi değişen işçiler için yıllık izin hakkı sorunu bahsettiğimiz düzenleme sonrası çözüldü. Ancak kadroya geçen taşeron işçinin yıllık izin hesabının ne zamandan başlayacağı konusunda bir netlik yoktu. Özellikle özlük haklarının takip edildiği bilgisayar programlarına bilgi girişi kadroya geçiş tarihi olarak yapılırsa bu programlar yıllık izin hakkını farklı değerlendirebiliyordu.

BAKANLIK NETLEŞTİRDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuyla ilgili görüş yazısında yıllık izinle ilgili konuyu netliğe kavuşturdu. Böylece kadroya geçen taşeronun yıllık izin hesabının ilk kez çalışmaya başladığı tarih temel alınarak hesaplanacağı netleşti. Örneğin; bir işçi Sağlık Bakanlığı’nda 1 Ocak 2008’de alt işveren olarak çalışmaya başlamış ve yedi farklı alt işverende çalıştıktan sonra kadroya geçmişse bu işçinin 20 gün yıllık izin hakkı vardır. İşçi bu kapsamda 20 günlük yıllık iznini kullanabilir.

Çalıştığı tüm yılların kıdem tazminatını kamudan alacak

Kadroya geçen taşeron işçilerin kıdem tazminatı hesabında da Bakanlık kamu kurumunda alt işveren olarak çalışılan sürenin tamamının dikkate alınacağı yönünde görüş bildirdi. Örneğin 2010’da Sağlık Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan ve 2018’de kadroya geçen taşeron işçi 2030 yılında kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılırsa Sağlık Bakanlığı’ndan 2010 ila 2030 yılları arasındaki çalışması karşılığı kıdem tazminatı alabilecek. Kıdem tazminatında hangi sürelerin dikkate alınacağı konusunda Yargıtay içtihatlarına atıf yapan Bakanlık, ‘kıdem tazminatına esas sürenin ilgili kamu kurumu tarafından tespit edilebileceğini’ vurguladı.

Kayıtlardan tespit ediliyor

Burada önemli olan kamu kurumunun alt işverenleri durumundaki çalışmalarının kamu kayıtlarından tespit edilerek kıdem tazminatına esas sürenin hesabında kullanılması. Alt işveren olarak çalışan işçilerin kamudaki kayıtları üzerinden toplam kıdemi ortaya konularak tazminat hesabı ilgili kamu kurumu tarafından yapılarak işçiye tazminat ödenecektir.



Kaynak: Akşam Gazetesi