Yurtdışı Tatilinde Sağlık Giderlerini SGK Karşılıyor / Okan Güray Bülbül
(06.08.2019)
Türkiye’nin 19 ülkeyle sağlık hizmetlerini de kapsayan anlaşması var. Bu ülkelere giden sigortalılar ve bakmakla yükümlü...

Türkiye’nin 19 ülkeyle sağlık hizmetlerini de kapsayan anlaşması var. Bu ülkelere giden sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ücretleri SGK ödüyor.

Kurban Bayramı tatilini 10 güne uzatanların bir bölümü yurtdışına gidecek. SGK yurtdışında da sağlık hizmeti sunuyor. Bayramda yurtdışında olacakların sağlıkla ilgili sorun yaşamamaları için yurtdışına çıkmadan önce SGK’ya uğramaları önemli. Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı bulunanların, ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığımız bazı ülkelerde de sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı bulunuyor. Bugün itibarıyla 30 ülkeyle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış durumdayız. Bu ülkelerin 19’uyla sağlık hizmetlerini de kapsayan anlaşmalar söz konusu. Bu ülkelere giden sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

HANGİ ÜLKELERİ KAPSIYOR?

Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, KKTC, Makedonya, Azerbaycan, Romanya, Bosna Hersek, Çekya, Arnavutluk, Lüksemburg, Hırvatistan, Karadağ, İtalya, Macaristan, Tunus ve Sırbistan’la olan sözleşmelerde sağlık hizmetlerine ilişkin hükümler bulunuyor. Söz konusu ülkelerden Almanya, İtalya, Karadağ, Belçika, Tunus ve Macaristan’da tüm sigortalılar, yani SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarıyla, bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlıktan yararlanabilirken, diğer 13 ülkede yalnızca 4/a’lı sigortalılar ve bakmakla 
yükümlü olduğu kişiler faydalanabiliyor.

Sadece acil durumlarda karşılanıyor

SAĞLIK hizmetinin kapsamda olduğu ülkelere turistik amaçlı gidenler, işvereni tarafından kısa süreli gönderilenler ve sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerin eğitim amacıyla bu ülkelere gitmesi durumu ‘geçici bulunma’ olarak ifade ediliyor. Bu durumda yalnızca aciliyet gerektiren hallerde gerekli sağlık hizmetleri SGK tarafından sağlanıyor. Almanya’da durumu derhal müdahaleyi gerektiren hallerin yanı sıra, ertelenmesi mümkün olmayan diyaliz veya kronik hastalıkların tedavileri de kapsamda.

Gitmeden önce SGK’dan ‘formüler’ alın

Sigortalıların yurtdışına çıkmadan önce SGK’dan ‘formüler’ adı verilen belgeyi temin etmeleri gerekiyor. Formüler’de hangi sağlık hizmetlerinden ne kadar süre yararlanılabileceğine dair bilgiler yer alıyor. Bu belgeyi alanlar gittikleri ülkede o ülkenin yetkili hastalık kasasına bu belgeyi sunarak sağlıktan yararlanabilir. Bu belgelerin alınmaması halinde sigortalı, ücreti kendisi ödemek ve daha sonra belgelerle SGK’dan geri ödeme almak durumunda kalır. Sağlıktan yararlanan kişiler, o ülkenin mevzuatı gereğince sigortalının ödemesi gereken bir katılım payı varsa, onu ödemek durumunda kalabilir.

Türkiye’ye gelen için de geçerli

ANLAŞMALI ülkelerden Türkiye’ye gelenler de sağlıktan yararlanabilir. Formüler sunma zorunluluğu bu kişiler için de geçerli. Almanya’dan gelenler formüleri SGK’ya sunduklarında, YUPASS adı verilen sistemden bir provizyon numarası veriliyor. Bu numarayı alan kişinin belgeyi yanında taşımasına gerek yok.



Kaynak: Akşam Gazetesi