Dikkat: Gündelikçiye Sigorta Yaptırmayan Başına İş Açar! / Okan Güray Bülbül
(08.02.2018)
Ev hizmetlisine 10 günden fazla çalışıyorsa tüm sigorta kollarında, 10 günün altındaysa kısa vadeli sigorta yapılması şart. Bunu yapmayan ev sahibi, gündelikçinin başına gelebilecek bir iş...

Ev hizmetlisine 10 günden fazla çalışıyorsa tüm sigorta kollarında, 10 günün altındaysa kısa vadeli sigorta yapılması şart. Bunu yapmayan ev sahibi, gündelikçinin başına gelebilecek bir iş kazasında sorumlu olur.

5 SORU CEVAP

1- Soru: Eve yardıma gelen kadına sigorta yaptırmak istiyorum. Ancak kadın sosyal yardım aldığı için sigorta yaptırmamı istemiyor. Başına bir şey gelirse sigortasını yaptırmadığım için sorun yaşar mıyım? (Ecevit Ünal)

SOSYAL YARDIMI KESİLMEZ

Cevap: Ay içerisinde aynı eve 10 gün ve daha fazla ev hizmetlerinde çalışmak için gelen kişiler için bütün sigorta kollarını kapsayacak şekilde sigortalılık yapılması gerekiyor. Çalışması 10 günün altında kalan kişiler için ise yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmesi yeterli. Kısa vadeli sigorta kollarına prim öderseniz, sosyal yardımı kesilmez, hem de bir iş kazası halinde sorun yaşamazsınız. Ancak ne olursa olsun ev hizmetlisini sigortalı bildirmeniz gerekir. Bunu yapmazsanız başına gelebilecek bir iş kazasında sorumluluğunuz olacaktır.

 

2- İkinci kez evlenen de tazminatını alabilir

Soru: İlk evliliğimi 2004 yılında yapmıştım ve evlendikten sonra istifa edip kıdem tazminatımı almıştım. Önümüzdeki ay ikinci kez evleneceğim. İkinci kez bu nedenle istifa edip kıdem tazminatı alabilir miyim? (Kezban Sarı)

Cevap: Kadın işçilere tanınan bu hakkın kullanılmasında herhangi bir sınır yok. Yani kadın işçi üç kez evlenirse üç kez kıdem tazminatı alabilir. İlk evliliği nedeniyle bir yıl ve daha fazla süredir çalıştığı işyerinden istifa ederek ayrılan kadın işçi kıdem tazminatını alıp boşandıktan sonra yeniden bir işe girip ikinci kez evlenirse yeniden kıdem tazminatı hakkını elde eder.

3- Borçlanmayla ölüm aylığı mümkün

Soru: Geçen yıl eniştemiz vefat etti. Türkiye’deki primleri ölüm aylığına yetmediği için teyzem ve çocuklarına bağlanmadı. Ancak eniştemin Almanya’da çalışmaları var. Bu çalışmaları borçlanarak ölüm aylığı bağlatabilirler mi? (Yakup Sert)

Cevap: Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmanın yanında ölüm aylığı bağlatılabilmesi de mümkün. Ölen kişinin Türkiye’de çalışması varsa ve yurtdışında geçirdiği sürelerle birleştirildiğinde ölüm aylığına almaya yetiyorsa bu süreler birleştirilecektir. Bu sayede yeterli gün sayısına ulaşan kişinin geride kalanlarına ölüm aylığı bağlanabilecektir.

4- İşveren 'telafi' çalıştırabilir

Soru: İşveren 2 Ocak’ta işyerini tatil etti ve bize izin verdi. Sonra buna karşılık günde üçer saat fazla çalışarak 4 gün mesai yapmamızı istedi. İstemiyorum. Davayla kıdem tazminatımı alabilir miyim? (Efe Kantar)

Cevap: İş Kanunu’nda telafi çalışması denilen bir düzenleme var. İşveren 2 Ocak’ı tatil edip, izin verebilir. Salı gününü tatil eden işveren, 2 ay içinde, telafi çalışması yaptırma hakkına sahiptir. Bu nedenle istifa ederek kıdem tazminatınızı alamazsınız.

5- Hafta tatilinin ücreti olmaz

Soru: Eşim doğum sonrası Aralık 2017’den bu yana haftanın beş günü 08.00-12.00 saatleri arasında çalışıyor. Ocakta hafta tatili ücreti ödenmeyeceğini söylediler. Haftanın 5 günü işe gelen biri hafta tatili ücretini yarım da olsa hak etmiyor mu acaba?

Cevap: İlgili Yargıtay kararında haftada en az 45 saat çalışmayan işçiye hafta tatili verilemeyeceği ifade edilmiş durumda. Dolayısıyla eşinizin hafta tatili ücretine hak kazanması mümkün değil.



Kaynak: Akşam Gazetesi