Tazminat Koşulları / Ali Şerbetçi
(01.09.2014)
Hamileliğim riskli. Bununla ilgili sağlık kurulu raporum da bulunuyor. Tazminatımı alarak işten ayrılmam mümkün mü? A.A. İş Kanunu'na göre hamilelik nedeniyle iş sözleşmesinin sona erdirilmesi...

 Hamileliğim riskli. Bununla ilgili sağlık kurulu raporum da bulunuyor. Tazminatımı alarak işten ayrılmam mümkün mü? A.A. 

İş Kanunu'na göre hamilelik nedeniyle iş sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıdem tazminatı ödenmez. Ancak evleneli bir yılı doldurmamış iseniz iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alabilirsiniz. Evleneli bir yıldan fazla olmuş ise kıdem tazminatını alarak işten ayrılamazsınız.
Hamileliliğiniz riskli ise bunu doktor raporu ile belgeleyerek, kanuni izinlere ilaveten rapor kullanabilirsiniz. 

Bir ilaç şirketinde çalışmaktayken kendi isteğimle istifa ettim. İstifa mektubumu insan kaynakları departmanına tek kopya olarak elden verdim. Şirketin bu istifayı kabul etmeme gibi bir lüksü var mı? İşverenin istifa karşısında bir yaptırımı var mı? Y.R.

İş Kanunu'na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü bulunmaktadır. İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ayla 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmesini sona erdireceğini karşı tarafa bildirimde bulunmakla yükümlüdürler.
Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse bu süreler kadarki ücretleri karşı taraftan talep edebilirler. Bu nedenle işvereninizin sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır. Ayrıca, işe başlarken yapmış olduğunuz sözleşmede işi haklı bir neden olmaksızın bırakmanız halinde herhangi bir cezai şart konulmuş ise örneğin sizi eğitime göndermiş bunun masrafını işveren karşılamış ise bu yapmış olduğu masrafları aradan makul bir süre geçmeden işten ayrılmış iseniz bunu da sizden yasal olarak talep edebilir. 

Kamuya bağlı bir kuruluşta çalışmaktayım. Aynı işyerinde çalışmakta olan eşimden ailevi problemler nedeni ile boşandık.
Boşandıktan 7 ay sonra, eski eşim vefat etti. İki çocuğumuz var. Ölen boşandığım eşimden ölüm maaşı alabilir miyim? S.A.


Eşin ölen diğer eşten ölüm aylığı ya da başka değişle dul aylığı alabilmesi için ölmüş olan eş ile ölüm tarihi itibariyle Medeni Kanunumu'za göre evli veya boşanmamış olması gerekmektedir. Bu nedenle tarafınıza ölen eski eşinizden dolayı ölüm aylığı bağlanmaz.
Ancak, ölen eşinizden olma çocuklarınız ölüm aylığı şartlarını taşıyorsa babalarından yetim aylığına hak kazanırlar ve çocuklarınıza yetim aylığı bağlanır. Eğer çocuklarınız 18 yaşından ufak ise vasi gerekeceğinden siz vasisi olarak mahkeme kararına gerek olmadan çocuklarınıza verilecek aylığı alabilirsiniz.



Kaynak: Takvim Gazetesi