'Kısa Çalışma'da Prim Düştü, İşveren İşçi Çıkaramayacak / Okan Güray Bülbül
(27.03.2020)
İşçi ve işvereni zor zamanlarda koruyan ‘kısa çalışma ödeneği’nde şartlar esnetildi. Yeni düzenlemeyle işçi için son...

İşçi ve işvereni zor zamanlarda koruyan ‘kısa çalışma ödeneği’nde şartlar esnetildi. Yeni düzenlemeyle işçi için son 3 yılda 600 gün prim şartı 450’ye indirildi. 2 ay önce iş değiştirenler de ödenek alabilecek.

Kısa çalışma ödeneği, zor zamanlarda işverenin işçisini kaybetmemesi, işçinin de gelirinin bir nebze korunması sağlayan bir uygulamadır. Koronavirüs nedeniyle daha çok işçinin ödenek almasını sağlayacak düzenlemeler salı gecesi yasalaştı. Bu sayede hem daha çok işçi kısa çalışma ödeneği alabilecek, hem de işverenler bu süreçte işçilerini kaybetmeyecek. Kısa çalışma uygulamasında işyerinin zorunlu nedenle kapatılması halinde son 3 yılda en az 600 gün çalışmış ve son 120 gündür iş sözleşmesi devam eden işçilere kısa çalışma ödeneği veriliyordu. Bu şart değiştirildi, artık 3 yılda en az 450 gün çalışması olan işçiler bu ödeneği alabilecek.

İŞSİZLİK MAAŞI ETKİLEMEZ

Son 120 gündür iş sözleşmesinin devam etmesi şartı da 60 güne indirildi. Bir diğer değişiklik ise işsizlik maaşı aldıktan sonra yeni bir işe girenleri ilgilendiriyor. 10 ay işsizlik maaşı alma hakkına sahip olan ancak 7 ay işsizlik maaşı aldıktan sonra yeni bir işe giren işçi de kısa çalışma ödeneği alabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİYE 3 AY 1.752 LİRA

1. Kısa çalışmaya çalışan da başvurabilir mi? Kısa çalışmaya işçiler değil işverenler başvurabilir.

2. İşverenim başvurmuş, adımın listede olup olmadığını öğrenebilir miyim? İşçiler bu konuda işverenlerinden bilgi talep edebilir.

3. Ne kadar ödeme alacağımı nasıl hesaplayabilirim? Kısa çalışma ödeneği son 12 aydaki ortalama prime esas kazancın yani SGK’ya bildirilen rakamın yüzde 60’dır. Son 12 aydır asgari ücretle çalışan bir işçi damga vergisi kesintisi sonrası 1.752 TL alabilir. Ödenek asgari ücretin yüzde 150’sini geçemediği için en fazla 4.380 TL olarak ödeniyor.

4. Ödeneği ne zaman alabilirim? Ödenek, İŞKUR’un kısa çalışma ödeneğini onayladığı tarihten itibaren hesaplanarak bir sonraki ayın 5’inde ödenecek.

5. İşveren banka hesabımıza mı yatıracak? Ödenek, doğrudan işçilere ödenecek. İşçilere PTT Bank hesabıyla ödeme yapacak.

6. Kısa çalışma ödeneği ne zamandan başlanarak hesaplanacak? Örneğin 16 Mart itibarıyla başvurulmuşsa, 16 – 23 Mart dönemine ilişkin bir haftalık ücretin yarısı işveren tarafından nisan ayının ilk haftası ödenecek. İşçi 23 Mart’tan itibaren hesaplanan kısa çalışma ödeneğini 5 Nisan’da alabilecek.

7. Bu süreçte SGK primim yatacak mı? Kısa çalışma ödeneği alınan süreler için emeklilik primi yatmaz ancak genel sağlık sigortası primi yatırılıyor.

8. Uzaktan çalışmada da işveren başvurabilir mi? Başvuramaz.

GELİRLERİ KORUNACAK

Düzenlemeyle kısa çalışma talebi kabul edilen işverenlerin, bu süre boyunca işçi çıkarmamaları gerekiyor. İşverene yalnızca ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketler nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilmesi hakkı tanınmış durumda. Düzenlemeyle çalışanların üç ay süreyle gelirleri bir miktar korunacak, işverenler de işçilerini kaybetmemiş olacak.

1 ÇALIŞANI OLAN DA YARARLANABİLİR, BAŞVURU ‘E-POSTA’YLA YAPILACAK

Uygulamaya başvurmak için gerekli bir çalışan sayısı söz konusu değil. Bir kişinin çalıştığı işyerinde bile kısa çalışmaya başvurulabilir. Kısa çalışma için ya mağazanın tamamen kapatılması ya da çalışma süresinin azaltılması gerekiyor. Başvurular İŞKUR hizmet merkezine e-postayla yapılacak. İşverenler talep formunu ve işçilerine ilişkin bilgileri İŞKUR’a iletecek. Değerlendirme yapıldıktan sonra işverene yine e – postayla çalışma talebiyle ilgili onay verildiği bildirilecek.



Kaynak: Akşam Gazetesi