Emeklilikte Püf Noktalara Dikkat / Resul Kurt
(05.02.2019)
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kayıplarına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacı ile kurulmuş bir sigorta koludur. SGK tarafından gerekli şartları..

Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kayıplarına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacı ile kurulmuş bir sigorta koludur. 

SGK tarafından gerekli şartları taşıyanlara yaşlılık aylığı bağlanmakta veya yaşlılık toptan ödemesi  yapılmaktadır. 

5510 sayılı Kanun gereği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödeyenlere yapılması gereken yardımlara hak kazanıp kazanmadıklarının tespitinde, 

- Sigortalılık süresi, 

- Prim ödeme gün sayısı ve 

- Yaş, şartlarının aynı anda gerçekleşmesi gerekmektedir. 

Emeklilikte bağlanacak aylıkların hesabında ise ortalama aylık kazanç ile yine prim ödeme gün sayısına göre işlem yapılmaktadır. 

4/a sigortalıları için sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İşe giriş tarihi ile primlerin ödenmeye başladığı tarih farklı ise, prim ödenmeye başlanan tarih sigortalılık süresinin başlangıcı  olarak alınır. Sigortalının işe giriş tarihi ile malullük, Yaşlılık Ölüm (MYÖ) prim ödeme tarihi arasında fark varsa MYÖ prim ödemesinin başladığı tarih sigortalılık başlangıç tarihi olarak değerlendirilir. 

Birden fazla sigortalılık haline tabi olan sigortalıların, bu sigortalılık hallerinden başlangıç tarihi en eski olanı sigortalılık süresinin başlangıcıdır. 

Farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi hizmetlerin mülga 2829 sayılı Kanun hükümlerine göre birleştirilmesi halinde, birleştirilen hizmetlerin başlangıç tarihi sigortalılık süresinin başlangıcı olarak değerlendirilir. 

 

Mahkeme kararıyla yaş büyütme emekliliği etkiler mi?

1999 yılında 4447 sayılı Kanunla emeklilikte kademeli yaş uygulamasının getirilmesi, bir çok kişinin yaşını büyüterek emeklilik yolunu denemesine neden olmuştur. 

Hem sosyal güvenlik reformu öncesinde ve hem de sosyal güvenlik reformu sonrasında yer alan mevzuata göre, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihte nüfus kaydındaki doğum tarihiniz emeklilik açısından geçerli olacaktır. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladıktan sonra mahkeme kararı ile yapılan yaş düzeltmeleri emeklilik işlemlerinde geçerli kabul edilmemektedir. Ancak, sigortalı olunan tarihten önce yapılan yaş büyütmeleri emeklilik açısından kabul edilmektedir. 

 

Sigorta borçlanmalarıyla işe giriş tarihi

5510 sayılı Kanunda hizmet borçlanması 41 inci maddede, borçlanmanın usul ve esasları ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde açıklanmıştır. 41 inci maddeye  göre, Kanuna göre  tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma yapılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye gidilmek suretiyle tespit edilir. 

 

Askerlik borçlanmasıyla emeklilikte püf noktaları

SGK’lıların emeklilik için gereken gün sayılarının yeterli olmaması durumunda, gün sayısını tamamlamak için askerlik borçlanması yapılabiliyor. Askerlikte geçen sürelerin sosyal güvenlik açısından değerlendirilmesinde iki etkisi olmaktadır. 

5510 sayılı Kanuna göre, sigortalılığın başlangıç tarihinden önce askerlik yapanlar için askerlik borçlanması ile hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülmekte, hem de prim gün sayısı artmaktadır. 

Bu nedenle askerlik öncesi SSK, Bağ-Kur, T.C. Emekli Sandığı (Özel Banka-Borsa Sandığı dahil) kapsamında bir işe girmemiş kişilerin askerlik borçlanması yapmaları emeklilik yaş ve günlerini öne çekmesi nedeniyle tavsiye edilir. 



Kaynak: Star Gazetesi