İşçilere Karlı Günde Tatil Sonra ‘Telafi Çalıştırması'
(26.01.2022)
İşveren, karın yoğun olduğu günlerde telafi çalışması ve uzaktan çalışmayı devreye sokabilir. Telafi çalışmasında işyeri...

İşveren, karın yoğun olduğu günlerde telafi çalışması ve uzaktan çalışmayı devreye sokabilir. Telafi çalışmasında işyeri tatil edilir, fakat o günün ücreti tam ödenir. Daha sonra bu süre telafi edilerek işçiler diğer günlerde çalıştırılır.

Bu yıl kış tüm Türkiye'de sert geçiyor. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde karın şiddetli bir şekilde yağması ulaşımda güçlüklere neden oldu. Çalışanlar için özellikle buzlanma, işyerlerine ulaşım için büyük tehdit oluşturuyor. Yoğun kar yağışı ulaşımı etkilediği için işverenler de bu yılki özel şartları göz önünde bulundurarak karlı günler için tedbir arayışına girdiler. İşveren karın yoğun olduğu, buzlanmanın söz konusu olduğu günlerde işyerinde telafi çalışması ve uzaktan çalışmayı devreye sokabilir. 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işverenlerin telafi çalışması yaptırma hakkı var. İşçiden gelen izin taleplerinde de işveren telafi çalışması yaptırabilir.

NASIL UYGULANIR?

Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini tam öder. Daha sonra bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır. Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir. Ayrıca okulların tatil olduğu dönemde evli ve çocuk sahibi çalışanlar için çocukların bakımı büyük bir sorun haline dönüşüyor.

YAZILI BİLDİRİM ŞART

Bu nedenle işverenler açıklanan meteoroloji raporlarını ve valiliklerin açıklamalarını takip ederek çalışanlarına hızlı bilgi iletebilecekleri WhatsApp gibi kanalları kullanarak telafi çalışmasını kar yağışının durumuna göre devreye sokabilir. Bu noktada önemli olan işverenin çalışanlarına bu bildirimi yaptığını ispat edebilmesidir. Bu nedenle hızlıca whatsapp'tan telafi çalışması yapılacağını bildiren işveren en kısa sürede bunu mail veya yazılı bir bildirimle de yaparak bu şartı da yerine getirmelidir.

UZAKTAN ÇALIŞMA DEVREYE GİRMELİ

Salgın döneminde pek çok şirket uzaktan çalışmayı deneyimledi. Pek çok işveren uzaktan çalışmanın verimsiz olduğunu düşünüyordu. Ancak görüldü ki bütün çalışanlar için durum böyle değil. Bu deneyimden de hareketle özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde bu hafta mümkün olan en çok sayıda çalışanın uzaktan çalışması sağlanmalı. Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle özel araçlarla trafiğe çıkışın bile kısıtlandığı bir dönemde işveren çalışanın rızası olmaksızın uzaktan çalışmayı devreye alabilir. Yani işveren kar ve buzlanma nedeniyle uzaktan çalışmayı devreye almak istediğinde işçinin rızasını almasına gerek yok.

İŞÇİLERDEN DE TALEP GELEBİLİR

İşveren telafi çalışmasını tüm çalışanlar için uygulamasa bile işçiden gelecek talepleri değerlendirebilir. Yani işçi böyle bir günde izin isteyebilir. Özellikle sömestr tatili nedeniyle okul çağında çocuğu olan işçi, işverenden izin isteyebilir. Bu durumda işveren işçiye yıllık izin kullandırabileceği gibi bu yola gitmeyip işçiye telafi çalışması yaptırabilir. Yani işyerindeki bütün işçiler için değil, kar ve buzlanma nedeniyle zorluk yaşayan işçiler için telafi çalışmasını devreye sokabilir.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi