1 TL’lik Çikolata İle İnsanlığı Ödüllendiren İşçi İşten Atıldı. Peki Yargıtay Bu Duruma Ne Dedi?.. / İsa Karakaş
(20.01.2020)
1 TL’lik çikolata ile insanlığı ödüllendiren işçi işten atıldı. Peki Yargıtay bu duruma ne dedi?.. Olay, bir market...

1 TL’lik çikolata ile insanlığı ödüllendiren işçi işten atıldı.

Peki Yargıtay bu duruma ne dedi?..

Olay, bir market iş yerinde mağaza sorumlu yardımcısı olarak çalışan işçinin başına geldi.

Yargıtay'a da yansıyan olayda markette hırsızlık yapmaya kalkışanları iki küçük çocuk mağaza sorumlu yardımcısı olarak çalışan işçiye haber verdi.

Çocuklar sayesinde markette hırsızlık önlendi.

Küçük çocukların bu güzel davranışları nedeniyle ödüllendirmek için mağaza sorumlu yardımcısı olarak çalışan işçi mağaza sorumlusunun onay ve bilgisi dâhilinde her bir çocuğa 1 TL’den  toplam 2 TL değerinde 2 adet çikolata  ikram etti.

İşçinin bu insani davranışı nedeniyle market işvereni tarafından tazminatsız işten atılarak cezalandırıldı.

Yerel mahkeme işvereni haklı buldu

Söz konusu olay yerel mahkemeye taşınmıştır. Bunun üzerine mahkemece taraf delilleri toplanmış, taraf tanıkları dinlenmiştir. Fesih olayının kaynaklandığı somut olayda davacının hırsızlığı ihbar olayını ödüllendirme kastı ile hareket ettiği, aslında bu tür ödüllendirmelerin bir anlamda da söz konusu zararın doğmasına engel olduğu için teşekkür niteliği taşıyan yaygın uygulamalar olduğu, davacının burada kişisel bir kazancının olmadığı sonucuna varılmış olmakla birlikte söz konusu çikolataların her ne kadar toplam değeri 2 TL ise de; kasadan geçirilmeksizin ya da üst yönetime haber verilmeksizin çocuklara verilmiş olması eyleminde güven sarsıcı, en azından kayıt dışı bir taraf olduğu göz önüne alındığında yapılan feshin haklı olmamakla birlikte geçerli olduğu sonucuna varılmış olup, bu gerekçeyle davanın reddine karar verilmiştir.

Yargıtay: İnsani bir davranış nedeniyle işçi işten çıkarılamaz

İşten atılan davacı işçinin vekili ve davalı vekili mahkeme kararını temyiz etmiştir. Yargıtayın olayla ilgili vermiş olduğu kararında; … hırsızlığa teşebbüs olayında bulunulduğu, bu girişimin markette bulunan 2 çocuk tarafından davacıya haber verilmesi neticesinde şirketin zarara uğramasına engel olunduğu, daha sonra hırsızlık olayını bildiren iki çocuğun markette alışveriş yaptığı sırada bu çocuklara, ödüllendirmek için mağaza sorumlusunun onay ve bilgisi dâhilinde ve toplam 2 TL değerinde 2 adet çikolata davacı tarafından ikram edildiği, davacının bu davranışı üzerine iş akdinin feshedildiği, mağaza sorumlu yardımcısı olarak çalışan davacının hırsızlığa engel olan 2 çocuğu 1 TL değerinde çikolata ile ödüllendirmesi işverenin bilgisi dâhilinde olmasa dahi insani bir davranış olup davacının saiki de dikkate alındığında feshin haksız olduğuna dolayısıyla yerel mahkeme kararının aksine işten atılan davacının işe iadesine hükmetti.

"İsa Bey, 2005 yılından itibaren kendi AŞ şirketimizde hem ortak hem de sigortalı olarak çalışıyorum. 2009 yılı sonrasinda -gün kesintisi olmadan- şirketin çeşitli şantiyeleri ve bürosunda (iş bitimi veya nakil koduyla) yer değiştirdim. Bu şekilde çalışmam SSK'dan emekli olmama bir mâni teşkil eder mi? Aynı şirkette değişik kodlarla yer değiştirmem Bağ-Kur'a geçmemi gerektirir mi?" Yavuz Efendioğlu

Yavuz Bey, anonim şirket ortaklarının kendi şirketlerinde 4/1-a (SSK) sigortalı olmaları başta şirkette yönetim kurulunda yer alıp almadıkları, şirkette sigortalı olanların olup olmadığı, kesintisiz şirkete ait aynı iş yerinde çalışma olup olmadığı ile diğer birçok kriter göz önünde değerlendirilmek suretiyle yapılacak işlemler belirlenmektedir. Ancak şunun altını özellikle çizmekte fayda var. O da iş yerinde geçen çalışmanın fiilî ve gerçek olması şartı özellikle aranmaktadır. Şirket ortakları ya da iş yeri sahiplerinin kendilerini ya da aile yakınlarını özellikle inşaat şantiyelerinde “nasıl olsa SGK işin sonunda prim hesaplayacak o zaman kendimizi inşaattan bedava sigortalı gösterelim” olgusu SGK tarafından en çok bilinen gerçek dışı sigortalılık yöntemi olup ne kadar süre geçerse geçsin yapılan incelemelerde iptal edilebilmektedir.

            ***

Pınar Baykara Kaptan Hanım, anlaşma yoluyla SGK’ya bildirilecek ücretler kararlaştırılamaz. Ne kadar ücret üzerinden çalışıyorsanız bunun üzerinden sigortalı olmanız zorunludur. Şirketin sizinle yapacağı bu konudaki anlaşmanın hiçbir hükmü yok.

            ***

"İsa Bey, Devlet Hastanesinde idareci olarak çalışmaktayım. Hastanemiz personeli atölye çalışanımız mesai dışında akşam vardiyasında kazan dairesinde kömür arabasını çekerken kaymış ve dizini yere çarpmak suretiyle hafif olarak yaralanmış… Olay geç bildirilmiş ceza gelir mi?" Mikail Kırcalı

Mikail Bey, SGK mevzuatına göre olay iş kazası sayılmakta olup 3 iş günü içinde SGK’ya bildirilmesi gereklidir. Geç bildirimlerde mutlaka ceza idari para cezası uygulanmakta ve kaza için yapılan masraflar alınmaktadır. Bu konuda kanunda maalesef mazeret kabul edilmemektedir.

            ***

İsa Bey, ben şimdi sigortalı olarak çalışıyorum. Ama ben ek iş yapmak istiyorum yani bir kamyonet alıp ufak bir esnaf olmak istiyorum. Bunun için Bağ-Kur'lu yaparlar mı beni? Ben Bağ-Kur'lu olmak istemem açıkçası." Cemil Durmaz

Cemil Bey, SSK sigortanız devam etmek şartıyla esnaf olmanız Bağ-Kur’lu olmanızı gerektirmez. SSK’lı işinizden ayrılırsanız hemen Bağ-Kur’lu olursunuz. Ancak hemen endişelenmenize gerek yok bunun için de Esnaf Odasından asgari ücretin altında kazancınızı belgeleyen yazıyı SGK’ya verirseniz Bağ-Kur’dan muaf tutulabilirsiniz.

            ***

“İnsana mutluluk kadar sağlık katan başka bir şey yoktur ve en büyük mutluluk da başka bir insanı mutlu etmektir.”  Stefan Zweig



Kaynak: Türkiye Gazetesi