Sendikalı İşverene Devlet Desteği Başladı / Okan Güray Bülbül
(25.05.2017)
Türkiye'de sendikalaşma oranının %12'de kalması hükümeti harekete geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, toplu iş sözleşmesi imzalanmış işyerlerinde asgari ücret desteği 99 TL yerine...

 Türkiye'de sendikalaşma oranının %12'de kalması hükümeti harekete geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara 

göre, toplu iş sözleşmesi imzalanmış işyerlerinde asgari ücret desteği 99 TL yerine 164.7 TL olarak uygulanacak.

Ülkemizde işçi sendikaları uzunca bir süredir kan kaybı yaşıyor. Sendikalar yeni üye kaydedemedikleri gibi mevcut üyelerini de kaybediyor. İşveren sendikayı işyerine bir ortak gibi görüyor. Aksine sendikalar işyerinde işçilerin daha verimli çalışmasını sağlayan, bu sayede işverene de katkı sağlayan kurumlardır. Buna ek olarak sendikalı işçinin işyerinde kendisini güvende hissetmesi ve üretime daha fazla katkı yapması söz konusu olur.
 

İŞÇİLERİN SADECE %12'Sİ

Ancak işverenler olumsuz önyargılarını kıramadıkları için işçiler işlerinden olmamak adına sendikaya üye olamazlar. Ocak 2017 verilerine göre Türkiye’de yalnızca 1 milyon 546 bin 565 sendika üyesi işçi var. Toplam işçi sayısı ise 12 milyon 699 bin. Yani sendikalaşma oranı yalnızca yüzde 12. Öte yandan 2015'te ülkemizde sadece 1.632 toplu iş sözleşmesi imzalanmış ve bu sözleşmelerden 644 bin 985 işçi faydalanabilmiştir. Ancak hükümet bu durumu çözecek önemli bir adım attı. Buna göre, 20 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla toplu iş sözleşmesi imzalanmış ve uygulanan özel sektör işyerlerinde asgari ücret desteği 164.7 TL olarak uygulanacak. Bu sayede devlet toplu iş sözleşmesi imzalanmış işverene doğrudan maddi destek sağlamış olacak.


1 MAYIS'TAN İTİBAREN

Sendikalaşmanın önündeki engelleri bir nebze azaltacak ayrıca toplu iş sözleşmesi imzalanmış işyerlerindeki işgücü maliyetlerini düşürecek uygulama 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak şekilde uygulanmaya başlanacak. Toplu iş sözleşmesi imzalanmış işyerlerinde asgari ücret desteği 164.70 TL olacak. Bu sayede toplu iş sözleşmesi imzalanmış işyerlerinin devlet tarafından desteklenmesi amaçlanıyor. Bu uygulamayla işverenlerin sendikalara yönelik olumsuz algısı da değişebilecektir.


164 LİRAYA ÇIKARILDI

Geçtiğimiz yıl asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılmasıyla uygulanmaya başlanan asgari ücret desteği bu yıl da devam ediyor. Asgari ücret desteği kapsamındaki işçiler için işverenlere aylık 99 TL destek sağlanıyor. 3.300 TL’ye kadar prime esas kazancı bulunan işçiler için asgari ücret desteği uygulanıyor. Asgari ücret desteğiyle asgari ücretin işverene maliyeti azaltılıyor. İşte aylık 99 TL olarak uygulanan bu destek miktarı, toplu iş sözleşmesi imzalanmış ve uygulanan özel sektör işyerleri için mayıs ayından itibaren 164.70 TL olarak uygulanacak. Toplu iş sözleşmesi ile ücretleri yükselen işçiler için bu destekten yararlanılması mümkün.


Çalışma barışı ve verimliliğin simgesi

Bu uygulamanın maddi avantajının yanında işverenlerin sendikalara yönelik algısının değişmesine yönelik de katkısı olacaktır. İşverenler bu uygulama sayesinde sendikalara 'öcü' olarak bakmayı bırakabilir. Artan maliyetlerin devlet tarafından karşılanması sonrası işverenler, işyerinde verimli bir çalışma ortamının ve çalışma barışının simgesi olan sendikalarla tanışabilecek.


Fransa'yla karşılaştırma

Türkiye'deki sendikalaşma oranı çoğu kez Fransa'yla karşılaştırılır ve oranın çok da düşük olmadığı iddia edilir. Ancak Fransa’da tarım dışı çalışanların yüzde 98’i bir toplu iş sözleşmesinin içerisindedir. Özellikle Fransa ve Slovenya gibi ülkelerde sendika üyesi sayısı düşük olsa da, toplu iş sözleşmesi oranı çok yüksektir.



Kaynak: Akşam Gazetesi