İşsiz Kalan Kişi 100 Gün Daha Sağlıktan Yararlanır / Okan Güray Bülbül
(05.10.2019)
İşsiz kalan bir kişinin son 1 yılda 90 gün ödenmiş primi varsa, 90 gün daha sağlıktan yararlanabilir. Bütün işsiz...

İşsiz kalan bir kişinin son 1 yılda 90 gün ödenmiş primi varsa, 90 gün daha sağlıktan yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin 100 gün prim ödemesi gerekmez.

1- SORU: Geçen hafta işimden istifa ettim. Ancak bu arada ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Önümüzdeki hafta bir ameliyat olmam gerekiyor. Sağlıktan yararlanma hakkım işten ayrıldığım için sona erdi mi, ameliyatı SGK’dan olamaz mıyım? (Cavit Sarı)

CEVAP: İşsiz kalan bir kişinin son bir yıl içinde 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi gerekmez. Dolayısıyla son bir yıl içinde 90 gün priminiz varsa sağlıktan istifa ettiğiniz tarihten sonra 100 gün daha yararlanabilirsiniz. Bu nedenle ameliyat olabilirsiniz ve sağlık giderleriniz SGK üzerinden sağlık uygulama tebliği uyarınca karşılanacaktır.

2- SORU: Doktordan 13 gün raporum vardı. İşveren maaşımdan kesinti yapmadı. 1 ay sonra e-Devlet’te 800 TL rapor parası yattığını gördüm. 2 ay geçti. O parayı alıp işverene mi vermem gerekiyor?

CEVAP: İşveren raporlu günler için ücret kesintisi yapamaz. Ancak raporlu süre için SGK’dan alacağınız geçici iş göremezlik ödeneğini, yani rapor parasını iade etmenizi ister. İade etmemeniz halinde, bu yönde bir sözleşme maddesi, işyeri içi yönetmelik veya uygulama metni varsa, ilerleyen aylarda bu tutarı ücretinizden kesebilir. İşverene başvurarak bu tutarı iade etmeniz yerinde olacaktır.

Ölüm aylığı tutarınız artmaz

3- SORU: İki kızımla, eşimden ölüm aylığı alıyoruz. Büyük kızım gelecek ay evlenecek. Benim ve kızımın aylığı artar mı? (Aylin Kazıkçı)

CEVAP: Ölüm aylığı paylarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak küçük kızınız da evlenirse, aylık alan tek kişi siz kalacaksınız ve eğer çalışmıyorsanız ve emekli de değilseniz bu durumda sizin aylığınızın miktarı artacak.

BİRDEN FAZLA İŞYERİNDEN SİGORTALI OLMAK MÜMKÜN

4- SORU: Makine mühendisi olarak çalışıyorum. Dönem dönem birkaç firmadan daha sigorta primim yatıyor ve yıllık sigorta gün toplamları bazen 436, bazen 668 gün oluyor. Tazminat hakkı elde etmem için bu hesaplama yapılırken aylık 30 gün üzerinden mi hesaplama yapılır? (Zafer Hamaloğlu)

CEVAP: Bir kişi aynı ayda birden fazla işyerinden sigortalı olabilir. Ödenen primler de bu nedenle ay içerisinde 30’un, yıl içerisinde 360’ın üzerinde olabilir. Bu durumda emeklilik için gerekli prim gün sayısı hesaplanırken ödenen bütün primler dikkate alınır. Sizin durumunuzda emeklilik için gerekli prim sayınız ödenen bütün primler üzerinden hesaplanacak. Yıl 360 gün olarak kabul edildiği için bu sayının üzerindeki günlerinizin dikkate alınmaması gibi bir durum söz konusu değil.

İş arkadaşı fazla mesaiye tanık olur

5- SORU: İşyerimde sürekli fazla mesaiye kalıyorum. Ama ücreti ödenmiyor. Daha önce dava açan iş arkadaşlarımıza işveren kamera kayıtlarını vermedi. Ancak tanıkla ispatlayabileceğim. İş arkadaşlarımı tanıklığa ikna edersem davayı kazanabilir miyim? (Ozan Bedez)

CEVAP: Mahkemede bunu ispat etmeniz gerekiyor. Yazılı belgeler, tanık beyanları ve işyeri kayıtlarıyla durumu ispatlayıcı delilleri mahkemeye sunmalısınız. İşveren varsa kamera kayıtlarını veya işe giriş çıkışı gösteren elektronik bilgileri mahkemeye sunmak zorunda. Ancak çoğu zaman işverenler bu belgeleri sunmaz. Sizde de bu durum söz konusu. Bu nedenle tanık beyanları fazla mesai ispatı için en önemli araç haline geliyor. Ancak tanık olacak kişinin davacıyla aynı dönemde çalışması gerek.



Kaynak: Akşam Gazetesi