'İş'te Yeni Dönem
(01.07.2021)
Bir yılı aşkın süredir salgın nedeniyle uygulanan kısa çalışma ve fesih yasağı dün itibarıyla sona erdi. Çalışma hayatında...

Bir yılı aşkın süredir salgın nedeniyle uygulanan kısa çalışma ve fesih yasağı dün itibarıyla sona erdi. Çalışma hayatında eski sisteme dönülürken, kamuda da istisnalar dışında dönüşümlü ve uzaktan çalışma süreci bitti.

Bugünden itibaren hem özel sektör hem kamu olmak üzere çalışma hayatında salgının izlerinin kısmen silineceği yeni bir dönem başlıyor. Kamuda esnek çalışma istisnalar dışında sona ererken, kısa çalışma ve fesih yasağı da bitti. Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 9 Mart 2020 tarihinden 16 gün sonra koronavirüs nedeniyle kolaylaştırılmış şartlarla hayata geçirilen kısa çalışma, bu süreçte çok etkin bir rol oynadı. İşyerlerinde istihdamın ve çalışanların gelirlerinin korunmasını sağlayan kısa çalışma bir yılı aşkın süredir uygulandı ve dün itibarıyla sona erdi.

GELİR GÜVENCESİYDİ

17 Nisan 2020'de kısa çalışmayı tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilen fesih yasağı ve nakdi ücret desteği ise kitlesel işsizliğin engellenmesi ve tedbirler nedeniyle kapalı olan işyerlerinde çalışanlar için gelir güvencesi amacıyla hayata geçirilmişti. Fesih yasağı da dün itibarıyla sona erdi. Bundan sonra işyerlerinde bugün itibarıyla yeni normalleşme takvimi çerçevesinde salgına yönelik alınan tedbirler çerçevesinde hareketlenmeler yaşanacaktır.

PANDEMİ SONRASINDA DA SÜRECEK

ÖZEL SEKTÖR, UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİNİ SEVDİ

Bugün başlayacak yeni dönemde, özellikle beyaz yakalıların büyük kısmı uzaktan ya da hibrit çalışmayı sürdürecek.

Eczacıbaşı Topluluğu İnsan Kaynakları Grup Başkanı Eylem Özgür: "Bu yeni düzenin gerektirdiği, yönetişim yapısını ve teknik ihtiyaçları belirleyerek işgücümüzü hibrit ve dinamik olacak şekilde yapılandırıyoruz."

TAV Havalimanları İnsan Kaynakları Grup Başkanı Hakan Öker: "Türkiye'de aşılamanın başarıyla yaygınlaşmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde kontrollü bir şekilde hibrit çalışma düzenine geçerek ofislerimizi yeniden açmayı planlıyoruz."

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel: "Biz şu an zaten hibrit çalışıyoruz. Almış olduğumuz kararlar hem kendi merkez ofisimizde hem de fabrikada devam edecek."

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram: "Eylül ayı itibarıyla hibrit modele geçmeyi planlıyoruz. Hibrit modelde, çalışma zamanımızın yüzde 40'ı ofisten, yüzde 60'ı ise uzaktan düzenlenecek."

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir: "Esnek çalışma modelimizle birlikte çalışanlarımız istedikleri kadar uzaktan istedikleri kadar da ofisten çalışabilecek."

Yapı Kredi: "Hibrit bir çalışma modeli olan 'yalın çalışma' sistemine pandemi sürecinden sonra da devam edeceğiz."

CİRO KAYBI YAŞAYAN TEKRAR BAŞVURABİLİR

İşletmelerin yeni dönemde izleyebilecekleri bazı yollar var. Bunlar şöyle:

* Sektörel ve bölgesel kriz nedeniyle kısa çalışma başvurusu yaparak işyerinde ciro kaybı ve sipariş azalması gibi durumlar ortaya konulabilir ve 3 ay daha kısa çalışmadan faydalanabilirler.

* Normal düzene geçerek faaliyetlerini sürdürebilirler.

* Uzaktan çalışmayla temkinli bir şekilde işlerini sürdürebilirler.

KAMUDA İDARİ İZİN BİTTİ

Kamuda da dün Resmi Gazete'de yayımlanan genelge sonrası dönüşümlü ve uzaktan çalışma sona erdi. 2021/13 sayılı genelgeyle kamuda 60 yaş ve üzeri çalışanlarla hamileliğin 24 ila 30. haftası arasındaki çalışanlar hariç idari izin uygulaması sonlandı. Özellikle Ankara gibi insidansın daha yüksek olduğu illerde bir süre daha uzaktan çalışma devam edebilirdi. Ancak genelge sonrası kamuda eski düzene dönülmüş oldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Tam ve kısmi kapanma dönemlerinden sonra 1 Temmuz saat 05.00'ten itibaren normalleşme dönemine geçiyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarda mesai saatleri 08.30-12.30 13.00-17.00 arasında uygulanacaktır" dedi.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi