İşçi Çalıştırmanın Dayanılmaz Cazibesi SGK Teşvikleri 14’ü Buldu / İsa Karakaş
(11.03.2019)
En son yürürlüğe konan süper teşvik ile SGK aracılığıyla yürütülen desteklerin sayısı tam 14’e kadar çıktı. İstihdamın...

En son yürürlüğe konan süper teşvik ile SGK aracılığıyla yürütülen desteklerin sayısı tam 14’e kadar çıktı.

İstihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması, mesleği olmayan işsizlerin meslek sahibi yapılması, iş gücünün verimliliğinin artırılması, stratejik sektörlerin desteklenmesi, işverenleri ve üretimi desteklemek amacıyla devlet destekleri ve teşvik programları hayati öneme sahip bulunmaktadır.

Küresel bazda ekonomilerin bütünleşmesi, artan ticaret savaşları ile istihdamın artırılmasının gittikçe güçleşmesi ile birlikte özellikle son 10 yılda tüm iş yerlerine her yıl artan oranda çok çeşitli cazip teşvik ve destekler uygulanmaya başlandı. Bir yandan geri kalmış şehirleri bölgeleri kalkındırmaya yönelik teşvikler, diğer yandan ilk defa çalışmaya başlayacak tecrübesiz gençlere, kadınlara, engelliler ile diğer dezavantajlı gruplar unutulmadı. Diğer yandan iş yerlerinde güvenli ortamların oluşturulması için iş kazası olmayan iş yerlerine destek sağlanmaya başlandı.

Aynı anda birden fazla teşvikten faydalanmak mümkün 

2019 yılından itibaren geçerli olmak üzere yeni teşvikler yürürlüğe kondu. Aşağıda sıraladığımız teşviklerden aynı anda 2 veya 3’ünden faydalanmak mümkün olmaktadır.

Örneğin 3 yıldan beri iş kazası olmayan çok tehlikeli bir iş yerinden hem iş kazası desteğinden, hem de 5 puan teşviki ile duruma göre başka bir teşvikten daha faydalanmak mümkündür. Bu teşvik uygulamaları;

  • Malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri işveren hissesi 5 puanlık indirim,
  • Genel sağlık sigortası işveren hissesi 5 puanlık indirim,
  • 51 il ile Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları işveren hissesi ilave altı puanlık indirim,
  • Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararlara istinaden sigorta primi işveren hissesi/sigortalı hissesi desteği,
  • İşsizlik ödeneği alanların istihdamı hâlinde sigorta primi sigortalı ve işveren hissesi teşviki,
  • Gençlerin, kadınların ve mesleki belge sahibi olanların istihdamı hâlinde sigorta primi işveren hissesi desteği,
  • İşbaşı eğitim programını tamamlayanların istihdamı hâlinde sigorta primi işveren hissesi desteği,
  • İlave istihdama bağlı prim desteği,
  • Engelli sigortalı istihdamı hâlinde sigorta primi işveren hissesi teşviki,
  • Araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik sigorta primi desteği,
  • Kültür yatırımları ve girişimlerinin desteklenmesine yönelik sigorta primi teşviki,
  • Sosyal hizmetlerden faydalananların istihdamı hâlinde prim teşviki,
  • İş kazası olmayan çok tehlikeli iş yerlerine yönelik destek ve; en son yürürlüğe konan 3 aylık süper teşvik ile birlikte SGK eliyle yürütülen desteklerin sayısı 14’ü bulmuş oldu.

               ***

“Her düşüncenin bir frekansı vardır. Düşünceler manyetik enerji gönderirler”  Rhonda Byronde

"Başın düşerse dara isa KARAKAŞ’ı ara"

Halil Yavuz Bey, emeklilik ikramiyesi için öncelikle tüm emeklilik şartlarının yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Başka bir deyişle emekli aylığına henüz hak kazanmamış olanlar emeklilik ikramiyesi talebinde bulunsa bile SGK ödemez…  

Kıdem tazminatı için gereken emeklilik şartları

"İsa Bey, 2001 Temmuz ayı itibarıyla Bağ-Kur başlangıcım; 8.5 yıl boşluk vermeden SSK sigortalı işe başladım. Hâlen çalışıyorum. 3600’den yararlanamıyor muyum? Tazminat almak için hangi şartlara tabiyim?" Hasan Hüseyin Cihan

Hasan Bey, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün primi gerekçe göstermek suretiyle istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün primi doldurmanız hâlinde istifa ederseniz kıdem tazminatı alabilirsiniz.

               ***
Özge Özdemir Hanım, genel olarak yetim aylığı alan kız çocukları çalışmaya başlamaları ya da evlenmeleri hâlinde yetim aylıklıkları kesilmektedir. Ancak Emekli Sandığına tabi anne ya da babadan yetim aylığı alan kızlar SSK ya da Bağ-Kur kapsamında çalışırlarsa bu aylıkları kesilmez.

               ***
Müslüm Arslan Bey, SGK'dan malulen emeklilik; en az %60 oranında çalışma gücünde kayıp olanlar içindir. Babanız yeterli primi varsa %40 raporla engelli emekliliği için SGK’ya başvuruda bulunabilir.

             ***
“Yapabileceğini düşünen yapabilir, yapamayacağını düşünen yapamaz. Bu değişmez ve tartışılmaz bir kuraldır.”  Pablo Picasso



Kaynak: Türkiye Gazetesi