Dul, Yetim Anne ve Babalar SGK’dan Bu Parayı Almayı Unutmayın / İsa Karakaş
(22.05.2019)
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere SGK, sigortalılarına birçok değişik yardımlarda bulunmaktadır...

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere SGK, sigortalılarına birçok değişik yardımlarda bulunmaktadır. Ancak çalışanlar bu yardımların farkında bile değil.

SGK’nın yapmakta olduğu yardımlardan biri de halk arasında “Cenaze Parası” olarak bilinen cenaze ödeneğidir. Ölen sigortalının yakınları bu hakkın farkında olmadığından çoğu zaman başka gerçek ve tüzel kişiler ya da belediyeler almaktadır. Bu yazımızda okuyucularımızı cenaze ödeneğinden nasıl faydalanabilecekleri hususunda bilgilendireceğiz.

Hangi hâllerde cenaze ödeneği verilmektedir?

  • İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
  • Sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü veya
  • Emeklilik (Yaşlılık) aylığı almakta iken ya da
  • Kendisi için en az 360 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken (ölüm tarihinde sigortalılık şartı gerekmemektedir),

Ölen sigortalının hak sahiplerine verilmektedir.

Cenaze ödeneğini kimler alabilir?

Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına, o da yoksa kardeşlerine verilmektedir.

Cenaze ödeneğinin eş dışında çocuklarına, ana babasına veya kardeşlerine ödenmesinde, bunlardan herhangi birinin müracaatı yeterli kabul edilerek cenaze ödeneği çocuklarına, çocuklarının olmaması hâlinde ana/babasına, bunlar da olmaması hâlinde kardeşlerine eşit olarak paylaştırılarak ödenir.

Ödeneğin sayılan kişilere ödenememesi hâlinde cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, cenaze ödeneği tutarını geçmemek üzere belgelere dayanan tutar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Nasıl alınır?

Cenaze ödeneği için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile SGK’ya başvurulması şarttır. Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmektedir. 2018 yılı için belirlenen cenaze ödeneği 594 TL iken bu ödenek 2019 yılında 716 TL’ye yükseltilmiştir.

Cenaze ödeneğini almamış olanlar sigortalının ölüm tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içinde alabilirler.

            ***

“Baş+arı: 'Baş' olmak için 'arı' gibi çalışmak gerekir.”  Mümin Sekman

“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”

Hicret Bey, "Yeni Torba Kanun"da maalesef stajyer veya çırak olarak çalışılan sürelerin emekliliğe sayılması ve başlangıç olmasına dair herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Ancak bu yönde bir düzenleme olursa her zaman olduğu gibi ilk olarak biz açıklayacağız.

Şoför sigortası zorunlu mu?

"Servis aracımız eşimin üstüne kayıtlı. Ancak araçta ben şoför olarak çalışmaktayım. Ben aynı zamanda emekliyim. Sigorta yaptırmak zorunda mıyım? Bilgi verirseniz sevinirim." Atilla Gürbağ

Atilla Bey, SGK Kanununda, işverenin ücretsiz çalışan eşinin sigortalı sayılmayacağı öngörülmüştür.

Bu itibarla, eşiniz üzerinde kayıtlı olan araçta ücret mukabili çalışmadığınız sürece sigortalı olmanız gerekli değildir.

Kapıcı dairesinde oturana SSK yapmak zorunda mıyız?

"Apartmanımıza kapıcı dairesinde oturma karşılığında kapıcılık hizmetlerini bir kişiye verdik. Hiç ücret ödemiyoruz. Sigorta yapmamız gerekir mi?" Mahmut Sarıkuş

Mahmut Bey, mevcut SGK Kanunu'na göre apartmanda çalışan kapıcıya hiç ücret ödemeseniz bile sigortalı göstermeniz gerekmektedir. Ücret ödemediğiniz için asgari ücret ödenmiş gibi SGK’ya bildirimini yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde her ay apartmanınız hakkında idari para cezası uygulanır.

            ***

Eğer ideallerin senin için önemliyse bir çözüm bulursun. Değilse bir bahane bulursun.” Ryan Blair    



Kaynak: Türkiye Gazetesi