İstifa Eden Memur İkramiye Alır Mı? / Arif Temir
(13.03.2018)
Devlet memurları çeşitli sebeplerle görevlerinden kendi istekleri ile ayrılabiliyorlar. Memurlar görevlerinden istifa edip ayrıldıklarında memur olarak çalıştıkları sürelerin ikramiyelerini...

Devlet memurları çeşitli sebeplerle görevlerinden kendi istekleri ile ayrılabiliyorlar. Memurlar görevlerinden istifa edip ayrıldıklarında memur olarak çalıştıkları sürelerin   ikramiyelerini alabiliyorlar. Ancak bunun belirli şartları var. Bu şartları istifa eden memurların sağlamış olması gerekiyor. 

Bazı istisnalar var

İstifa eden memurların emekli ikramiyesine hak kazanmaları 1475 sayılı(Eski) İş Kanununu 14.maddesinde düzenlenen kıdem tazminatına hak kazanma koşulana bağlı. Buna göre memurluktan kendi isteği ile ayrılıp 5510 sayılı Kanunun  4/a-b(eski SSK, Bağ-Kur) statüsünde emekli olanların memurlukta geçen çalışmalarına karşılık emekli ikramiyesi ödenebilmesi, bu kapsamdaki çalışmalarının 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma koşullarına uygun olarak sona ermiş olmasına göre değişmektedir. 

Devlet memurluğundan ayrılıp Bağ-Kur’dan veya SSK’dan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı bağlananların memurlukta geçen çalışma sürelerinin ikramiyesini alabilmeleri için aşağıdaki koşulları sağlamış olmaları gerekiyor. 

Buna göre; 

- Evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde isteği ile ayrılan kadın, 

- Muvazzaf askerlik görevi nedeniyle isteği ile ayrılan erkek, 

- 8.9.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayıp, bu tarihten sonra 15 yıl sigortalılık süresine ve 3600 prim ödeme gün sayısına sahipken ayrılan, 

-8.9.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayıp 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün sayısına sahipken veya sadece 7000 prim ödeme gün sayısına sahipken ayrılan, 

-Emekli, malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanarak ya da toptan ödeme yapılarak ayrılan, 

İkramiye ödeniyor

Sigortalılara emekli ikramiyesi ödenmektedir. 

Örnek: Mehmet Bey,  Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okulda öğretmen olarak  8 yıl çalıştıktan sonra askere gidiyor. Askerlik dönüşünde memuriyete geri dönmeyerek. 5510 sayılı Kanunun 4/b(Eski Bağ-Kur’lu) olarak bir işyeri açıyor. Mehmet  Bey, emekli olduğunda öğretmen olarak  çalıştığı 8 yıllık sürenin ikramiyesini alır. 

Örnek: Ayşe Hanım, 4 yıllık Devlet memuru iken evlenmiş ve evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde görevinden evlilik nedeniyle ayrılmıştır.  Ayşe Hanım daha sonra özel bir işyerinde iş bularak çalışmış ve 5510 sayılı Kanunun 4/a(Eski SSK’lı ) olarak emekli olmuştur. Bu durumda Ayşe Hanım, daha önce memurlukta geçen 4 yıllık çalışmasının karşılığı olan ikramiyesini alır. 



Kaynak: Güneş Gazetesi