Doğum İzni Sonrası Görevimi Değiştirdiler / Hüseyin İrfan Fırat
(11.02.2020)
SORU: SGK’ye tabi bir işyerinde ihracat operasyon şefi olarak çalışıyordum. Geçen yıl doğum yaptım ve doğum tarihinden...

SORU: SGK’ye tabi bir işyerinde ihracat operasyon şefi olarak çalışıyordum. Geçen yıl doğum yaptım ve doğum tarihinden itibaren 4 ay ücretsiz doğum izni aldım. Doğum öncesi ve sonrası izinlerimi de kullandım. Geçen hafta yeniden işbaşı yapmak için işyerime gittim. İlk gün ‘Şu anda masan, bilgisayarın hazır değil’ dendi, akşama kadar bekledim. İkinci gün benim arzum dışında müşteri temsilcisi olarak başka bir bölümde çalışmaya zorlandım.

Kabul etmek istemediğimi söyledim, çok kaba bir tavır ve tehditle karşılaştım. ‘Pazartesi günü kesinlikle burada başlayacaksın ve müşteri temsilcisi olarak çalışacaksın’ dendi. Ben kendi işimde çalışmak istiyorum, bunun için küçücük bebeğimi bıraktım; fakat tazminatımı vermemek için benim istifa etmemi istiyorlar. Yaklaşık iki buçuk yıl çalışmışlığım var bu şirkette ve hakkımı kaybetmek istemiyorum, nasıl bir yol izleyebilirim?

YANIT: Ülkemizde kadın çalışanlara özellikle doğum sonrası uygulanan sistematik bir istifaya zorlama operasyonu ile karşı karşıya olduğunuz anlaşılıyor. Ancak şunu hemen belirtelim, işveren tek taraflı bir karar ile ve objektif bir neden olmaksızın işçinin görevini değiştiremez. Bu tür bir değişikliğin olabilmesi ancak tarafların (işçi-işveren) mutabakatı ile mümkündür. Konuyu düzenleyen İş Kanunu’nun ilgili maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

Madde 22: İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşçi bu durumda 17. ile 21. madde hükümlerine göre dava açabilir. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

Madde metninden de anlaşılabileceği gibi işveren bu tür bir önemli değişikliği önce işçiye yazılı olarak bildirmek ve onun yanıtını beklemek durumundadır. İşçi 6 işgünü içinde bu değişikliği kabul etmediği takdirde bu değişiklik işçiyi bağlamayacaktır. Dolayısı ile size yapılmak istenilen görev değişikliğini kabul etmek gibi bir zorunluluğunuz yoktur. İşveren bu konuda ısrarcı davranırsa iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatınızı talep ederek işinizden ayrılabilirsiniz.

Bir Çağrımız Var
Az önce okuduğunuz haber, bağımsız bir medya organı tarafından size sunuldu.
Bağımsız gazetecilik; sermayeye karşı halkı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, savaşlara karşı barışı, piyasacılığa karşı temel hakları, talana karşı doğayı, erkek şiddetine karşı kadınları, istismara karşı çocukları savunmanın olmazsa olmaz koşuludur.
Siz de gerçeğin sesini yükseltmek adına sorumluluk almak istiyorsanız, sadece birkaç dakikanızı ayırarak BirGün’e abone olabilir ve ‘#BirGünBenim’ diyebilirsiniz.
Şimdiden sonsuz teşekkürler…
BirGün bizim; hepimizin.



Kaynak: Birgün Net