Bildirim Süresine Uymak İstemeyen Tazminat Öder
(24.02.2021)
İşveren işten çıkaracağı zaman, çalışan da istifa ettiğinde 'ihbar süresi' devreye girer. Her iki taraf da belirlenen...

İşveren işten çıkaracağı zaman, çalışan da istifa ettiğinde 'ihbar süresi' devreye girer. Her iki taraf da belirlenen süreye uymak zorunda. Aksi halde ihbar tazminatı ödemeleri gerekir.

İşverenler işçilerinin iş sözleşmelerini feshetme hakkına sahipler ancak bu noktada İş Hukuku işçinin korunması adına bildirim süresi öngörüyor. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan bir işçinin iş sözleşmesini feshetmek isteyen işveren, bu durumu işçisine bir süre önce bildirmek durumunda. İşçi de işyerinden ayrılırken işvereni önceden bilgilendirmek zorunda. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde her iki taraf da ihbar tazminatı ödemek durumunda kalabilir.

2 HAFTADAN BAŞLIYOR

Bildirim süresi, işçiye iş sözleşmesinin sona erdirileceği bildirildikten sonra sözleşmenin feshine kadar geçen süredir. Bildirim süreleri şöyle: İşi altı aydan az sürmüş işçi için iki hafta, işi altı aydan fazla, bir buçuk yıldan az sürmüş işçi için dört hafta, işi bir buçuk yıldan fazla, üç yıldan az sürmüş işçi için altı hafta, işi üç yıldan fazla sürmüş işçi için sekiz hafta. Yani işveren 3 yıldır çalıştığı işçisini çıkarmak için bildirimi en az 2 ay önceden yapmak zorunda. İşçi de ayrılacağını 1 yıldır çalıştığı işverenine en az 1 ay önce haber vermeli.

İŞVERENİ DE KORUR

İşçi veya işveren bildirim süresine uymazsa, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. İhbar tazminatı bildirim süresine ilişkin brüt ücret kadardır. İşveren 3 yıldır çalıştığı işçisini süreye uymadan işten çıkartırsa 2 aylık brüt ücreti tutarında ihbar tazminatı ödemek durumundadır.

GÜNDE 2 SAAT İŞ ARAMA İZNİ

İş sözleşmesini hangi taraf sonlandırmak isterse istesin, bildirim süresi içinde işçinin günde 2 saat yeni iş arama izni var. Yani işçi kendisi işten ayrılmak istese bile yeni iş arama izni kullanabilir. Yeni iş arama izni ücretli bir izindir. İşçi günlük 2 saatlik izni birleştirerek bildirim süresini kısaltma hakkına da sahiptir. Bildirim süresi boyunca işçi kendisine verilen işleri eskisi gibi yapmak zorundadır. Bildirim süresinde olunması işçi ve işveren arasındaki sorumluluklar açısından bir farklılık yaratmaz. Bu nedenle işçinin aynı şekilde işine devam etmesi, işverenin de ücret ödemeyi sürdürmesi gerekir.

İŞVEREN BÖLEREK KULLANDIRAMAZ

Çalışma hayatında çoğu kez işverenlerin bildirim sürelerini bölerek kullandırmak niyetinde olduğunu görüyoruz. Yani işveren 3 yıldır kendisine bağlı olarak çalışan işçisini işten çıkarırken, 2 aylık bildirim süresinin yalnızca 1 ayında işçiyi çalıştırmak, kalan bir ayın ise parasını ödeyerek işçiyi bir ayın sonunda işten çıkarmak istiyor. Ancak bu uygulama kanuna aykırı. Bu durumda işçi, dava açarsa ihbar tazminatını alır.



Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi