Bu Yıl Devlet 30'dan Fazla Karşılıksız Maaş ve Sosyal Yardımda Bulunacak / İsa Karakaş
(25.01.2020)
Emekli maaşı ve sigortası olmayan, işsiz ve geliri olmayanlar, öğrenciler ile toplumun hemen hemen tüm kesimlerinde...

Emekli maaşı ve sigortası olmayan, işsiz ve geliri olmayanlar, öğrenciler ile toplumun hemen hemen tüm kesimlerinde bulunan muhtaç vatandaşlara yönelik devletin çok çeşitli sosyal yardımları bulunmaktadır. Öyle ki hâlen 30’u aşkın sosyal yardım çeşidi uygulanmaktadır.

Yapılan yardımlar arasında eğitim ve sağlık yardımları, özel amaçlı yardımlar, aile yardımları ve yabancılara yönelik yardımlar da yer almaktadır.

Bu kapsamda geçen yıl bütçeden 62 milyar TL’yi aşan harcamalar yapılmıştır. Bu yıl yapılacak yardımlar ise bu rakamın çok üstünde olacaktır.

Bu yardımlara başvurmak için öyle düşündüğünüz gibi çok sayıda evrak ve belge istenmiyor. Sadece kimlik belgesi ile ikamet edilen yerdeki il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmek yeterli bulunmaktadır.

Sigortasız yaşlılara her ay 672,81 TL ödenecek

Devlet, emekliliği bulunmayan yaşlı vatandaşlara herhangi bir sigorta primi ödemesine gerek kalmadan sosyal yardımlar yapmaktadır.

Bunun için hiç çalışmanız yoksa daha doğrusu SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı priminiz yoksa ya da emeklilik için yeterli primlerinizin olmaması nedeniyle SGK’dan emekli olamıyorsanız üzülmeyin bunun da yolu var. 65 yaşına gelmiş iseniz kadın-erkek fark etmiyor. Kendiniz ile eşinizin ortalama geliri 701,32 TL’den az ise bu aylığı her ay alabilirsiniz.

Kadın ve asker ailelerine yapılan yardımlar

Eşi vefat etmiş kadınlara da muhtaçlıkları ve şartları sağlama durumları devam ettiği süre içerisinde aylık 275 TL olmak üzere PTT aracılığıyla 2 aylık periyotlarla 550 TL düzenli nakdî yardım verilmektedir.

Zorunlu askerlik hizmetini yürüten er ve erbaşların ihtiyaç sahibi ailelerine de 2 aylık periyotlarla 550 TL iki ayda bir PTT aracılığıyla ödenmektedir.

Askere giden kişi evli ise, programdan resmî nikâhlı eşi faydalandırılır. Askere giden kişi bekâr ise başvuru önceliği annenindir; anne hayatta değil ise baba başvuruda bulunabilir.

Sağlıktan bedava faydalanma imkânı

Yine yapılacak gelir testi sonucu geliri 701,32 TL’den az olanlar bedava SGK’nın sağlık yardımlarından da faydalanma imkânı tanınmaktadır.

Kişinin yaşlılık ya da hastalık nedeniyle bizzat başvurma imkânı yoksa ailesinden 18 yaş üstü bir aile bireyi de onun yerine başvurabilir.

Sağlık için nakdî yardım

Sosyal güvencesi olmayan, fakir ve muhtaç durumda bulunan ailelere çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri, anne adaylarının ise hamilelik süresince sağlık kontrolüne gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları şartıyla bazı yardımlar daha yapılmaktadır. Bu bağlamda doğumun hastanede yapılması hâlinde tek seferlik 75 TL, gebelik döneminde anne için aylık 35 TL, çocuk için aylık 35 TL 12 ay boyunca 2 ayda bir toplu ödeme yapılmaktadır.

Engelli yakını aylığı

Bu aylık 18 yaş altı engelliler için yapılmaktadır. Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri 701,32 TL’den az olan kişilere yapılır.

%40 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşların, 18 yaş üstü aile bireyleri başvuruda bulunabilir. Aylık 537,09 TL olarak yapılmaktadır. Sağlık raporu şartı aranmaktadır.

Kronik hastalara 1.460,61 TL

Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için geliştirilmiş düzenli nakdî yardım programıdır. Bu yardımlara tüberküloz veya SSPE hastası olan kişi veya hastaya bakmakla yükümlü kişiler başvurabilir.

Anılan vakıf mütevelli heyeti tarafından onaylanan ve Halk Sağlığı Yönetim Sisteminden hastalık bilgileri alınan kişiler bu yardımlardan faydalanabilir. Hastalardan; diğer yardımlardan da genel olarak muhtaçlık kriteri ve resmî ikametgâhın bulunduğu il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru gerekmektedir. Başvuran hastalardan evrak talep edilmemektedir.

1200 TL terör zararı yardımı

Terör olaylarından etkilenen fakir ve muhtaç durumda bulunan kişilerin acil gıda, giyim, yol, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçları kapsamında yapılan yardımlardır.

Yapılacak yardım tutarı başvuruda bulunulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir. Usul ve esaslara göre hane başı yapılan yardım tutarı aylık 1.200 TL'ye kadar ulaşmaktadır.

805 TL’ye varan engelli aylığı

Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri 701,32 TL’den az olan engelli kişilere yapılmaktadır. Bunun için en az %40 ve üstü engelli raporu olan vatandaşlar faydalanabilmektedir. Bu yardım her ay;

  • %40-%69 için 537,09 TL
  • %70 ve üzeri engelli olanlar için ise 805,62 TL’dir.

Diğer sosyal yardımları öğrenmek ve başvurmak için ikamet ettiğiniz il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat edebilirsiniz.

             ***

“Kendi ışığına güvenen, başkasının parlamasından rahatsızlık duymaz.” V. Hugo



Kaynak: Türkiye Gazetesi