Dikkat: Vefat Eden Emeklinin İkramiye Farkını Yakınları Alır / Okan Güray Bülbül
(12.01.2018)
7 bin 500 liraya kadar çıkabilen ikramiye farkları için emeklilerin 29 Ocak tarihine kadar SGK’ya başvurması gerekiyor. Ancak memur emeklisi hayatını kaybetmişse, geride kalan hak sahipleri...

7 bin 500 liraya kadar çıkabilen ikramiye farkları için emeklilerin 29 Ocak tarihine kadar SGK’ya başvurması gerekiyor. Ancak memur emeklisi hayatını kaybetmişse, geride kalan hak sahipleri ikramiye farkı alabiliyor.

Soru: Babam 40 yıllık memuriyet sonrası emekli olmuştu. İki yıl önce vefat etti. 30 yılın üzerindeki hizmetleri için ikramiye farkı alabileceğimiz söylendi. Nereye başvuru yapmamız gerekiyor?

NASIL BAŞVURULUYOR?

Cevap: 29 Ocak 2018 tarihine kadar ikramiye farkları için SGK’ya başvurulması gerekiyor. Yapılan başvurular sonrasında ödenecek ikramiye farkları hesaplanıyor ve bu kişilere veya hak sahiplerine ikramiye farkları ödeniyor. Dolayısıyla yalnızca memur emeklileri değil, eğer memur emeklisi hayatını kaybetmişse geride kalan hak sahipleri de ikramiye farkı alabiliyor.

Başvuruların Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na yapılması gerekiyor. Bizzat başvuru yapılacaksa Sağlık Mah. Mithatpaşa Cad. No:7, 06520 Sıhhıye/Çankaya/Ankara adresine, posta yoluyla başvuru yapılacaksa Namık Kemal Mah. Millî Müdafaa Cd. No:24 06420 Çankaya/Ankara adresine başvuruların yapılması gerekiyor.

FAZLA MASAİYİ MAHKEMEDE İSPATLAMAK GEREKİYOR

Soru: Her ay 10-12 saat fazla mesai yapıyorum. Ancak işveren bordroları imzalatmadan maaş ödemiyor. Fazla mesailerimi davayla nasıl kanıtlayabilirim?

Cevap: Bordroda olmayan fazla mesainin yapılmış olduğunun işçi tarafından ispat edilmesi halinde işçi yine de fazla mesaiye hak kazanır. İşçi mahkemeye başvurarak giriş çıkışları gösteren kayıtların istenmesini talep edebilir.

GELİR TESTİNE GİRMEYE GEREK KALMADI

Soru: Önümüzdeki ay işyerinden ayrılacağım. Eşim devlet memuru. İşten ayrıldıktan sonra gelir testine girmem gerekiyor mu?

SAĞLIKTAN YARARLANABİLİR

Cevap: İşten ayrılmadan önceki bir yılda en az 90 gün prim ödenmişse, işten ayrıldıktan sonraki 100 gün sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Diğer yandan 100 günün sonunda eşiniz çalıştığı için gelir testi yaptırmanıza gerek yok. Eşinizin üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

KADROYA GİRME HAKKINIZ VAR

Soru: İSPARK AŞ.’de taşeron temizlik işçisiyim. KHK’dan yararlanabiliyor muyum?

Cevap: KHK ile getirilen kadro hakkından sizin de yararlanma hakkınız bulunuyor. İhalenin personel çalıştırılmasına dayalı olması halinde kadro hakkı söz konusu. Siz de belediyenin şirketlerinde istihdam edilmeye başlanacaksınız. Belediyenin birden fazla şirketi olmayacak tek bir şirket altında çalıştırılma söz konusu olacak.

ÖNCE ARABULUCUYA GİDİLMESİ ŞART

Soru: İşveren beni işten çıkarttı ve tazminatımı ödemedi. Önce arabulucuya mı gitmek zorundayım?

Cevap: Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması şart. Adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yapmanız gerekiyor. Arabuluculuk sürecinde işverenle anlaşamazsanız arabulucu tutanak altına alacak ve dava sürecine geçilecek. Ancak işverenden arabuluculuk toplantısına katılmazsa dava sonucunda kısmen ya da tamamen haklı çıksa dahi yargılama giderlerinin tamamından sorumlu olacak.



Kaynak: Akşam Gazetesi