Rapor Alıp Tatile Giden İşinden Olur
(07.04.2021)
Rapor alıp tatile giden, evde dinlenmesi gerekirken sosyal medyada tatil fotoğrafı paylaşan işçi işinden olabilir...

Rapor alıp tatile giden, evde dinlenmesi gerekirken sosyal medyada tatil fotoğrafı paylaşan işçi işinden olabilir. Bu durum tespit edildiğinde işçi, sahte rapor nedeniyle tazminatını da kaybeder.

Bir çalışanın hastalanması halinde doktorlar, hastalığın durumuna göre istirahat raporu verir ve bu sürede işçi işe gitmez, dinlenir. Ancak istirahat raporu alıp tatile giden, evde dinlenmesi gerekirken sosyal medyada tatil fotoğrafı paylaşan işçi işinden olabilir. Bu durum tespit edildiğinde işçi, sahte rapor nedeniyle tazminatsız ve işsiz kalabilir. Rapor alınan tarihten önceki bir yılda en az 90 gün çalışması olan işçiye, raporlu olduğu üçüncü günden itibaren geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Yani üç aydır sigortalı çalışan bir işçi, toplam 10 günlük rapor aldığında 10 gün işe gitmez ve 8 günlük rapor parası alır. Asgari ücretli işçi raporlu olduğu sürede evinde dinleniyor olması durumunda günlük 79.5 TL, yatarak tedavi alıyor olması halinde günlük 59.63 TL rapor parası alır.

KÖTÜYE KULLANDI

Doktordan istirahat raporu almasına rağmen evinde dinlenmeyen işçi, bu durum işveren tarafından somut delillerle ortaya konulursa işinden olur. Nitekim Yargıtay kararına konu olayda işçi, raporlu olduğu sürede tatile gittiğini sosyal medyadan duyurmuş ve işveren de işçinin bu davranışının işverenin güvenini kötüye kullanmak olduğuna karar vererek işçinin tazminatsız olarak işten çıkarılmasının hukuka uygun olduğuna karar vermiştir.

KARADENİZ TURU YAKTI

Yargıtay kararına konu olan olayda işçi, 4 günlük rapor alıp bir iş arkadaşıyla birlikte Karadeniz turuna çıkmış. İşçi bu olayı da sosyal medya hesabından "Karadeniz turu başlasın, biz yaşayalım siz dedikodusunu yaparsınız" yazarak duyurmuş. İşveren de bu davranışına istinaden işçinin raporunun bitmesi sonrası savunma talep etmiş. Savunmasında bu durumu kabul eden işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından, işverenin güvenini kötüye kullanmak ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak sebebiyle haklı nedenle yani tazminatsız olarak feshedilmiş.

DOKTOR 'TEMİZ HAVA AL' DEMİŞ

Mahkemenin işvereni haklı bulan kararı sonrası işçi, istinafa giderek raporlu olduğu günlerde doktorun 'Temiz hava al' demesi üzerine memleketine gittiğini ifade etmiş. Davada tanıkların da rapor alan işçiyi evde ziyaret ettiklerini ifade etmesi sonrası Bölge Adliye Mahkemesi, iş arkadaşıyla aynı teşhisle aynı doktordan rapor almış olmalarının tek başına raporun sahte olduğunu yansıtmadığını ortaya koymayacağını belirtmiş. Bu nedenle mahkeme, işverenin kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerektiğine hükmetmiştir. İşveren, Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararını Yargıtay'a taşırken, Yargıtay, işçinin arkadaşının sosyal medyadan raporlu olduğu gün Karadeniz turuna çıktıklarını yazdığını, bu davranışın, güveni kötüye kullanmak anlamına geldiğini değerlendirmiştir. Yargıtay, bu deliller ortadayken işverenin işçiyi haklı nedenle yani kıdem ve ihbar tazminatı ödemeden işten çıkarabileceğine karar vermiştir.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMINA DİKKAT!

Bu olayda olduğu gibi rapor alan fakat raporlu olduğu günlerde tatile, seyahate çıkan işçi, işverenin güvenini kötüye kullanmak nedeniyle işinden olabilir. Bu nedenle işçilerin bu gibi durumlara dikkat etmeleri ve gerçekten hasta olmadıklarında rapor almamaları ve raporlu oldukları günlerde de istirahat edip sosyal medya paylaşımlarına dikkat etmeleri gerekiyor.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi