Bedelli Askerlik Yapan Tazminatsız Çıkarılamaz / Okan Güray Bülbül
(11.10.2018)
Bedelli askerlik için işyerinden ayrılacak işçiye ücretsiz izin veriliyor. Ancak işçinin kıdem tazminatı hak ettiği yönündeki düzenleme de halen varlığını koruyor. Yani işveren bunu istifa sayıp...

Bedelli askerlik için işyerinden ayrılacak işçiye ücretsiz izin veriliyor. Ancak işçinin kıdem tazminatı hak ettiği yönündeki düzenleme de halen varlığını koruyor. Yani işveren bunu istifa sayıp, kıdem tazminatı vermeden çıkaramaz.

Soru: Dört yıldır özel bir şirkette çalışıyorum, noter kanalıyla askerlik sebebiyle ayrıldığımı belirtip, sevk belgemle gönderdim. İşveren ise kıdem tazminatına hakkın yok dedikten sonra beni ‘03’ koduyla istifa olarak işten çıkarmış. Hem tazminat alamıyorum, hem de askerlikten sonra işsizlik maaşım da yandı. Ne yapmalıyım? (Asım Emlek)

İŞSİZLİK MAAŞI ALINABİLİR

Cevap: Bedelli askerlik için işçilere işveren tarafından ücretsiz izin verilmesi yönünde düzenleme yapılmış durumda. Ancak askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı hak ettiği yönündeki düzenleme de halen 1475 sayılı İş Kanunu’nda varlığını koruyor. Yapmanız gereken, yaptığınız bildirimin askerlik nedeniyle işten ayrılma olduğu, istifa niteliği taşımadığı ve bu nedenle kıdem tazminatınızın ödenmesi gerektiği iddiasıyla önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamamanız halinde dava açmanız gerekecektir. Haklı bulunmanız halinde çıkış kodunuz değiştirilecek ve bedelli askerlikten sonra hak etmişseniz işsizlik maaşı alabileceksiniz.

Emekli Sandığı daha avantajlı

Soru: 1971 doğumluyum (18 ay askerlik yaptım). 1987 ilk SSK sigorta başlangıcım. 2011’de memur olup Emekli Sandığı’na geçtim. Toplam SSK ödenmiş gün sayım 5159. Emekli Sandığı gün sayım 2610. Kurumumun özlüğü ne zaman emekli olurum diye sorduğumda bana 57 yaşında dediler. Ama bugün devlet memurluğundan istifa etsen SSK’dan emekli olabilirsin dediler. Açıkçası kafam karıştı. SSK’dan emekli olmak mı avantajlı, Emekli Sandığı’ndan mı? (Ersin Adıgüzel)

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YAPIN

Cevap: 5.159 prim gününüzün tamamının 23 Mayıs 2002 öncesi olduğunu varsayarsak Emekli Sandığı’ndan 51 yaşında emekli olabilirsiniz. SSK’dan ise 50 yaşınızda. SSK size bir yıl erken emekli olma şansını doğurur. SSK hizmet birleştirmesi dilekçesi vererek çalıştığınız kuruma hizmet birleştirmesi yapın. Emekli Sandığı’ndan emekli olmak daha avantajlıdır.

1 yıl içinde istifa kadınlara özel

Soru: 6 senedir devlet hastanesinde taşeron çalışıyorum. Son 1 senedir kadroya geçtim ve evlendim. İşten ayrılırsam eğer 6 senelik tazminatımı alıyor muyum, yoksa kadroya geçtim diye yalnızca bir yıllık tazminatımı mı alacağım? (Şenol Aksu)

Cevap: Kamudaki sürenin tamamı için kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ancak evlilik nedeniyle bir yıl içinde istifa ederek kıdem tazminatını alma hakkı yalnızca kadınlara tanınan bir haktır. Dolayısıyla bu sebeple istifa ederseniz kıdem tazminatınızı alamazsınız.

Babaanneye de ölüm aylığı alma hakkı doğdu, SGK'ya başvurun

Soru: Babam 2005’te vefat etti. Anneme, erkek kardeşime ve bana aylık bağlandı. Ben evlenince aylık kesildi. Babaanneme de aylık bağlanması için talepte bulunmuştuk ancak reddedilmişti. Şimdi SGK’ya başvurursak bağlanabileceğini duyduk. Bu doğru mu?

Cevap: Ölen sigortalı nedeniyle hak sahibi haline gelen bir anne-baba SGK’ya başvurup kendisine aylık bağlanmasını talep ederse, SGK 1 Ekim 2008 sonrasında aranan kriterlere bakarak karar veriyor. Babaanneniz SGK’ya başvurursa kendisine aylık bağlanıp bağlanmayacağı 1 Ekim 2008 sonrası kriterlere göre belirlenecek. Artan hisse kalmışsa babaanneniz diğer çocuklarından bağlanan ölüm aylığı hariç, emekli veya dul aylığı almıyorsa ve geliri 1.450,91 TL’nin altındaysa çocuğundan ölüm aylığı alabilir.



Kaynak: Akşam Gazetesi