Kimler Emlak Vergisi Ödemez? / Nedim Türkmen
(26.05.2017)
Ülkemizde 1986 yılından bu yana belediyelerce tarh ve tahsil edilen bir servet vergisi olan emlak vergisinin, 2017 yılı 1.taksitinin ödeme süresi 31 Mayıs 2017'de bitiyor. Emlak vergisi...

 Ülkemizde 1986 yılından bu yana belediyelerce tarh ve tahsil edilen bir servet vergisi olan emlak vergisinin, 2017 yılı 1.taksitinin ödeme süresi 31 Mayıs 2017'de bitiyor. Emlak vergisi mükellefleri bu tarihe kadar 1.taksiti ödemedikleri takdirde, aylık %1.40 oranında gecikme zammı ödeyeceklerdir.

Bilindiği üzere; arsa, arazi ve bina sahipleri yıllık olarak emlak vergisi mükellefleridir. Emlak vergisine esas arsa birim metrekare bedelleri, 4 yılda bir takdir komisyonlarınca tespit edilmektedir. En son 2014 yılında bu tespit yapılmıştır, 2018 yılında tekrar cari değerler ile arsa metrekare birim fiyatları belirlenecektir.

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Konut sahibi olan bir kişinin, emlak vergisi mükellefi olmasından daha doğal bir durum yoktur. Emlak Vergisi Kanunu'nun 8.maddesi ile Bakanlar Kurulu'na bazı kişiler için, emlak vergisi oranını sıfır olarak belirleme yetkisi verilmiştir. Bakanlar Kurulu bu yetkisini bazı kişiler için kullanmıştır. Bakanlar Kurulu Kararı'nda belirtilen kişiler; emlak vergisi mükellefi olmalarına rağmen, indirimli vergi oranına (sıfır oran) tabidirler.
Buna göre; Türkiye'de brüt yüzölçümü 200 m2'yi geçmeyen, tek meskeni olan veya tek meskeninin intifa hakkına sahip bulunan;
1- Gaziler,
2- Şehitlerin dul ve yetimleri,
3- Engelliler,
4- Hiç geliri olmayan ev hanımı ve işsizler,
5- Kanunla kurulan Sosyal Güvenlik Kurumları'ndan (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-kur emeklileri) aldığı aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
indirimli vergi oranından (sıfır oran) faydalanacaklardır.
Yukarıdaki şartları taşıyan kişilerin konutun bağlı bulunduğu belediyeye bir dilekçe ile beyan ve taahhütte bulunmaları yeterlidir.

İNDİRİMLİ BİNA VERGİSİ (SIFIR ORANLI) UYGULAMASININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?

– Ev hanımları, emekli ve işsizlerin brüt 200 metrekarenin altında tek konutları varsa; hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir türde bir gelirlerinin olmaması gerekmektedir. Hiç geliri olmamanın bir istisnası mevcuttur. Buna göre; 2016 yılı içinde elde edilen ve 30.000-TL' yi geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri ( faiz geliri, borsa kazançları, devlet tahvili gelirleri vb. gibi ) bu hükmün istisnası içinde değerlendirilecektir.
– Engelliler, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin vergi indiriminden yararlanabilmesi için; herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranılmayacaktır.
– Emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayan emekli; meskenini kiraya verip, kendisi de kirada oturması halinde, sıfır oran avantajından yararlanmaya devam edecektir. Kat irtifaklı arsa tapusu olan ev için de, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından faydalanılabilir. Bu avantaj için, binaya ait iskân belgesinin alınması şartı yoktur.
– İndirimli vergi oranının uygulanması için, meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Ancak emeklinin kendisine ait tek mülkü; yazlık, dağ evi, yayla evi vb. evler ise bu avantajdan yararlanılamaz. Kişi, o evde yılın tamamında oturuyorsa ve diğer şartları da taşıyorsa, indirimli vergi oranından faydalanabilecektir. Ayrıca tapuda mesken olarak gözüken ancak iş yeri olarak kiraya verilen gayrimenkul ile ilgili olarak, sıfır oranlı emlak vergisi avantajı uygulanamaz.
– Emekli olduktan sonra, başka bir işte çalışmaya başlayan emekli bu avantajdan yararlanamaz. Yine emeklinin 2 ayrı konutta hissesi varsa, bu 2 konut için de emlak vergisi ödemek zorundadır.
– Sayıları milyonları bulan yurtdışında çalışan Türk vatandaşları mevcuttur. Yurtdışında emekli olan Türk vatandaşı, Türkiye'deki meskeni için sıfır oran avantajından yararlanamayacaktır. Çünkü Türkiye'de kurulu sosyal güvenlik kurumlarından aylık alma şartını ihlal etmektedir.
– Eşi ölen emekliye, eşinden dolayı ölüm aylığı bağlanmış ise; indirimli (sıfır) oranlı bina vergisi avantajından faydalanabilecektir.
– Emeklinin kendi evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturması durumunda; indirimli emlak vergisi imkanından yararlanılamayacaktır.
– Erkek emekli ve hiçbir geliri olmadığını taahhüt eden ev hanımı eşin, birer evleri varsa; evlerden birinde ikamet edilip, diğer ev kiraya verilirse; kiraya verilen evin kira getirisi nedeni ile emlak vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Sıfır orana tabi olduğu halde emlak vergisi ödemiş olanlar ne yapacak?

Maliye Bakanlığı'nın 11.04.2011 tarih ve 06.01-258 sayılı Özelgesinde; “indirimli bina vergisinden yararlanabilmek için verilmesi gereken bildirimde bir süre öngörülmediğinden düzeltme zamanaşımı süresi (beş yıl) dikkate alınarak, geçmişte fazladan ödenen bina vergisinin geri alınması mümkündür. Bunun için; bu durumda olanların, belediyeden düzeltme yoluyla yersiz ödediği vergilerin iadesini talep etmesi gerekmektedir” şeklinde görüş açıklanmıştır.

GERÇEK DIŞI BEYANIN SONUÇLARI AĞIR…
Yani 2012 yılından bu yana sıfır oranlı emlak vergisine tabi olduğu halde, ödeme yapmış emekli, engelli, işsiz, hiç geliri olmayan ev hanımları, gazi, şehitlerin dul ve yetimleri yersiz ödedikleri emlak vergisi tutarlarını, ödeme yaptıkları belediyelere dilekçe vererek iade alabilirler.
Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından faydalanmak için belediyeye beyan ve taahhüt içeren bir dilekçe verilmesi yeterli olmakla birlikte; belediye çeşitli kamu kuruluşlarından ve özel kuruluşlardan toplayacağı bilgi ile veya tapu kayıtlarının kontrolü yöntemi ile yapılan beyanın doğruluğunu araştırmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda gerçek dışı beyanda bulunulduğu tespit edilir ise, alınmayan vergi, vergi tutarında vergi ziyai cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. Bu yüzden yaptığımız beyanların ve taahhütlerin doğru olması gerekmektedir. Gerçekdışı beyanın sonuçları ağırdır.

NEDİM TÜRKMEN

sozcu.com.tr



Kaynak: Sözcü